Hamilelik çok özel bir zaman dilimidir. Bu özel dönemde tükettiğiniz gıdalar yalnız sizi değil bebeğinizi de etkilemektedir. Anne adaylarının gebelikte en merak ettikleri konuların başında hamileler kahve içebilir mi? Kahve bebeğe zarar verir mi? Gibi hususlar geliyor.
Hamilelik döneminde kahve tüketimi mahsurlu mu? Kahve tiryakisi gebe kadınların arama motorlarında en çok aradıkları konuların başında geliyor. İşte Türkiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Selin Çetinkal’ın bu hususta önerileri:
HAMİLELİKTE KAHVE İÇİLEBİLİR Mİ?
Evet içilebilir ancak aşırıya kaçmadığınız sürece gebelikte güvenle kahvenizi içebilirsiniz. Kahvenin içerisinde kafein isminde uyarıcı bir madde bulunur. Gebelikte 300 mg’dan daha az alınan kafeinin hamile kadın ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı bilinmektedir. Bu nedenle hamilelikte kahve içmekten tamamen vazgeçmek zorunda değilsiniz. Yalnızca tükettiğiniz kahve miktarına sınır getirmelisiniz. 1 Türk fincanı Türk kahvesinde 57 mg kafein bulunur. Diğer yiyeceklerin kafein miktarı aşağıda bildirilmiştir. Bu listeye bakarak günde ne kadar kahve içeceğinize karar verebilirsiniz.
Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji’nin (ACOG) ve diğer uzmanların mevcut yönergeleri, hamile kadınların günde 200 miligrama (mg) kadar kafein tüketmesinin güvenli olduğunu bildiriyor. Dünya Sağlık Örgütü ise sınır değeri günde 300mg olarak belirlemiştir.
HAMİLELİKTE KAFEİNİN HAMİLE KADINA ve BEBEĞE ZARARLARI NELERDİR?
- Kafein, kan basıncınızı (tansiyonu) , kalp atış hızınızı ve idrar miktarını bir miktar artırır. Kafein, kendinizi gergin hissetmenize, hazımsızlık yaşamanıza veya uyumakta zorluk çekmenize de neden olabilir.
- Hamilelik sırasında kafein aldığınızda, plasentadan bebeğinize geçer. Çok fazla kafeinli gıda tüketiminin düşüklere (bir bebek hamileliğin 20. haftasından önce anne karnında ölmesi), erken doğuma (37 haftalık hamilelikten önce gerçekleşen doğum) veya düşük doğum ağırlığına yol açabileceği düşünülmektedir.
- Araştırmacılar, kahvede bulunan ve yüksek miktarda alınan kafeinin rahim ve plasentadaki kan damarlarının daralmasına neden olduğunu ve bunun da fetüse giden kan akışını azaltabileceğini, bebekte büyümeyi engelleyebileceğini bildiriyor. Ayrıca kafeinin potansiyel olarak fetal stres hormonlarını bozabileceğini ve bebekleri doğumdan sonra hızlı kilo alma ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde ise obezite, kalp hastalığı ve diyabet riski altına sokabileceğine dikkat çekiyorlar.
- Kahve ve çay tüketimini azaltmak için bir neden daha var. Bu içecekler vücudunuzun demiri emmesini zorlaştıran kimyasal bileşikler içerir. Bu mühim bir husustur, çünkü birçok hamile kadının zaten demir oranı düşüktür, kansızlık sorunu yaşamaktadırlar. Kahve veya çay içmeyi düşünüyorsanız, öğün aralarında içerseniz demir emilimi bundan daha az etkilenecektir.
HAMİLELİKTE KAHVE İÇMENİN FAYDALARI NELERDİR?
300 mg. Kafein sınırını aşmadığınız müddetçe hamilelikte kahve içebilirsiniz. Hatta kahve içerek kahvenin sağlığa olan yararlarından faydalanabilirsiniz. Kahvenin gebelere faydaları şöyledir:
- Kahve kafein içeriği sayesinde enerji ve odaklanmayı artırır, baş ağrısına iyi gelebilir.
- Pennsylvania Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, hamilelik sırasında ılımlı miktarda kafein tüketiminin gestasyonel diyabet geliştirme riskini azaltabildiğiniz bildiriyor. Yapılan araştırmada gebelikte ikinci trimesterda günde 100 mg’a kadar kafein alımının diyabet riskinde yüzde 47 azalttığını gösteriyor.
HANGİ YİYECEK ve İÇECEKTE NE KADAR KAFEİN BULUNUR?
Kafein yalnızca kahveden bulunmaz birçok yiyecek ve içecekte kafein vardır. Aşağıda yiyecek ve içeceklerde bulunan kafein miktarlarını bildirdik. Bu yiyecek ve içeceklerde bulunan kafein miktarlarını toplayarak günde ne kadar kafein aldığınızı hesaplayabilirsiniz. Gebelikte günlük 200-300 mg kafein oranını aşmamanız önerilir.
- Türk kahvesi 1 fincan 57 mg
- Filtre kahve 1 fincan 135-200 mg
- Espresso 1 fincan 100 mg
- Cappuccino 1 fincan 100 mg
- Hazır kahve 150 cc 57 mg
- 100 gram sütlü çikolata: 20 mg
- 100 gram siyah çikolata: 60 mg
- Dekafeine kahve 150 cc 5 mg
- Demleme çay 175 cc 20 – 110 mg
- Ice Tea 330 cc 70 mg
- Hazır çay 200 cc 30 mg
- Kola 1 Kutu 30 – 56 mg
- Diyet Kola 1 Kutu 38 – 45 mg
- Kola dışı meşrubat 1 Kutu 50 mg
- Meyveli gazoz 1 Kutu 0 mg Çikolata 60 gram 10 – 50 mg
- Kola (46 mg)
- Portakallı gazoz (40 mg)
- Gazoz (54 mg)
- Yeşil çay (25 mg)
- Poşet çay (25 mg)
- Sütlü kakao (8 mg)
- Kahveli dondurma (85 mg)
- Bitter çikolata (31 mg)
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selin Çetinkal görüşlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır.
Gebelikte Beslenme Listesi İçin 3 Örnek Menü Tıklayınız