Doğumun yaklaştığını gösteren belirtilerden biri de nişan gelmesidir. Nişan gelmesi rahim ağzındaki mukus tıkacın gelmesi demektir. Nişan gelmesi gebeliğin 36. Haftasında veya daha sonraki haftalarda olabilir.
Nişan gelmesi doğuma yakın meydana gelir. Gebelikte progreston hormonu seviyesi yükselir, bu durum serviks yani rahim ağzında tıkaç oluşmasına neden olur. Doğum zamanı yaklaştıkça rahim ağzındaki incelme ve gevşemeye bağlı olarak, bu tıkaç gebeliğin sonunda bir miktar kanla birlikte rahimden atılır, bu duruma “Nişan gelmesi” denir.
Hamilelik döneminde vajinadan gelen salgının nişan mı yoksa akıntı mı olduğunu anlamak için sıvının yoğunluğu ve rengini kontrol etmelisiniz. Akıntı eğer normalden çok daha yoğun ve açık pembeden kahverengiye dönen kanlı ise nişan gelmiş olabilir. Nişanın kanlı gelmesinin nedeni ise rahim ağzında hamilelikte gerçekleşen hareketlerin kılcal damarlarda çatlamaya sebep olabilmesidir. Nişandaki kan miktarının az olması normalken yoğun bir kanama olması durumunda dikkatli olunmasında fayda vardır.
Hamilelikte nişan akıntısı bazen toplu şekilde bazense parça parça vücuttan atılabilir. Duruma bağlı olarak da birkaç gün ve hatta 1-2 hafta kadar sürebilir. Nişan gelmesi, rahim ağzı tamamen temizlendiğinde son bulur.
Hamilelik döneminde rahim ağzı kalın bir mukus tabakası ile kapanır ve bu sayede rahim içerisine dışarıdan bakteri girişi engellenmiş olur. Nişan gelmesi olarak adlandırılan bu durumda rahim ağzındaki mukus tabakası yani mukus tıkacı düşer. Hamilelik süresince hem anneyi hem de anne karnındaki bebeği dış etkenlere ve enfeksiyonlara karşı korumak için rahim ağzı bu tıkaç ile tıkalı haldedir.
Hamilelikte nişan düşmesi genellikle 36. haftada veya hamileliğin son zamanlarında olabilir. Hamilelikte yaşanan bu durum ne zaman olursa olsun nişan düştüğünde doktorunuza iletmeli ve tavsiyelerini almalısınız.
Hamilelik sürecinin sonlarına geldiğini gösteren en büyük işaretlerden birisi nişan gelmesidir. Fakat yine de nişan salgısı geldikten sonra doğumun ne zaman olacağına dair kesin bir zaman söylemek yanlıştır. Çünkü bazı anne adayları nişan gelmesinden saatler sonra doğum yaparken bazı anne adayları nişandan günler veya haftalar sonra doğum yapabilir.
Hamilelikte nişan gelmesi 3-4 yemek kaşığı kadar miktarda birden atılabilir. Ancak nişanın parça parça atıldığı zaman daha az gelmiş gibi görünebilir.
Nişan gelmesi bir doğum belirtisidir, fakat nişan gelmesi doğumun her zaman kısa süre içinde olacağını göstermez. Nişan gelmesine rağmen doğum birkaç hafta gibi geç bir zamanda olabilir.
Doğum belirtileri her kadında farklı olsa da nişan gelmesi her kadında ortak bir belirtidir. Genel itibariyle doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler şunlardır:
Hamilelikte Doğumun Yaklaştığını Gösteren 10 Alamet Tıklayınız