Zeytin Ağacı dizisiyle gündeme gelen aile dizimi ve aile dizimi terapisi merak ediliyor. Konuya ilişkin araştırma yapan vatandaşlar “Aile dizimi nedir? Aile dizimi terapisini kimler almalı? Terapi ne kadar süre sonra etki gösteriyor? Aile dizimi tehlikeli mi? aramaları yapıyor. İşte aile dizimi ile ilgili bilinmesi gerekenler…
Aile dizimi terapisi Netflix’de yayımlanan Zeytin Ağacı dizisi ile birlikte yoğun ilgi görmeye başladı. Aile dizimi terapisiyle geçmişleriyle barışan Ada, Leyla ve Sevgi hayatlarında tekrar eden zincirleri kırıyorlar. Dizide bahsi geçen aile diziminin ve aile dizimi terapisinin ne demek olduğu merak eden izleyiciler “Aile dizimi nedir, ne anlama gelir?”, “Aile dizimi terapisi nasıl olur?” sorularına cevap aramaya başladı. Alman psikoterapist Bert Hellinger’in psikoterapi yöntemi olarak bilinen aile dizimi ile ilgili merak edilenleri derledik. Buyurun devam edelim:
Aile fertleri içerisinde yaşanan olumsuz durumların nesilden nesle aktarılarak psikolojik ya da fiziksel olarak bireyin kendisinde göstermesi durumuna aile dizimi denir. Alman Psikoterapist Bert Hellinger’ın psikoterapi yöntemi olan aile dizimi, bireylerin kuşak boyu birbirine görünmez bir bağla bağlı olduğu anlayışına dayanıyor. Aldığımız doğru veya yanlış her kararın olumlu ya da olumsuz sonuçları, davranışlarımız veya korkularımızın aslında atalarımızdan bir miras olduğunu ileri süren bu yöntem, aile içinde yaşanan her durumunun aile fertlerinin DNA’larına kazındığını ve nesilden nesle aktarıldığını savunur. Bireyin yaşadığı cinayet, intihar, tecavüz, boşanma, düşük yapma, kürtaj gibi travmatik bir olay kişinin genetiğinde bir iz bırakır ve sizin soyunuzdan gelecek nesillerin karar alma mekanizmasını etkiler.
Konuya örnek verecek olursak; bir kadın düşük yapmış ve bu olaydan oldukça etkilenmiş ise bu durum kişinin genetiğine yansır. Bu nedenle gelecekte bu genetiği taşıyan kadının çocuğu ise büyüdüğünde bu konularda çekingenlik, isteksizlik yaşayabilir.
Bir başka örnek, kadının eşi tarafından adatılması ve ardından başka bir evlilik yaparak çocuk sahibi olması üzerine, çocuğunun annesinin yaşamış olduğu bu yoğun duygu yıkımını derinden hissetmesi ile birlikte başlayan karşı cinse güven problemleri yaşamasını gösterebiliriz.
Aile dizimi terapisi, bireylerin kuşaklar öncesinde yaşanan nesilden nesile aktarılan bir olayın psikolojik etkileri üzerinde yapılan terapi yöntemidir. Normal terapiden farklı olarak aile bireylerini ele alarak gerçekleştirilir. Aile dizimi terapisinde,kişinin hayatında sürekli tekrar eden davranışlarından yola çıkılarak bu davranış ve duyguların temellerine inilir. Bu sorun atalardan aktarılan bir miras olup olmadığına bakılır. Bireylerin farkında olmadıkları, derinlerde gizlenmiş sorunların çözüme ulaşmasına yardımcı olur.
Ayrıca kanser hastalığının tedavisi için de başvurulan aile dizi terapisi; depresyon, bağımlılık, işyerinde başarısızlık, mutsuz ilişkiler, aile içi sorunlar, maddi sıkıntılar, otoriteye karşı korku, fiziksel rahatsızlıklar, sorunlu evlilik ve obezite gibi birçok konunun kaynağına gidilerek çözüme ulaştırılmasını sağlıyor.
Aile içerisinde çözümlenmemiş konular, hayatındaki ve aile ilişkilerindeki tıkanıklıkların çözüme ulaşmasını isteyen, duygusal problemlerini gün içinde rutin olarak yaşayan ve bu durumdan rahatsız kişiler için uygundur.
Aile dizimi terapisi eğitimi almış, konu hakkında bilgi ve sertifika sahibi, referanslı ve sezgisi güçlü terapistlerden alınabilir.
Terapi süresi kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bazı kişiler terapiden birkaç hafta sonra olumlu sonuç alıyorken, bazılarında bu süreç daha fazla sürebiliyor.
Geçmişte tecavüz ve ensest gibi travmatik olay yaşayan kişinin aile dizimi terapisi alması riski görülüyor. Danışanın terapi esnasında tekrar travmasının nüksetmesi muhtemel bir durum.
Psikologlar, sosyologlar, hemşireler, psikolojik danışmanlar, çocuk gelişim uzmanları, sosyal hizmet uzmanları, uzman, asistan ve pratisyen hekimlerler aile dizimi eğitimi alabilir.