Tatlı düğün telaşı, balayı derken tam koşuşturmanız gereken işlerin bittiğini düşündüğünüz noktada devreye giriyoruz. Balayı dönüşünüzde sizi bekleyen bazı resmi prosedürler bulunuyor. Bunlardan biri de evlendikten sonra yapılması gereken kimlik değişikliği. Peki, evlilik sonrası kimlik değiştirme işlemi nasıl yapılır? Evlendikten sonra kimlik değiştirmeme cezası var mı? Detaylar haberimizde…
Düğün koşuşturması bittiğine göre biraz da evlilik sonrası atlanmaması gereken resmi işlere dönelim. Evlenme ile birlikte doğal olarak her iki tarafın da medeni hali değişir. Önceleri evlilik nedeniyle kimlik yenileme işlemlerinin hemen yapılması gerekiyordu. Ancak yeni çipli kimliklere geçişle birlikte bu süreçte değişiklikler oldu. İşler daha da kolaylaştı. Peki, evlendikten sonra kimlik değiştirme nasıl yapılır ve ücreti nereye yatırılır? İşte kimlik başvuru işlemleri ve sürece dair merak edilen detaylar:
Önceleri kimlik değiştirme işlemi oldukça sancılı ve bol belgeli bir süreçti. Devlet kurumlarının ortak veri tabanı kullanması ile birlikte bu süreç kolaylaştı.
Yeni, çipli kimlik uygulamasından önce çiftlerin her ikisinin de medeni hal değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemeleri gerekiyordu. Ancak yeni kimliklerde ‘medeni hal’ alanı olmadığından, erkeklerin evlendikten sonra kimlik değiştirme zorunlulukları ortadan kalktı. Fakat evlenen kadınların, soyadı değişikliğinden dolayı kimlik yenilemeleri gerekmekte.
Kadınların evlendikten sonra kimlik değiştirme için takip etmeleri gereken yolu aşağıda bildirdik. Kadınların evlendikten sonra kimlik yenileme işlemi için başvuruya giderken yanlarında bulundurmaları gereken belgeler şöyle:
Evlendikten sonra kimlik değişimi işlemleri şu şekilde yapılır:
Kimlik kartı başvurusu yurt içinde ‘Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesi üzerinden ya da Alo 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak ilçe nüfus müdürlüklerinden yapılır.
Yurt dışında ise dış temsilciliklerden yapılmakta.
Yeni çipli kimlik uygulamasının gelmesiyle birlikte, belirli bir süre içinde kimlik yenileme zorunluluğu bulunmuyor. Ancak soyadı değişikliğinden dolayı herhangi bir resmi işlemde problem yaşamamak adına, çok ertelemeden yenileme işlemleri gerçekleştirilmeli.
Evlendikten sonra kimlik değiştirme işlemi için belli bir ücret ödenmesi gerekir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen evlilik nedeniyle kimlik değiştirme ücreti 2022 yılı için 37,5 TL. Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL. Uluslararası aile cüzdanı içinse 200 TL değerli kâğıt bedeli alınmakta.
Bu ücret genel olarak PTT üzerinden gerçekleşir. Kişi kendi T.C. kimlik numarasını kullanarak PTT üzerinden gerekli ödemeyi sağlar. Ardından nüfus müdürlükleri dahilinde evlilik sonrası kimlik değiştirme işlemi yapılır. Bu işlemlerin sıralı bir şekilde gerçekleşmesi ve zamanında yapılması önemli bir yer taşımakta.
Evlilik sonrası kimlik değiştirme işlemine dair en merak edilen konulardan biri de kimlik yenilenmediğinde ne olur sorusu. Nikâh sonrası nüfus cüzdanı yenileme işlemlerinde herhangi bir yenileme süresi bulunmadığından nikâhtan sonra kimlik değişimi cezası gibi bir uygulama bulunmuyor. Fakat yeni evli kadınlar soyadı değişikliği nedeniyle bazı resmi işlemlerde sorunlar yaşayabilir. Soyadı uyuşmazlığı olduğunda resmi işlemlerin yapılması mümkün olmuyor. Bu nedenle yeni evli kadınların çok geç kalmadan kimlik yenilemeleri gerekmekte. Erkeklerin ise bu konuda herhangi bir mecburiyeti bulunmuyor.