Sünnet için hangi bölümden randevu alınır, hangi doktora gidilir?

6 Ağustos 2022
0 Yorum
sunnet icin hangi bolumden randevu alinir hangi doktora gidilir

Erkek çocuklarda sünnet zamanı geldiğinde anne babaların aklına birçok farklı sorular gelmektedir. Sünnet için hangi doktora gidileceği, hastanelerde hangi bölüme başvurulacağı ve devlet hastanelerinde bu işlemin yaptırılıp yaptırılmadığı akla gelen soruların başında gelmektedir. Sünnet işlemi ile ilgili merak ettiğiniz bu soruların cevapları bu yazımızda…

Sünnet yüzyıllardır yapılan bir uygulamadır. İsminden de anlaşılacağı gibi sünnet İslam dininde sünnettir, farz veya vacip değildir. Sünnet işlemi birçok farklı teknikle yapılmaktadır. Devlet hastanelerinde de istendiğinde sünnet işlemini güvenle yaptırabilirsiniz.

SÜNNET İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Sünnet işlemi hastanelerin Üroloji bölümlerinde yapılan bir işlemdir. Üroloji uzmanının yaptığı bu işlemden önce bazı tetkikler yapılmaktadır. Yapılan bu tetkikler sayesinde çocuğun sünnet için engel teşkil eden herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığına bakılır ve uygun görülen çocuk uzman ürolog tarafından sünnet ettirilir.

SÜNNET OLMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Tıbbi olarak sünnet zorunlu bir işlem değildir fakat sünnetin sağlık açısından faydası çoktur. Sünnetin sayısız faydaların bazıları şunlardır.

  1. Sünnetli olan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu olmayan çocuklara oranla 10 kat daha az görülmektedir.
  2. Sünnette penis üzerinden alınan parça sayesinde sünnet derisi iltihapları ve sünnet derisi darlıkları gibi problemlerin önüne geçilmektedir.
  3. Sünnetin bir diğer faydası ise penis kanseri riskini ciddi oranda düşürmektedir. Diğer bir deyişle, sünnet edilen kişilerde penis kanseri ihtimali olmayanlara kıyasla çok daha azdır.
  4. Sünnet işlemi erkeklerde  HIV virüsünün sebep olduğu AIDS hastalığı başta olmak üzere birçok bulaşıcı hastalığa karşı ciddi oranda bir koruma sağlamaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve serviks kanseri sünnetli kişilerde daha az görülmektedir.
  5. Özellikle erken yapılan sünnet sayesinde yenidoğan erkek bebeklerde üriner enfeksiyon görülme ihtimali 10 kat daha az seyretmektedir.
  6. Peniste var olan penis eğriliği, eğri idrar yapma ve idrar deliğinin dar olması gibi penis anormallikleri için sünnet işlemi yapılabilir.
  7. Yapılan araştırmalar, sünnetli erkeklerin eşinde rahim ağzı kanserinin görülme ihtimalinin düşük olduğunu göstermiştir.
  8. Sünnetli erkeklerde kısırlık çok daha nadir görülmektedir. Çünkü sünnetsiz peniste üst deri meninin derinin içine kalmasına yani tam olarak atılmamasına sebep olmaktadır. Bu durumda ise hamilelik oluşma ihtimali düşer. Dolayısıyla sünnet ile penis ucundaki alınan deri sayesinde meni tamamen dışarı çıkar ve daha çok sperm çıkışı olacağından hamilelik ihtimali yükselir.

sunnet 2

SÜNNET SONRASI BAKIM NASIL YAPILMALI?

Sünnet işleminden sonra cildin kapanması 2-3 gün gibi çok kısa sürede gerçekleşmektedir. Fakat dikişlerin tamamen eriyip dokudaki ödemin atılması ortalama olarak 2-3 hafta sürebilir. Bu süre çocuklarda farklılık gösterebilir. Sünnetten birkaç gün bölgeye antibiyotikli pomat kullanılması gerekli olabilir. Ek olarak, doktor çocuğun yaşına uygun olan bir ağrı kesici reçete edebilir. Bu ağrı kesicinin işlemden sonraki ilk 2 gün kullanılması iyi olacaktır.

Sünnet yarasının idrar ile ıslanması iyileştirmeyi geciktirmez ve enfeksiyon riskine sebep olmaz. Yalnızca bebeklerde yapılan sünnet işleminden sonra sünnet pansumanına kaka değmesi halinde pansumanın çıkartılması tavsiye edilmektedir.

sunnet 1Normal durumda sünnet pansumanı bir gün kalır ve bu süre sonunda çıkartılması uygun olabilir. Fakat bezlenen bebeklerde sünnet yarasına kakja bulaşmışsa ılık su dökülerek ovalamadan pansumanın temizliği yapılabilir.

Sünnet işleminden sonra doktor gerekli ağrı kesicileri verir ve kişi sünnetten 1-2 gün sonra normal hayatına geri döner. Okula giden çocukların da sünnetten 3-4 gün sonra okullarına dönmelerine izin verilebilir.

Sünnet bölgesinde herhangi bir problem olmadığı durumda sünneten 4-5 gün sonra banyo yapılmasına izin verilebilir. Banyonun dışında sünnet yarasının daha hızlı iyileşmesi için günde 2-3 kez 10 dakikalık su banyosu yapmak faydalı olabilir. Sünnetten 10 gün sonra yüzmeye izin verilebilir.

Bebeklerde Sünnet Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır? Tıklayınız

Bebeklerde Sünnet Yaşı Kaçtır Bebek Ne Zaman Sünnet Edilmeli Olmalı? Tıklayınız