Doğurganlık dönemi nedir, ne zamandır? Doğurganlık yaşı nedir? Kaç yaşında kadar hamile kalabilirim?

10 Ağustos 2022
0 Yorum
dogurganlik donemi nedir ne zamandir dogurganlik yasi nedir kac yasinda kadar hamile kalabilirim

Anne olmak her yaşta çok güzel bir duygudur ve çoğu kadın anne olmak ister. Doğurganlık dönemi ve doğurganlık yaşı nedir? Kadınlar kaç yaşına kadar çocuk sahibi olabilir? İşte merak edilen soruların cevapları:

Doğurganlık dönemi kadınlarda adet dönemi ile başlayıp menopoz ile sona eren sürece denir. Doğurganlığın artmasında ve azalmasında çeşitli faktörler rol oynar. Doğurganlığı etkileyen kriterlerden en önemlilerinden biri de şüphesiz ki yaştır. Doğurganlık için en ideal yaşlar 20-35 yaş arasıdır.

DOĞURGANLIK DÖNEMİ NE ZAMANDIR? DOĞURGANLIK YAŞI NEDİR?

Kadınların anne olmasında en önemli faktör yaştır. Kadınlarda doğurganlığın en yüksek olduğu dönem 20-35 yaş aralığıdır. Bu dönemden sonra kadınlarda doğurganlık azalır ve 40 yaşından sonra hamile kalma ihtimali düşer. 45 yaşından sonra ise hamilelik çok nadir görülen bir vakadır.

Doğmadan önce anne karnındaki kadınların yumurtalıklarında 6 milyondan fazla yumurta bulunur. Bu yumurtalar doğumdan sonra kadın hayatta kaldığı sürece sürekli olarak parçalanır. Ergenlik döneminde ise yumurta sayısı yaklaşık 300 bin kadardır. Kadınlar ortalama olarak ömürleri boyunca 500 kere yumurtlar ve bu yeterli bir sayıdır. 35 yaşı geçtikten sonra yumurta parçalanma süreci daha da hızlanır. Menopoz ile birlikte ise yumurtaların tamamı bitmiş olur.

Tüm bu yaşsal durumlardan dolayı da kadınlarda 35 yaştan sonra doğurganlık düşer ve 40 yaşını geçilmesiyle birlikte doğal yollardan hamile kalma ihtimali çok düşüktür. 45 yaşından sonra ise hamilelik ihtimali neredeyse sıfırdır.

Yaşın ilerlemesi sebebiyle yumurtalıklar genç ve sağlıklı yaşlarda olduğu gibi yumurta bırakmamaya başlar veya yumurta miktarı azalır. Yumurtalıklardaki yumurtaların kalitesi de çok düşer. Ayrıca ileri yaş hamilelerde düşük yapma riski çok yüksektir.

dogurganlik yasi 1

YAŞLANMAK DOĞURGANLIĞI ETKİLER Mİ, YAŞ İLERLEDİKÇE NE OLUR?

Yaş ilerledikçe kadınlarda yumurtalıklardaki yumurta sayısında ve bu yumurtaların kalitesinde düşüş meydana gelir. Buna bağlı olarak da hamilelik ihtimali düşer ve hamilelik oluşması halinde ise düşük yapma riski yükselir.

  1. İlerleyen yaş ile birlikte embriyonun rahimde tutunma gücü azalır.
  2. Kadınlarda yaş ilerledikçe rahimde miyomlar oluşabilir ve bu durumda rahime daha az kan akışı olur.
  3. İlerleyen yaşlarda kadınlarda görülen diyabet ve hipertansiyon hamilelik ihtimalini düşürmektedir.

dogurganlik yasi 2

40-45 YAŞINDA HAMİLE KALMA OLASILIĞI NEDİR?

Kadınlarda 40 yaşına gelindiğinde hamilelik oluşmaz demek yanlıştır. Düşük de olsa hamilelik ihtimali bu yaşta vardır. Fakat 45  yaşından sonra bu ihtimal çok çok düşer. Sayısal olarak ifade etmek gerekirse, kadınlarda hamilelik ihtimali 20’li yaşlarda %25, 35 yaşında %9, 40 yaşında %6 ve 45 yaş ve sonrasında ise bu ihtimal neredeyse 0’dır.

Kadınlarda 40. yaşından sonra yumurtalığın ürettiği yumurta sayısında ve kalitesinde azalma olduğu için hamilelik ihtimali oldukça düşük seyretmektedir.

Yumurtanın kalitesindeki azalış, normal döllenme ihtimalini düşürür, düşük ve bebekte kromozomal bozukluk riskini yükseltir.

20’li yaşlarda düşük yapma ihtimali %10’ dur ancak bu oran 45 yaş üstü kadınlarda %90 gibi çok yüksek seyretmektedir.

40  yaş üzeri kadınlar hamilelik istediklerinde mutlaka önce bir uzmana başvurup danışmalıdır.

dogurganlik yasi 3

KAÇ YAŞINDAN SONRA GEBELİK RİSKLİDİR?

Kadınlarda 35 yaş sonrasında hamilelik “ileri anne yaşı” olarak nitelendirilmektedir. 35-40 yaşlarından sonraki hamilelikler “riskli gebelik” olarak bilinmektedir.

dogurganlik yasi 4

HAMİLE KALMA İHTİMALİNİ ARTIRMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Hamilelik planlayan her yaştaki kadın ilk önce bir kadın doğum doktoruna gidip genel sağlık kontrolü yaptırmalıdır. Bu sayede uzman doktor hamilelik  önündeki sorunları ve problemleri tespit edecek ve ona göre bir yol belirleyecektir. Doktor sizden bazı testler ister, yumurtalık kalite ve sayınızı inceler, buna göre size bazı tavsiyelerde bulunur.

  1. Yumurta kalitesini arttırmak için doktorlar folik asit takviyesi verebilir. Doktorunuz folik asit takviyesi verdiğinde talimatlarına uygun şekilde kullanmalısınız.
  2. Hamilelik düşünen annelerin mutlaka bilmesi gereken konu şudur ki, hamilelik oluşumu için en uygun zamanlarda yumurtlama zamanları ve yumurtlamadan önceki birkaç gündür. Bu da yaklaşık olarak en doğurgan 4-5 güne tekabül etmektedir. Kadınlar yumurtlama zamanını hesaplamalıdır ve bunun için eczanelerde satılan “ovulasyon testi” satın alabilirsiniz. Yumurtlama tarihi belirlendiğinde özellikle o günlerde, bebek isteyen çiftlerin ilişkiye girmesi hamilelik ihtimalini yükseltecektir.
  3. Hamilelik yaşını düşüren bir diğer etken ise sigara ve alkol kullanımıdır. Bu tür zararlı ürünler kullanmamak veya kullanılıyorsa bile bırakmak hamile kalma ihtimalini yükseltir.
  4. Hamile kalmayı etkileyen bir başka etken ise kişinin kilosudur. Sağlıklı hamilelik için kişi sağlıklı kilo aralığında olmalıdır. Dolayısıyla özellikle de ileri yaş hamilelik için mutlaka sağlıklı ve düzenli beslenilmelidir. Bunun yanında düzenli spor yapmalısınız. Unutmayın ki, sağlıklı bir hamilelik için vücudun genel itibariyle sağlıklı olması şarttır.

Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından bildirilen soğan kürü, havuç kürü, incir kürü gibi kürleri uygulamak rahmin temizlenmesine yardımcı olup hamile kalma ihtimalinizi artırabilir.

Denenmiş, yüzde yüz 20 farklı hamile kalma yöntemi Tıklayınız

Tek Seferde Nasıl Hamile Kalınır Kolay Hızlı Gebe Kalmanın Yolları Tıklayınız