Klima sizi hasta etmesin! Klima kullanırken dikkat edilmesi gereken 8 nokta

11 Ağustos 2022
0 Yorum
klima sizi hasta etmesin klima kullanirken dikkat edilmesi gereken 8 nokta

“Klima çarptı galiba.” cümlesini yaz aylarında sık duymamızın nedeni klima kullanımında dikkat edilmesi gereken noktaları es geçmemizden kaynaklanıyor diyebiliriz. Peki, klima kullanırken nelere dikkat etmeli? Astım hastaları klima kullanabilir mi? Detaylar haberimizde…

Yaz aylarında daha sık kullanılan klimalar hakkında bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık bilhassa astım hastaları içim uyarılarda bulundu. Klima filtrelerinin temizlenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Uluışık, “Klimaların filtrelerinde biriken tozlarda bakteri ve mantar sporları üreyebilir. Bu mikroorganizmalar astım hastaları ya da alerjik nezlesi olan hastalar için risk teşkil eder. Sık hastalanmalarına, astım ataklarına, alerjik yakınmaların artmasına ve akciğer enfeksiyonlarına yol açabilir” dedi. Peki, klima kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar neler? İşte detaylar:

KLİMA KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Klima kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle:

Klimanızı ideal oda sıcaklığında çalıştırın. Yaz aylarında soğutma modunda, kışın ise ısıtma modunda kullanılan klima sıcaklığı 21°C ya da 22°C olmalı. Aynı zamanda klimayı çok düşük sıcaklık yahut çok yüksek sıcaklığa ayarlamadığınızda, daha az enerji tüketmiş olursunuz. 

Klimadan gelen havanın direkt olarak vücudunuza gelmesi, hastalığa davetiye çıkaran durumlardan. Klimanın kanatlarını bulunduğunuz yere göre ayarlayın ve klimanın üflediği havadan dolaylı bir şekilde yararlanın.

Astım ve alerjik hastalarının klima kullanırken direkt klimanın rüzgârına maruz kalmaması, karşısında oturmaması gerekir. Klima çalıştırmaya başladığınızda ortamı çok hızlı soğutmayın, yavaş yavaş soğutun. Böylece vücudunuzu ani sıcaktan soğuğa maruz kalması engellenmiş, ısı değişikliğine uyum sağlamasına imkân vermiş olursunuz.

Klimalar, ortamdaki havayı emip filtrasyon yaptıktan sonra dışarı verdiğinden cihazın zamanla filtrasyon sistemi kirlenebilir. Klimanın filtrelerinde biriken tozlarda bakteri ve mantar sporlarının üremesine neden olur. Bu mikroorganizmalar sağlığı olumsuz etkilediği gibi, zamanla ağır toz kokusunun oluşmasına yol açabilir. Bununla birlikte klimanın verimini düşürür ve olması gerektiğinden daha fazla enerji harcamasına neden olur. Dolayısıyla düzenli olarak klima bakımı yaptırmaya dikkat edin.

klima(5)

Klima kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta; elektrik kesintisi, fırtına gibi durumlarda klima sigortasını kapatmanız olacaktır.

Klimanın hava giriş ve çıkış noktalarını herhangi bir ürünle kapatmayın. Bu klimadan maksimum verimi almanızı engelleyebilir. Ayrıca klimanızın üzerine herhangi bir eşya koymayın.

Çocuklu ailelerin klima kullanırken dikkat etmesi gereken nokta; çocukların klimaya ulaşmalarına imkân verecek (koltuk, sehpa, sandalye) gibi eşyaları klima yakınından kaldırın. Ayrıca klimanın kabloları çocukların ulaşabileceği bir yerdeyse, kabloları gizleyerek çocuğunuzun güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Klima kullanırken pencere ve kapıyı açık bırakmayın. Bu klimadan istediğiniz soğukluğu yahut sıcaklığı yeteri kadar alamamanıza neden olur. Klima kullandığınız alanda pencereleri, kapıları sık sık açmayın ve uzun süre açık bırakmayın.

klima(1)(1)

KLİMA ASTIMI TETİKLER Mİ?

Klimanın ortamdaki havayı emip filtrasyon yaptıktan sonra dışarı vermesi nedeniyle zamanla cihazın filtrasyon sisteminin kirlenebileceğini dile getiren Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Aziz Uluışık, bilgilendirmede bulundu.

Filtreler temizlenmeli!

Klima filtrelerinin bakımının sağlık için önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Aziz Uluışık, “Yaz mevsiminin gelmesiyle artan sıcaklık ve nem, klimaları günlük yaşantımızın bir parçası haline getirdi. Astım ve alerji hastalarının klima kullanırken dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Astım hastalarının soludukları havanın ısısı, nemi ve temizliği çok önemlidir. Klimalar uygun ısı ve nemi ayarlayabilmek açısından yarar sağlar. Hedeflenen en uygun sıcaklık 24-25 derece ve nem de yüzde 40-50’dir” ifadelerini kullandı.

klima(3)(1)

Bakımları önerilen sıklıkta yapılmalı!

Yeni tip gelişmiş filtreli klimalar aynı zamanda havayı temizleme özelliğine de sahip olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Aziz Uluışık, “Mümkünse filtre kalitesi daha iyi olan klimalar tercih edilmeli, mutlaka klima filtre bakımları önerilen sıklıkta yapılmalıdır. Çünkü klima, ortamdaki havayı emip filtrasyon yaptıktan sonra dışarı verdiğinden cihazın zamanla filtrasyon sistemi kirlenebilir, klimaların filtrelerinde biriken tozlarda bakteri ve mantar sporları üreyebilir. Bu mikroorganizmalar astım hastaları ya da alerjik nezlesi olan hastalar için risk teşkil eder ve sık hastalanmalarına, astım ataklarına, alerjik yakınmaların artmasına ve akciğer enfeksiyonlarına yol açabilir. Ancak filtre temizliği ve bakımı düzgün bir şekilde yapılırsa bu riskler ortadan kaldırılabilir” bilgisini verdi.

Klima kullanırken bunlara dikkat!

Klima kullanılırken dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Uzm. Dr. Aziz Uluışık, “Hastalar klima kullanırken direkt klimanın rüzgârına maruz kalmamalı, karşısında oturmamalılar. Klima çalıştırılmaya başlandığında ortam çok hızlı soğutulmamalı, yavaş yavaş soğutulmalıdır. Böylece vücudun ani sıcaktan soğuğa maruz kalması engellenmiş, ısı değişikliğine uyum sağlamasına imkân verilmiş olur. Özetle klima kullanımının astımlı ve alerjik hastalar açısından bazı riskleri olmakla birlikte, yüksek sıcaklık ve nem oranının riskleri de göz ardı edilemez” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

En iyi en sessiz çalışan 12 klima markası önerisi ve fiyatları Tıklayınız

Klima çarpmasına dikkat: Klima çarpmasının 10 belirtisi, nedenleri ve tedavisi Tıklayınız