Tansiyon, kalbin kan pompalarken kanın atardamarlardan duvarlarına uyguladığı kuvvete denir. Gebelerde tansiyon yükselmesi sık görülen bir problemdir. Hamilelikte tansiyon yüksekliği neden olur? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir?
Hamilelikte ve hamilelik hariç normal tansiyon değeri 12/8’dir. Gebelikte 14/9 yüksek tansiyon kabul edilir ve gestasyonel hipertansiyon teşhisi konur. Hamilelikte şiddetli yüksek tansiyon 16/11 ve üzeri tansiyondur.
HAMİLELİKTE YÜKSEK TANSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hamilelikte yüksek tansiyonun bazı belirtileri şunlardır:
- Şiddetli baş ağrısı
- Mide bulantısı ya da kusma
- İdrarda aşırı protein birikmesi (hamilelik sırasında her doktor ziyaretinde idrar örneği alınır)
- Nefes darlığı.
- Ellerinizin ve yüzünüzün şişmesi.
- İdrar miktarında azalma
- Geçici görme kaybı, bulanık görme veya ışığa duyarlı olma gibi görme değişiklikleri
- Üst karın ağrısı
- Kandaki trombosit seviyelerinde azalma
- Karaciğer fonksiyonunda bozulma
HAMİLELİKTE YÜKSEK TANSİYON NEDEN OLUR?
Hipertansiyon olarak da adlandırılan yüksek tansiyon, atardamarlardaki basıncın normal aralığın üzerinde olduğu anlamına gelir. Hamilelikte tansiyon yükselmesinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte aşağıda bildireceğimiz faktörlerin tansiyonu artırabileceği düşünülmektedir:
HAMİLELİKTE YÜKSEK TANSİYON İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Hamilelikte yüksek tansiyon için bazı risk faktörleri şunlardır:
- Hamilelikten önce veya geçmiş bir hamilelikte yüksek tansiyon sorunu yaşamak
- Böbrek hastası olmak
- Aşırı kilolu olmak
- Tuzlu gıdalarla beslenme
- Ailede yüksek tansiyon öyküsü
- İleri yaş. 20 yaşın altında veya 40 yaşın üzerindeyseniz.
- Sigara içmek
- Kronik hipertansiyon öyküsü var (hamile kalmadan önce yüksek tansiyon)
- Diyabet veya böbrek hastalığı
- Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek
- Şeker hastalığı veya gestasyonel şeker hastalığı
- Lupus gibi bir bağışıklık sistemi hastalığı
- Böbrek hastalığı olanlar
- Birden fazla bebek beklemek
- Tüp bebek yaptırma
HAMİLELİKTE YÜKSEK TANSİYON NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hamilelik sırasında yüksek tansiyon (hipertansiyon), şiddetine, nedenine ve başlama zamanına bağlı olarak çeşitli şekillerde tedavi edilebilir. Doktor hamilelikte kullanımı güvenli ilaçlar reçete edecektir.
- Potasyum, hamilelik sırasında elektrolit ve sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur. Tatlı patates, barbunya fasulyesi, portakal suyu veya şeker ilavesiz kuru meyveler ve muz, bezelye, kavun, patates ve domates gibi yiyecekler, hipertansiyonu önlemeye yardımcı olabilecek potasyum açısından zengin besinlerdir.
- Egzersiz yapmak vücudunuzun sağlıklı kalmasına ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Tansiyonun yükselmesini önlemek için günde ortalama 1 saat egzersiz yapın, en azından her gün yürüyüş yapın.
- Günde bir veya iki muz yemek hamilelik sırasında son derece faydalıdır, sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz yüksek tansiyonu da kontrol altına alır.
- Elma sirkesi en sağlıklı bileşenlerden biridir, elma sirkesinin kan basıncınızı dengelemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve biraz bal katıp bunu her gün içebilirsiniz.
- Magnezyum içeren besinler tüketin. 2011 yılında Hindistan Tıp Derneği Dergisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, magnezyum alımı tansiyon sorunlarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Avokado, muz, badem ve soya sütü gibi yiyecekler magnezyum açısından zengindir.
- Hamileyken anksiyete, depresyon ve stres sık görülür, bunlar yüksek tansiyonun önde gelen nedenidir. Rahatlamanıza yardımcı olacak egzersizler yapın, sizi üzen kişilerden uzak durun.
HAMİLELİKTE YÜKSEK TANSİYON KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?
Hamilelikte yüksek tansiyon, kalp krizi, felç ve diğer önemli komplikasyon riskini artırır. Tansiyon yüksekliği bebeğiniz için de tehlikeli olabilir. Hamilelik sırasında yüksek tansiyon şu problemlere neden olabilir:
- Plasentaya kan akışının azalması
- Düşük doğum ağırlığı
- Erken doğum
- Organlarda hasar oluşması
- Gestasyonel diyabet gelişebilir
- Karaciğer sorunları
- Kan pıhtılaşma sorunları
- Plasenta dekolmanı: Plasenta rahim duvarından uzaklaşarak bebeğe sıkıntı ve annede kanamaya neden olur.
- Kalbiniz veya böbreklerinizle ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Ayrıca inme için daha büyük risk altındasınız.
- Kalp krizi (miyokard enfarktüsü de denir).
- Böbrek yetmezliği. Bu, böbrekler iyi çalışmadığında ve vücutta atık birikmesine izin verdiğinde meydana gelen ciddi bir durumdur.
- Yüksek tansiyon, plasentanın yeterli kan almasını engelleyebilir. (Plasenta bebeğinize oksijen ve besin sağlar.) Plasenta yeterince kan alamazsa bebeğiniz yeterli oksijen ve besin temin edemez. Bu durum, düşük doğum ağırlığına ve erken doğuma neden olabilir.
- Hamileliğe bağlı ölüm. Bu durum, bir kadının hamilelik sırasında veya hamileliğinin sona ermesinden sonraki 1 yıl içinde hamileliğe bağlı sağlık sorunlarından ölmesidir.