Gebelikte kalp çarpıntısı sık karşılaşılan bir durumdur. Çarpıntı sorunu gebelerde hormonlardaki artışa bağlı ortaya çıkabileceği gibi kansızlık, aşırı stres vb koşullar da kalp çarpıntısına neden olabilir. Hamilelikte kalp çarpıntısının nedenleri ve tedavisi şöyledir:
Hamilelikte hormonlarda artışa bağlı olarak vücudumuzda pek çok değişiklik meydana gelir. Bu değişikliklerden biri de kan hacmindeki artıştır. Kan hacmindeki artış kalbin daha fazla kan pompalamasına neden olup kalp çarpıntısına yol açar.
Hamilelikte hormonal değişimlere bağlı olarak kan hacmi artar, kalbiniz %40 ila %50 daha fazla kan pompalamak zorunda kalır. Bunun sonucunda yani gebelikte hormonlardaki artışa bağlı olarak kalp çarpıntısı sorunu ile karşılaşılır.
Progesteron hormonu, embriyonun rahme tutunmasından ve rahmi hamileliğe hazırlamaktan sorumludur. Gebelikte progesteron hormonundaki artış kalpte çarpıntıya yol açabilir.
Göğüs büyüklüğündeki değişiklikler: Hamilelik sırasında ve sonrasında meme bezleriniz vücudunuzu emzirmeye hazırlayacaktır. Göğüs dokuları büyüdüğünden dolayı, meme bezlerine kan akışı artacaktır. Bu durum, kalbinizin normalden daha fazla kan pompalayacağı anlamına gelir ve bu da daha fazla çarpmasına neden olabilir.
Yaşam tarzı faktörleri: Sigara içmek, alkol almak veya kafeinli yiyecek veya içecekleri tüketmek de kalp atış hızınızı artırabilir.
Kalp çarpıntısı anormal bir kalp atışı anlamına gelir; düzensiz, yavaş, hızlı veya çok sık olabilir. Kalp çarpıntısının süresi ve yoğunluğu kişiden kişiye farklılık gösterebilir, birkaç saniye ile birkaç saat sürebilir. Hamilelikte çarpıntı gebeliğin herhangi bir ayında başlayıp gebelik boyunca devam edebilir.
Hamilelikte kalp çarpıntısının tedavisi bu duruma neyin neden olduğuna göre değişir. Şayet çarpıntının nedeni gebelikte hormonlara bağlı kan hacminde artış ise herhangi bir tedavi gerekmez. Hamilelikten sonra hormonların normale dönmesi ile çarpıntı sorunu da geçer.
Ancak kalp çarpıntısına kansızlık, tiroid sorunları, stres gibi faktörler neden olduysa doktorunuz hamilelikte kullanımı güvenli ilaçlar reçete edecektir.
Tüm bunlara rağmen kalp çarpıntısı geçmediyse kadın doğum uzmanı anne adayını kardiyoloji uzmanına yönlendirebilir.
Pekmez
Pekmez potasyum, demir, kalsiyum ve magnezyum açısından zengin bir besindir, çarpıntıya neden olabilecek bu eksiklikleri önlemeye yardımcı olur. Kalp çarpıntısının önde gelen nedenlerinden biri olan kansızlığı tedavi etmek için de çok etkilidir. 1 yemek kaşığı pekmezi 1 su bardağı suya karıştırıp için.
Magnezyum Alımını Artırın
Vücuttaki magnezyum eksikliği de kalp çarpıntısına neden olabilir. Bu mineral, kalp ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını ve vücuttaki kan dolaşımının daha iyi olmasını sağlar.
Magnezyum açısından zengin olan şu besinleri bol bol tüketin: Muz, ıspanak, lahana, pazı ve diğer koyu yeşil sebzeler, badem ve kaju fıstığı gibi kuruyemişler; susam ve kabak çekirdeği gibi tohumlar; Kinoa; yulaf ezmesi; fıstık ezmesi; soğuk su balığı; Avokado; bitter çikolata ve yoğurt.
Düzenli Egzersiz Yapın
Düzenli egzersiz de kalp çarpıntısını durdurmanın başka bir doğal yoludur. Kalp çarpıntısı ile başa çıkmak için düzenli yürümeyi, koşmayı, koşmayı ve hatta yüzmeyi deneyebilirsiniz.
Elektrolit Seviyelerini Dengeleyin
Elektrolitler, kalp atış hızının düzenlenmesinde büyük rol oynayan önemli moleküllerdir. Bu nedenle kalp çarpıntısını durdurmak için elektrolit seviyesini dengeleyen yiyecekleri yiyebilirsiniz. Potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengin besinler tüketilerek elektrolit seviyeleri dengelenebilir. Patates, muz, avokado, yeşil yapraklı sebzeler ve süt ürünleri gibi gıda maddeleri, temel besin maddeleri vücudun elektrolit seviyesini dengeleyebilir.
Bol Su İçin
Dehidrasyon yani vücudun susuz kalması kalp çarpıntısına neden olabilir. Bunun sebebi kanınızın su içermesidir, bu yüzden susuz kaldığınızda kanınız daha kalın hale gelebilir. Kanınız ne kadar kalınsa, kalbinizin onu damarlarınızda hareket ettirmek için o kadar çok çalışması gerekecektir. Bu durum, nabzınızı artırabilir ve çarpıntıya neden olabilir. Günde 10-12 bardak su içmeye devam edin.
Hamilelik döneminde hormonlara bağlı kalp çarpıntısı normal kabul edilir ve doğmamış çocuk üzerinde bilinen herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Ancak kansızlık, tiroid sorunları, dehidrasyon gibi nedenlerden dolayı kalp çarpıntısı yaşıyorsanız bu problemler mutlaka tedavi edilmelidir, yoksa bebeği olumsuz etkileyebilir.