Balık kokusu nasıl gider? Eve sinen balık kokusu nasıl geçer?

8 Eylül 2022
0 Yorum
balik kokusu nasil gider eve sinen balik kokusu nasil gecer

Lezzetiyle sevilen balığın, en olumsuz etkisi evi kokutması ve bu kokunun günlerce eve sinmesi. Balık kokusu nasıl gider? arayışında olanlar için balık kokusundan kurtulmanın çözüm yollarını derledik. Eve sinen balık kokusu nasıl geçer? Fırındaki balık kokusu nasıl gider? Elden balık kokusu nasıl gider? İşte, merak edilen tüm detaylar…

Balık ne kadar lezzetli yiyecek olsa da eve sinen o geçmek bilmez koku rahatsız edebiliyor. Pencereleri açmak veya aspiratörü kullanmak balık kokusunu gidermek için yeterli olmuyor. Sırf kokusundan dolayı pek çoğumuz balık yeme zevkinden mahrum kalıyor. Ancak balık kokusunu gidermek tahmin edildiği kadar zor değil. Balık kokusundan kurtulmak için derlediğimiz çözüm yollarını öğrendikten sonra evinizde rahatça balık pişirebilirsiniz!

EVE SİNEN BALIK KOKUSU NASIL GEÇER?

Balık yaparken başlayan koku, balık pişirme işlemi bitince daha çok ağır oluyor. Bu koku sadece mutfakta kalmaz, evin her yerine yayılır. Eve sinen balık kokusundan kurtulmak için bilmeniz gereken yöntemler şöyle:

  1. Eve sinen balık kokusunu gidermek için baskın ve keskin kokuya sahip üzerlik otunu kullanabilirsiniz. Üzerlik tohumundan bir miktar alın ve boş tavada sürekli karıştırarak kavurun. Bir süre sonra kararmaya başlayan üzerlik tohumları havaya keskin bir koku yayar ve tüm eve sinen balık kokusunu alır.
  2. Bir tencereye biberiye, defne yaprağı, portakal, limon, mandalina kabukları ve su ekleyerek kısık ateşte kaynatın. Tencereden çıkan kokulu buhar, eve sinen balık kokusunu ortadan kaldırır.
  3. Bir cezve veya ufak bir tencere içerisine yarım çay bardağı kadar çamaşır yumuşatıcısı ve üstüne biraz da su ekleyip kaynatın. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra kapatın. Evdeki balık kokusu dahil tüm kötü kokulara veda edin.
  4. Balık kokusunu gidermek için gereken etkili yöntemlerden biriside balığın kızartma yağının içerisine maydanoz dalı veya defne yaprağı atmaktır.
  5. Balığı kızarttığınız ya da fırınladığınız kabı pişirme işleminin sonunda hemen soğuk su ile yıkayın. Sıcak su yağların daha fazla koku açığa çıkarmasını sağlayarak balık kokusunun etrafa yayılmasını hızlandırır.
  6. Diğer bir yöntem ise tütsü yakmak. Mutfağa sinen balık kokusunu ortamdan uzaklaştırmak için hoşunuza giden bir tütsüyü kullanarak balık kokusundan kurtulabilirsiniz.
  7. Mutfağın herhangi bir bölümünde kokulu mum yakarak, balık kokusu engellenebilir. Bu mumlar balığın kokusunu içeri çekerek yayılmasını önler.

balık(3)

MUTFAKTA BALIK KOKUSU NASIL GİDER?

Balığın kokusunu yaşamamak için pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Fırında yapılan balıktansa yağda yapılan balıkların daha çok kokar. Tabi hangi pişirme yöntemi kullanılırsa kullanılsın balığın kokusu her türlü hissedilir. Mutfağa sinen balık kokusunu gidermek için şu yöntemleri deneyin:

  • Balık kızartırken tavanın içine bir miktar maydanoz eklerseniz balık kokusunun yayılmasını önleyebilirsiniz.
  • Balığı kızartırken diğer yandan ocağın en küçük gözünde bir porselen kap içinde şeker eritin. Şeker karamel yapısıyla balık kokusunu içine çeker. Aynı şekilde ocak üzerinde limon kabuğu yakabilirsiniz.
  • Teflon bir tavaya 1-2 yemek kaşığı siyah kuru çay ekleyip kavurun. Tavadan dumanlar çıkmaya başladığında ocağın altını kapatın. Kavrulmuş siyah kuru çay balık kokusunu gidermede oldukça etkili.
  • Bir boş tava içerisine bir paket toz vanilya koyun ve kavurun. Bir süre sonra altını kapattığınızda vanilya kokusunun balık kokusunu bastırdığını göreceksiniz.
  • Mandalina, limon, portakal ve greyfurt kabuklarını bir tavanın içinde kavurduğunuzda, meyvelerin hoş kokusu mutfakta oluşan balık kokusunu emecektir.

balık(4)

FIRINDAKİ BALIK KOKUSU NASIL GİDER?

  • Fırında balık yapacaksanız, balıkların arasına defne yaprağı ve limon yerleştirin. Bu sayede fırınınızın kokmaz ve balık kokusu mutfağa yayılmayacaktır.
  • Fırındaki balık kokusunu gidermenin en doğal yollarından biri sirke. Balık pişirdikten sonra fırınınızı iyice temizleyin ve temizledikten sonra 5-6 dakika kadar ısıtın. 2 bardak su ile 1 fincan sirkeyi bir kap içerisinde karıştırın ve fırının ızgara kısmına yerleştirdikten sonra yarım saat kadar fırını kapatarak bekleyin. Balık kokusundan eser kalmayacak.
  • Balığı fırından aldıktan sonra fırınınızı 5 dakika ısıtın ve balık pişirdiğiniz tepsinin içine alüminyum folyoya sardığınız birkaç adet kabuk tarçını koyun. Yaklaşık yarım saat bekletin. Koku emici özelliğe sahip olan tarçın balık kokusunu temizler.
  • Su, limon suyu ve limon kabuklarını bir kaba koyun ve fırına verin. Yaklaşık 10 dakika 180 derecede bekletin. Fırına sinen balık kokuları bu işlemden sonra kaybolacak.

balık(2)(1)

ELDEN BALIK KOKUSU NASIL GİDER?

  • Balıkları temizlemeye başlamadan önce bir limonu ortadan ikiye bölün ve kabukları ile birlikte elinizi ovuşturun. Limon yoksa aynı işlemi sirke ile de yapabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde balığı temizledikten sonra balık kokusunun elinize sinmediğini görebilirsiniz.
  • Diyelim ki balığı temizlediniz ve balık kokusu elinize sindi. Bu seferde metal bir kaşığı elinizin içinde gezdirin. Sıkıca elinizi metal kaşıkla ovduktan sonra ellerinizi bulaşık deterjanı ile yıkayın. Metal elinizdeki balık kokusunu anında alacak.
  • Bir diğer yöntem de ellerinizi diş macunu ile yıkamak. Diş macununun içindeki özel maddeler elinize sinen balık kokusundan eser bırakmayacak. Elinizi durularken soğuk su kullanmanız gerekir, sıcak su balık kokusunu arttırabilir.

balık(5)

AĞIZDAN BALIK KOKUSU NASIL GİDER?

Kendi ağzımız balık koktuğunda hissetmeyebiliriz. Ancak yanımızdakileri düşünmek zorundayız. Balık kokusu gerçekten rahatsızlık verici bir kokudur. Balık yedikten sonra bunları uygulamayı unutmayın. İşte ağızdan balık kokusunu gideren pratik yöntemler:

  • Balık yedikten sonra dilinizi karbonat ile fırçalayın ardından bir tutam maydanoz çiğneyin.
  • Karanfili ağzınızda bekletin.
  • Türk kahvesi çiğneyin. Evet hem lezzetli hem de pratik bir yöntem. İsterseniz bir çay kaşığı kahve tüketebilir isterseniz de bir kahve çekirdeğini ağzınızda bekleterek aromasının yayılmasını sağlayabilirsiniz

balık(6)