Defne ismi son günlerin popüler isimlerinden, pek çok kişi kızına Defne adını koymayı düşünüyor. Defne’nin anlamı ne? Defne ismi Kuran-ı Kerim’de geçiyor mu? Defne ismi harf analizi nasıldır? İşte ayrıntılar…
Ünlü ve güzel kadınların bazılarının Defne isminde olması, dizilerde güzel ve popüler kadınların Defne adında olması bilinçaltımıza Defne ismine dair pozitif bir çağrışım bırakıyor. Ayrıca söylemesi kolay, kulağa hoş gelen bir isim olduğundan Defne ismi çok tercih ediliyor. Siz de kızınıza Defne ismi koymayı düşünüyorsanız bu makalemiz bu isimle ilgili aklınıza gelen sorulara cevap verebilir:
Defne ismi Yunan Mitolojisinde ‘Daphne’ olarak geçer, güzelliği dillere destan peri anlamına gelir. Defne’nin bir diğer anlamı da üzerinde güzel kokulu çiçekler açan, Akdeniz iklimine özgü bir ağaçtır.
Defne isminin kökeni herdem yeşil bir ağaç türünden gelir. Çeşitli güzel mânâlara sahip olan bu ismin bazı anlamları şöyledir:
İşte defne isminin böyle narin ve güzel bir anlamı vardır. Söylenişi de kulağa çok hoş gelen Defne, kız çocukları için yaygın olarak tercih edilen isimler arasındadır.
D: Genel bir kuraldır; bir ismin ilk harfi D ile başlıyorsa, o ismin sahibi çok yönlü düşünebilmeye ve stratejik planlar yapabilmeye yatkındır. Bu kişiler çoğu zaman pragmatik bir karakter yapısına sahip olur, sorumluluk bilinci taşır.
E: İsmin ikinci harfi ise, Defne adını taşıyan kişilerin hiç bitmeyen enerjisini simgeler. Bu pozitif enerjinin genç olmakla ilgisi yoktur. Bilakis onlar kaç yaşına gelirse gelsin yaşam enerjileri her daim taze kalır, hep dinamik olmayı ve her şeye iyi tarafından bakmayı başarırlar.
F: Bu harf ise tarafsız olan ve her zaman gerçeğin peşinden koşan bir bireyi sembolize eder. Başka bir ifade ile, rasyonel tavırları temsil eder ve duygularından ziyade aklı ile hareket eden bir kişiliği tanımlar.
N: Vizyona ve özgünlüğe işaret eden bir harftir. 5 sayısı ile rezonansa girer.(Bu, neşeli ve bağımsız bir kişiliğin rakamıdır.)
E: ‘E’ harfi de küçük şeylerden mutlu olma, zorluklara göğüs germe prensibini ifade eder. ‘E’ harfi gibi, bardağın dolu tarafını görmek ile ilgilidir.
Sıradışı yetenekleri vardır. Altıncı hissi oldukça güçlüdür. ‘Pes etmek, vazgeçmek’ onun lügatinde yoktur. Zira o, savaşçı bir ruha sahiptir, daima mücadele etmekten yanadır. Bu nedenle zorluklar onu yıldıramaz, aksine hırslandırır.
Etrafıyla iyi geçinir, onunla anlaşmak kolaydır. Her ortama kolayca adapte olabilir ve insanlarla iyi ilişkiler kurmakta güçlük çekmez. Bu yüzden çevresindekiler ona çok güvenir.
Sağduyuludur. Tepkisiz değildir. Hemen paniğe kapılmaz. Soğukkanlılığını muhafaza eder ve her şeyde mutlaka iyi bir yön arar.
#haber#
Defne ismi Kuran-ı Kerim’de geçen isimlerden değildir. Ayrıca bir ismin Kuran-ı Kerim’de geçmesi çocuğa isim koyarken almamız gereken ölçü değildir. Kuran-ı Kerim’de geçmese de anlamı güzel bir isim çocuğa koyulabilir. Çocuğa güzel isim koymak anne babanın çocuk üzerinde haklarındandır.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Çocuğa güzel isim vermek, dinini öğretmek ve vakti gelince evlendirmek, evladın babası üzerindeki haklarındandır.) [Ebu Nuaym]
Bir ismin güzel olması için mutlaka Kur’an-ı kerimde bulunması gerekmez. Yüz binden fazla Eshab-ı kiramdan Hazret-i Zeyd hariç, hiçbirinin ismi Kur’an-ı kerimde yoktur. Güzel isimler çoktur. Değişik isim olsun diye, yahut en güzel isim olsun diye Kur’an-ı kerimde geçen her kelimeyi, sırf Kur’an-ı kerimde geçtiği için çocuğa isim olarak koymak, çok yanlış olur.
Kur’an-ı kerimde geçiyor diye yıldırım, şimşek, gelmek, gitmek gibi kelimelerin arabisini isim olarak koyanlar oluyor. Bu kelimelerden en meşhurlarından biri Esra’dır. Esra, gece yürümek manasına gelir. Ünzile, indirildi, indirilmiş demektir. Böyle isimleri koymak caiz ise de, enbiyanın, ulemanın, evliyanın ismini tercih etmek elbette iyi olur. Rumeysa, Nefise, Zeynep, Ayşe, Gülsüm gibi din büyüklerinin isimlerini tercih etmek ahirette bu kişilerin şefaatlerine kavuşmaya sebep olabilir.
Yunan mitolojisine göre Zeus’un oğlu Apollon, bir gün ırmak kenarında dolaşırken bir kız ile karşılaşır. Bu genç ve güzel kızın ismi Daphne (Defne)’dir.
İlk görüşte âşık olan Apollon, onunla konuşmaya çalışır. Ancak kız ondan kaçar ve aralarında kovalamaca başlar. Bir yandan da; ‘Benden kaçma! Seni seviyorum.’ diye sesleniyordur.
Defne ise büyük bir korku içindedir ve oradan uzaklaşmak için hızla koşmaya devam ediyordur. Fakat Apollon’un durmaya niyeti yoktur. Aklını başından alan bu eşsiz güzellikteki peri kızını mutlaka yakalamalı, ona sahip olmalıdır.
Defne kaçar, o kovalar; bu bir süre böyle devam eder. Nihayet aralarındaki mesafe iyice azalmaya başlar. Bir an Defne, saçlarının arasında Apollon’un nefesini hisseder ve hiçbir yere kaçamayacağını anlar. Artık kurtuluş imkânı kalmamıştır.
Bunun üzerine Defne, olduğu yerde durarak ayağıyla toprağı kazımaya başlar. Diğer taraftan şöyle bağırıyordur:
‘Ey toprak ana! Beni koru! Beni sakla! Beni ört!’
Öyle içten yalvarır ki, bu yakarışına hemen cevap gelir. Defne birdenbire organlarının ağırlaşmaya başladığını, sanki odunlaştığını hisseder. Göğsünde gri bir kabuk oluşmuştur. O hoş kokulu saçları gitmiş, yerini ağaç yaprakları almıştır. Kolları ise birer dal hâline gelmiş, körpe ayaklarına gelince onlar da kök olmuş ve toprağın derinliklerine uzanmıştır.
İşte Defne ağacının ortaya çıkış hikâyesi bu şekildedir. Apollon, bu manzarayı görünce hayretten donakalır ve ne yapacağını bilemez. Tarifsiz bir üzüntü yaşar. Defne, ağaç olduktan sonra ona sarılır. Bakar ki sert kabuklarının altından bir ses geliyor: Tik-tak, tik-tak, tik-tak…
Bu, Defne’nin hâlâ korkuyla çarpmaya devam eden kalbinin sesidir! Apollon şöyle nidâ eder:
‘Ey Defne! Sen bundan böyle Apollon’un kutsal ağacısın! Dökülmeyen ve solmayan yaprakların başıma tâc olacaksın. Savaşta galip olanlar, seçkin kahramanlar alınlarını senin güzel yapraklarınla süsleyecek. Şiirlerde, şarkılarda ismimizi yan yana anacaklar.’
Defne, bu tatlı sözlere kayıtsız kalamaz. Dallarını eğer ve Apollon’a saygıyla selam verir. Bu efsane de asırlar boyu anlatılıp durur.
Bu isim, en eski yazılı kaynaklardan bugüne gelmeyi başarmış isimler içerisinde ön plana çıkar. Yunanca kökenli olan Defne isminin kaynağı, yukarıda anlattığımız gibi Yunan Mitolojisi hikâyelerine dayanır. Masumiyetin ve saflığın simgesi olan Defne isminin anlamı bir ağaç olup, bu ağaç Defnegiller ailesinde yer alır ve Akdeniz ikliminde yaşar.
Kızınıza iki isim birden vermeyi düşünüyor olabilirsiniz. İşte, Defne isminin yanına yakışan isimler: