Soba nasıl yakılır? En kolay anlatımla odun ve kömür sobası yakma işlemi

15 Ekim 2022
0 Yorum
soba nasil yakilir en kolay anlatimla odun ve komur sobasi yakma islemi

Soba soğuk havalarda ısınmak için kullandığımız en faydalı gereçlerdendir. Verdiği ısı gücü yüksek olduğundan dünyada milyonlarca insan soba ile ısınmaktadır. Peki odun yahut kömür sobası nasıl yakılır? Nelere dikkat edilmelidir?

Kömür veya odun sobaları doğalgaz olmayan yerlerde sıklıkla kullanılır. Hem yoğun ısı verdiği, hem de düşük maliyetli bir ısınma yöntemidir. Ancak soba kullanırken zehirlenme ve yangın risklerine karşı temkinli davranmak, soba nasıl doğru yakılır? sorusunun cevabını bilmek gerekir.

Yazımızın devamını okuyarak sobanızı nasıl en güvenli ve kolay şekilde yakabileceğinizi öğreneceksiniz.

KÖMÜR SOBASI NASIL YAKILIR?

Bunun için ihtiyaç duyacağınız malzemeler şunlardır: çıra, talaş, tahta gibi odun parçaları ve kömür

  • Kovanın altına 2/3 oranında kömür doldurun. Üzerine de tahta parçaları, çıra yahut odun ekleyin.
  • Bunları kullanarak sobayı üstten tutuşturun. Sobayı tutuşturmak amacıyla gazete veya benzin kullanmayın. Bu malzemeler sobanın tütmesine neden olabilir.
  • Soba tutuştururken sobanın alt ve üst kapağının açık olması gerekir. Tutuşma ve tam yanma işlemi gerçekleştikten sonra alt kapak yine açık bırakılır, üst kapak ise kapatılır.
  • Bacaların duvar çıkışında ise duman kelebeği yer alır. Bunu da açık duruma getirmek lâzımdır.

soba nasil yakilir 5

ODUN SOBASI NASIL YAKILIR?

Odun sobası yakmak için gerekli malzemeler şöyledir:

  • Talaş, çıra, kuru ve işlenmemiş odun, kibrit.

Sobanızın maksimum derecede ısı sağlaması ve yüksek verim sunması için soba üstten yakılmalıdır.

Odun sobasını yakmadan evvel içeride kül olup olmadığını kontrol edin. Eğer varsa külü boşaltın.

Sobanın üst ve alt kapağını açın.

#haber#

Sonra -hava alacak şekilde- odunları kovaya çapraz olarak yerleştirin. Yahut odunları piramit biçiminde dizmeyi tercih edebilirsiniz. Odunlar oksijen sayesinde yanar. Bu yüzden tuğlalar gibi birbirine bitişik konulmamalıdır ki oksijen girişi engellenmesin.

Odunları dizdikten sonra tutuşturucu olarak talaşları ilâve edin. Ardından çıra ekleyerek sobanızı üstten tutuşturun. Odunların kor hâline gelmesini bekleyin. Sonrasında üst kapağını kapayarak bu şekilde yanmaya devam etmesini sağlayın. Dilerseniz ateşin harını beslemek için, yanma esnasında odun ilâvesi yapabilirsiniz.

Şömineli veya kovalı sobada odun kullanırken benzin gibi kimyasal tutuşturucular kullanmayın. Odunları, bizzat bu işi yapan odun satıcılarından temin edin. Yaş odun kullanmayın. Çünkü odunlardaki nem oranı ısının verimini doğrudan etkiler.

soba nasil yakilir 6

SOBA NASIL SÖNDÜRÜLÜR?

Gaz sızıntısı ve buna bağlı zehirlenme gibi durumlara karşı önlem almalısınız. Bunun için yatmadan bir saat önce sobayı söndürmeniz tavsiye edilir.

Sobayı söndürürken yalnızca hava girişlerinin kapatılması yeterli olacaktır. Kesinlikle su kullanmamalısınız.

soba nasil yakilir 7

SOBA ZEHİRLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPMALIDIR?

Sobanın yanarken ortaya çıkardığı karbonmonoksit gazı zehirlenmelere yol açabilir. Soba zehirlenmesi nasıl engellenir? sorusuna ise şöyle cevap verebiliriz:

  • Kalitesiz odun ve kömür kullanılmamalıdır.
  • Zehirli gazların odaya dağılmasını ve soba tepmesini engellemek için baca başlıklarından yararlanabilirsiniz.
  • Sobayı kurmadan evvel bacaları temizlemeyi unutmayın.
  • Baca temizliği en az 6 ayda bir olmalıdır.
  • Sobanın duvardan minimum 50 cm uzaklıkta kurulması gerekir. Böyle yapmak bacalarda, borularda tıkanma ve katran görülmesini önler.
  • Sobayı yakarken çok doldurmaktan kaçının. Aksi takdirde baca girişini zayıflatırsınız. Soba tüter ve zehirlenme tehlikesi ortaya çıkar.
  • Sobanın yandığı odada uyumanız tavsiye edilmez. Eğer başka uygun bir oda yoksa ve o ortamda yatmanız gerekiyorsa önce sobayı söndürün. Ayrıca geceleyin soba yakarken kömür kullanmayın. Sobayı söndürdüğünüzde çok üşüyecekseniz ve sobayı söndürmemeye karar verdiyseniz kömür yerine odun kullanmayı tercih edin.
  • Hava fırtınalı veya lodoslu ise soba yakmayın.
  • Sobanın tehlikelerinden biri, karbonmonoksit zehirlenmesine yol açabilmesidir. Böyle bir durum olduğunda acil tıbbi müdahale gereklidir. 114 Zehir Danışma Hattı’nı arayarak zehirlenen kişiye nasıl ilk yardımda bulunulabileceğini öğrenebilirsiniz. Bahsettiğimiz bu merkez Sağlık Bakanlığı’na bağlıdır.