Yoğurt; D vitamini B6 ve B12 vitaminleri, kalsiyum, fosfor, riboflavin, potasyum ve magnezyum gibi pek çok mineral ve vitamin içeren gebeler için en faydalı gıdalardandır. Hem annenin hem de anne karnında gelişmekte olan bebeğin sağlığı için her gün yoğurt yemeye özen göstermelidir.
Hamilelik döneminde sağlıklı ve doğru beslenme çok önemlidir. Yediğiniz ve içtiğiniz tüm gıdalar plasenta yoluyla bebeğinize ulaşır, bebeğinize zarar verir yahut gelişimine katkıda bulunur. Yoğurt hamile kadınlara uzmanlar tarafından önerilen en faydalı gıdalardandır. Gebelikte sindirim sorunlarına iyi gelir, kalsiyum ihtiyacını karşılar, gebelik zehirlenmesi riskini önler.
Hamilelik döneminde kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için bol meyve, sebze, süt ve süt ürünleri tüketmelisiniz. Yoğurt fermente denilen mayalayarak yapılan probiyotik açısından zengin hamileler için en faydalı gıdalardandır. Yoğurt tüketmenin bebeğe ve anneye faydaları şöyledir:
KALSİYUM İHTİYACINI KARŞILAR
Yoğurt en önemli kalsiyum kaynaklarındandır. Kalsiyum bebeğinizin dişlerinin, kemiklerinin ve tırnaklarının sağlıklı bir şekilde oluşumu için gerekli olan mineraldir. Gebe kadınların günlük kalsiyum ihtiyacı 1000-1300miligramdır,1 büyük su bardağı yoğurt yaklaşık 300 mgdır, yani gebelikte günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılar.
SİNDİRİM SORUNLARINA İYİ GELİR
Hamilelikte hormonlarda değişime bağlı olarak şişkinlik, kabızlık, hazımsızlık gibi problemler sık görülür. Yoğurt probiyotik içeriği yüksek bir besin olduğundan bağırsaklardaki iyi bakterilerin sayısını artırır, bağırsak hareketlerini düzenler, sindirim sağlığına iyi gelir.
#haber#
FAZLA KİLO ALMANIZI ÖNLER
Yoğurt protein açısından zengin besinlerdendir. Protein oranı yüksek yiyecekleri tüketmek uzun süre tokluk sağlar, sağlıksız yiyecekleri atıştırmanıza engel olur. Hamilelikte kilo kontrolü için düzenli olarak her gün yoğurt yemelidir.
PREEKLAMPSİ (GEBELİK ZEHİRLENMESİNİ) ÖNLER
Preeklampsi gebelik zehirlenmesi demektir, hamilelik sırasında gelişebilecek potansiyel ölümcül bir komplikasyondur. Preeklampsi 20. gebelik haftasından sonra tansiyonun 14/9 veya üzerinde olması, idrarda protein kaçağı ve ödem gibi belirtilere neden olur. Bu durum hem annenin hem de bebeğin ölümüne bile yol açabilir. Yapılan son araştırmalar hamilelik döneminde yoğurt tüketiminin preeklampsi riskini azaltabileceğini gösteriyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Yoğurtta bulunan fermente mikroorganizmalar, vücudu kolayca istila eden bakteri ve virüslere karşı vücudun direncini artırır. Düzenli yoğurt tüketerek soğuk algınlığı, grip, alerji ve sinüzit riskini azaltabilirsiniz.
CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR
Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler ve dengesizlikler, sivilce, cilt kuruluğu, pigmentasyon gibi cilt sorunlarına neden olabilir. E vitamini açısından zengin olan yoğurt, ciltte kuruluğu giderir, cildin ihtiyaç duyduğu mineral desteğini karşılar, parlak ve sıkı bir cilde kavuşmaya yardımcı olur.
Sütün tadını sevmiyorsanız yahut süt içmek sizde hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlara neden oluyorsa kalsiyum gereksiniminizi karşılamak için süt yerine yoğurt tüketebilirsiniz.