Ağız sağlığının gebeliğe etkisinde florürün önemi: Hemen kullanmaya başlayın

28 Kasım 2022
0 Yorum
agiz sagliginin gebelige etkisinde florurun onemi hemen kullanmaya baslayin

Çocukken veya yaşlı bir yetişkinken sadece dişlerinizin sağlığıyla ilgilenmeniz gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Tekrar düşünün; özellikle şeker hastasıysanız ve hamileyseniz, hamile kalmayı planlıyorsanız veya doğurganlık çağındaysanız. Araştırmalar, hamileliğinizin sağlığının diş etlerinizin ve dişlerinizin sağlığıyla bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir. Son bulgular, diyabetli kadınların diş eti hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Gün boyunca yediğiniz yiyeceklerden gelen bakteriler dişlerinize yapışır ve plak adı verilen bir film oluşturur. Dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak plakları çıkarmazsanız sert tartara dönüşür. Plak ve tartar, diş etlerinizin kızarmasına, şişmesine ve kolayca kanamasına neden olabilir. Zamanla diş eti hastalığı gelişerek kemik kaybına ve dişlerin etrafında ceplerin oluşmasına neden olabilir. Bu cepler çok küçük yiyecek parçalarını tutabilir ve enfekte olabilir.

Annenin ağzındaki plaktaki bakteriler kan dolaşımına girerek vücudunun diğer bölgelerine ulaşabilir. Bakterilere ve ürünlerine bu şekilde maruz kalma, erken doğum riskini artırabilir veya bebeğin rahimde normal büyümesini engelleyebilir.

Dişlerinizi yılda en az iki kez veya diş hekiminiz daha sık temizlik veya kontrol öneriyorsa daha önce temizletin. Ayrıca diş etleriniz kanıyorsa, hassas veya şişmişse veya ağız kokunuz devam ediyorsa, bu belirtiler hastalığa işaret edebileceğinden diş hekiminize görünün.

diseti

Diyabetiniz varsa, diş hekiminize söyleyin. Bazı kişilerde diş eti hastalığının böbrek sorunları gibi diyabetle ilişkili komplikasyon riskini artırdığı gösterilmiştir. Tip 2 diyabetli kişilerde diş eti hastalığının tedavisinden kan şekeri kontrolünde küçük ama önemli bir gelişme de olabilir. Diyabetiniz hakkında bilgi sahibi olmak, diş hekiminizin sağlıklı bir ağız ve sağlıklı bir hamilelik için dişlerinizin ve diş etlerinizin uygun bakımını yapmasına yardımcı olabilir.

DİŞ ETİ HASTALIĞINI ÖNLEYİN

  • Şekerli yiyecekler yemekten kaçının: Bu yiyecekler diş çürümesini hızlandırabileceğinden ve kan şekeri düzeylerinde hızlı değişikliklere neden olabileceğinden, özellikle öğün aralarında atıştırma olarak.
  • Gazlı içecekler içmekten kaçının: Normal gazlı içeceklerin şekeri yüksektir ve hem normal hem de diyet gazlı içeceklerdeki asit, özellikle gün boyunca soda yudumlarsanız diş minesini aşındırabilir.
  • Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın: Özellikle yemek ve atıştırmalıklardan sonra.
  • Günde en az bir kez diş ipi kullanın: Mumlu ve mumsuz diş ipi eşit derecede iyi çalışır ancak dişleriniz birbirine yakınsa mumlu diş ipi kullanmak daha kolay olabilir.
  • Kustuktan sonra dişlerinizi fırçalamayın: Sabah bulantısı gibi. Kusmuktaki mide asidi dişlerinizi aşınma riskine sokabilir. Mümkünse, su, kabartma tozu/su karışımı (1 çay kaşığı karbonatı 1 bardak suya) veya florürlü gargara ile durulayın. Ayrıca şekersiz sakız, şeker veya nane çiğneyebilirsiniz.
  • Florlu su için: Tablet veya pastil gibi bir florür takviyesi almak gerekli değildir.
  • Tütün kullanmayın: Sigara içiyorsanız bırakın. Sigara içen hamile kadınların erken doğum yapma veya düşük kilolu bebek sahibi olma olasılığı daha yüksektir.

 

EN İYİ FIRÇALAMA TEKNİĞİ

Yumuşak bir fırça kullanın ve ileri geri hafif vuruşlar yapın. Dilini de fırçala. Diş fırçanızı her 2 ila 3 ayda bir, özellikle soğuk algınlığı veya virüs kaptıktan sonra değiştirin. Florürlü diş macunu kullanın