Köpek saldırısından korunma yöntemleri: Agresif köpek saldırısından nasıl kurtulunur? İşte köpek saldırısında yapılacak 9 şey…

2 Ocak 2023
0 Yorum
kopek saldirisindan korunma yontemleri agresif kopek saldirisindan nasil kurtulunur iste kopek saldirisinda yapilacak 9 sey

Ne kadar zor olsa da köpek saldırısıyla karşı karşıya kaldığınızda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Vahşi köpekle karşılaşırsanız korku anında bununla başa çıkmanın tek yolu sabit ve sakin kalmayı başarmak. Çünkü koşarsanız kovalayabilirler ve yakalanmama şansınız çok düşük. Peki köpek saldırısından kurtulmak için ne yapılır? Umarız ki böyle bir şey, hiçbirimizin başına gelmesin. Ancak yine de gelin madde madde aklımızın bir ucuna yazalım.

 

Sokakta başıboş köpeklerin saldırıları son zamanlarda sıkça haberlere konu oluyor. Bizlerden gördükleri ufak ilgiyle bile mutlu olabilen can dostlarımız olumsuz çevresel etkilerden, eğitim hatalarından, fiziksel veya ruhsal travmalardan agresif olabiliyor. Ancak belirtelim ki saldırgan köpeklerin olması, tüm köpeklerin saldırgan olduğu anlamına gelmez. Dolayısıyla köpeklere durduk yere vurmaya sakın ama sakın yeltenmeyin. Saldırılara çözüm üreten eğitim uzmanları, panik yapmaktan kaçınılmasını ve göz temasından uzak durulması gerektiğini sık sık söylüyor. Peki sokakta saldırgan köpekle karşılaşırsanız o sırada ne yapmanız gerekir? Köpek saldırısından nasıl kurtulunur?

KÖPEK SALDIRISINDAN NASIL KURTULUNUR?

Öncelikle köpek saldırılarının nedenlerine bakmak lazım. Eğer köpeklerin koruduğu alana girdiğinizde veya size yaklaştığında ani reaksiyon gösterirseniz tehdit olarak algılayıp saldırabilirler. Bu durumda köpeklerin davranışlarını analiz etmek gerekir. Saldıracak köpeğin kulakları tam geridedir, gözler büyümüş ve karşısındakine sabitlenmiştir. Sırt tüyleri dikleşir, dişleri görülür, dudakları gergindir.

Bu şekilde belirtiler gösteren köpekle karşı karşıya gelirseniz yapmamız gereken en doğru şey kollarınızı iyice açıp vücudunuzu olabildiğince yüksek göstermek. Bu sırada yavaş adımlarla geri geri yürüyün. Eğer işe yaramazsa köpeğin dikkatini çekecek bir şey bulun. Bunun için ceketinizi, tişörtünüzü çıkarıp kolunuza dolayabilir, cüzdanınızı veya varsa çantanızı kullanabilirsiniz. Diyelim ki bunların hiçbiri maalesef işe yaramadı.

saldiri 5

PANİK YAPARAK BAĞIRMAYIN

Kesinlikle bağırmaya ve kaçmaya çalışmayın. Köpekler korktuğunuzu ya da paniklediğinizi hisseder ve bu durumda bundan beslenirler. Eğer günlük koşunuz sırasında, siz koşarken saldırgan bir köpek ile karşılaştıysanız, adımlarınızı yavaşlatın.

KOMUT VERİN

Köpeğe sesli ve kararlı şekilde komutlar verin. Tok bir ses ile “hayır, geri git, çekil” gibi kısa ve emir kipinde cümleler kurun. Panik olduğunuzu belli etmeyin yani net olun. Eğitimsiz köpek dahi olsa komutları anlayacaktır.

ANİ HAREKETLERDEN KAÇIN

Köpek saldırısı esnasında ağaç pozisyonuna geçip, ağaç konumunu almak ve göz göze gelmemek, köpeğe ben senin için tehdit değilim mesajı verir. Bu durumda hayvanların vereceği zarar en minimum düzeye indirir, sizin tehdit olmadığınızı algılayınca etrafınızda bir iki tur atıp sizi koklar ve bölgeden uzaklaşır.

GÖZ TEMASI KURMAYIN

Sinirli köpekle göz teması kurmaktan kaçının. Köpeklerin gözünün içine bakmak, eğer daha önce onunla tanışmıyorsanız veya sinirli bir anındaysa tehdit olarak algılayabilir ve size saldırabilir.

saldiri 4

KOLUNUZUN İÇ KISMINI, DAMARLI BÖLÜMÜ GÖSTERMEYİN

Sinirli köpekle karşılaştığınızda kolunuzun damarlı bölümünü, yani iç kısmını göstermekten sakının. Bileğinizdeki damarlar, kolunuzun iç kısmının neden önemli olduğunu çok net gösteriyor zaten.

KÖPEĞE ARKANIZI DÖNMEYİN

Köpeğe kesinlikle arkanızı dönmeyin. Köpekle göz temasından kaçının ancak köpeği her zaman görüş açınızda tutun. Sakin adımlarla ters yöne doğru geri geri uzaklaşın.

KÖPEĞİ OYALAYIN

Köpek yine de sizin yanınızdan ayrılmıyorsa elinizdeki su şişesi, sırt çantası gibi herhangi bir eşyayı veya yiyeceği ona verebilirsiniz. Isırabileceği eşya olması onun oyalanmasını sağlar ve size uzaklaşmak için zaman kazandırır.

saldiri 6

YÜKSEK BİR YERE ÇIKIN

Köpeklerle aranıza mesafe koymak için yavaş yavaş geri çekilin. Ancak ani bir hareketinizde ve korkunuzda enerjinizi anlar ve havlayarak kovalamaya başlarlar. Bu durumda araba, duvar gibi size ulaşamayacakları yüksek bir yere çıkmalısınız. Böylece zaman kazanacaksınız. Bu zaman diliminde komut vermeyi deneyin. Eğer yüksek yer bulamazsanız, köpekle aranıza engel koymak için çitlerden, arabalardan veya çevrenizde gördüğünüz şeylerden yararlanın.

AĞZINA KOLUNUZU SOKUN

Eğer saldırıyı önlemenin hiçbir yolu yoksa son olarak köpeğin ağzına kolunuzu sokun ki tam olarak ısıramasın. Ceketinizi ve gömleğinizi çıkartın ve kolunuza sarın. Sarılı kolu köpekle kendiniz arasında tutmalısınız.  Böylece kolunuza odaklanmasını sağlayarak uzun dişlerini boyna veya kasıklara geçirmesini engellemiş olacaksınız. Aynı zamanda kesinlikle kolunuzu, hızlıca köpeğin ağzından çekmeyin, yoksa dişleri derinize geçer. Bu durumda dikkatini dağıtacak şeyler yapın. Örneğin, bulabilirseniz yüzüne su atın. Bu yöntemlerle vahşi bir köpek saldırısından kurtulabilirsiniz.

Köpekten kaçarak kurtulmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Köpeğin yenme olasılığınız çok düşük. Yakalandığınız anda köpeğin ağzının ana silahı olduğunu unutmayın.

#haber#