Saç diplerinin ağrıması ve acıması sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Saç diplerinde ağrıya hassasiyet, saç dökülmesi ve saç derisinde iğne gibi batma hissi eşlik edebilir. Saç diplerinde ağrıya neden olan faktörler şunlardır:
Saç diplerinin acıması, saç nezlesinden sedef hastalığına kadar çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelir. İşte bu durumun en sık karşılaşılan nedenleri ve tedavi yöntemleri:
Saç diplerim ağrıyor serzenişi yaygın görülen bir durumdur. Saç diplerinin ağrıması genellikle saç nezlesinden kaynaklanır. Saç diplerinin acımasının diğer nedenleri şöyledir:
SAÇ NEZLESİ
Uzmanlar, saç diplerinin ağrısının, acımasının en sık karşılaşılan nedeninin saç nezlesi olduğunu bildiriyor. Saçlar iyi kurutulmadığı takdirde saç nezlesi olma ihtimaliniz artar. Saç nezlesi ilerlediğinde saç dökülmesine dahi yol açabilir. Daha çok kadınlarda görülen, saç köklerinin iğne gibi batması ile belirti gösteren bir rahatsızlıktır. Kadınlarda daha sık görülmesinin nedeni kadınların saçlarının daha uzun ve sık olmasıdır. Saç nezlesini önlemek için banyo sonrası saçlarınızı iyice kurutun.
SAÇ BAKIM ÜRÜNLERİNİN YAN ETKİSİ
Saç diplerinin acımasının diğer bir nedeni, şampuan, saç kremi ve saç boyası gibi kimyasallara karşı cildin gösterdiği tepkidir. Sodyum laüret sülfat (SLS) içeren saç boyaları ve şampuanlar sert kimyasallar içerirler, bu ürünlerin devamlı kullanımı, saç derisini koruyan doğal yağı yok edip, saç diplerinin tahriş olmasına yol açar, bu durum da saç diplerinin acımasına neden olur.
MANTAR ENFEKSİYONU
Kafa derisinin acıması, ringworm gibi mantar enfeksiyonunun bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Saç derisinde mantar hastalığı, kafada yuvarlak, kırmızı ve kaşıntıya neden olan cilt sorunlarına sebep olabilir. Mantar, saç derisinde acıyla birlikte, iltihaba ve saç dökülmesine de yol açabilir.
BAKTERİYEL ENFEKSİYON
Mantar enfeksiyonundan başka, impetigo veya folikülit gibi bakteriyel enfeksiyonlar da saç derisinde ağrı yapabilir. Saç derisinde bakteriyel enfeksiyon ayrıca başta kızarıklıklara ve şişliklere de sebep olabilir.
TİNEA MANTARI
Tinea mantarı normalde çocukların baş derisinde görülen çok bulaşıcı bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon baş derisinde kızarıklık, kaşıntı ve soyulma da yapar. Kaşıntıyla birlikte bölgede sekonder bakteri enfeksiyon da gelişebilir.
SEDEF HASTALIĞI
Sedef hastalığı, normalden çok daha hızlı bir şekilde cilt hücresi değişiminin görüldüğü bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bunun sonucu olarak ciltte henüz olgunlaşmamış hücreler birikip, sedef hastalığının karakteristik özelliği olan ciltte pullanma ortaya çıkar. Sedef hastalığı saç derisinde olursa, kafada ağrı, yara ve saç dökülmesi görülebilir.
SEBOREİK DERMATİT
Seboreik dermatit, kafa derinizde kaşıntılı kırmızı lekelere, yağlı pullara ve beyaz veya sarı kabuklu pullara neden olan bulaşıcı olmayan, yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu durumun bir belirtisi de saç diplerinin acımasıdır.
KEMOTERAPİ
Kemoterapi tedavisi görüyorsanız, kemoterapinin yan etkilerinden biri de saç dökülmesinden önce saç diplerinde meydana gelen acı hissidir. Kemoterapide saç dökülmesinden önce kadınların yaklaşık yüzde 20’sinde erkeklerin ise %10’unda saç derisinde ağrı yaşanır.
AŞIRI YAĞLI SAÇ DERİSİ
Saçınız ve saçlı deri aşırı derecede yağlıysa, saç derinizde iltihaplanma ve saç diplerinin acıması ile karşılaşılabilir. Ayrıca bu durum saç diplerinin çok kaşınmasına neden olup, sekonder enfeksiyonla saç derisinde ağrıya yol açabilir.
STRES
Ağacı kurt, insanı dert yer. Stres de saç diplerinin acımasına yol açan faktörlerdendir.
Saç diplerinin acımasından muzdaripseniz en kısa sürede bir cildiye doktoruna başvurmalısınız. Doktor teşhise göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
DOKTORUN VERDİĞİ İLAÇLARI KULLANIN
Saç diplerinizdeki acı mantar veya bakteriyel enfeksiyon kaynaklıysa doktorunuz size mantar önleyici cilt kremi veya şampuan reçete edecektir.Bakteriyel enfeksiyon içinse doktorunuz antibiyotik krem veya hap yazabilir.
SLS İÇEREN SAÇ BAKIM ÜRÜNLERİNDEN UZAK DURUN
Sodyum laurel sülfat (SLS), saç ve kafa derisine zarar verebilecek sert kimyasallardan biridir. Şu an piyasada satılan şampuanların yaklaşık % 90’ında bulunan SLS maddesi ciltte, saç cildinde iltihaplanma ve saç uzamasının gecikmesine neden olabilir. Ayrıca saç derisinde bulunan yaraların iyileşmesini de önleyebilir. Saç diplerinin acıması hissinden kurtulmak için bir müddet saçınızı SLS içermeyen ürünlerle yıkamayı deneyin.
DOĞAL YOLLARLA MASAJ YAPIN
Aktarlardan yahut internet üzerinden satın alabileceğiniz neem yağı, çay ağacı yağı, biberiye ve lavanta uçucu yağlarının karışımı, saç dibi ağrısına neden olan yaraları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bir bardak ılık suya yarım tatlı kaşığı çay ağacı yağı ile neem yağı ve 1 yemek kaşığı lavanta ile biberiye katın. İyice karıştırın ardından saçınıza ve saç derinize hafifçe masaj yapın. Yıkamadan önce 15-20 dakika bekletin. Bu yağların antiseptik etkisi saç derisindeki acıyı azaltacak ve iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
LİMON SUYU
Limon suyu iltihap önleyicidir, kafa derisi ağrısını ve hassasiyetini giderebilir. Ayrıca limon asidiktir ve saç derinizin pH’ını eski haline getirebilir. Şampuan veya saç kreminizinden biraz elinize dökün içerisine 4-5 damla limon suyu ekleyin , beş dakika masaj yapın ve durulayın.
ALOE VERA
Aloe vera jel iltihap önleyicidir ve saç deriniz için son derece faydalıdır. Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip kaşıkla içerisinden jelini çıkarın. Saç derinize uygulayın ve 30 dakika bekletin. Su ile durulayın.