Bebeklerde görülen en yaygın durum kusmadır. Peki, bebekler neden kusar? Bu sorunun cevabı bir hayli çeşitlenebilir. Bizler bu yazımızda bebeğinizin neden kustuğuna ve bu durumdan nasıl kurtulabileceğine açıklık getireceğiz.
Bebekler zaman zaman kusabilirler. Bu durum bazen normal olabilse de anneleri bir hayli endişelendirmesi olasıdır. O halde bebekler neden kusar sorusuna birlikte cevap bulalım.
Bebeklerin kusması, anneleri endişelendirebilir. Bu yüzden nedenleri iyi bilmek gerekiyor. Bebeğinizin kusması oldukça normal mi, yoksa bebeğinizin kusma refleksi bir sağlık sorununu mu işaret ediyor? Paniklemeden önce sorunun kaynağını gözlemlemeli, bebeğinizin neden kustuğunu anlamaya çalışmalısınız.
Bebeklerin kusma nedeni, yaşlarına bağlı olabileceği gibi beslenmeden de kaynaklanabilir. İlk aylarda bebeklerin sıklıkla kusması doğal karşılanırken, ilerleyen yaşlarda kusmaların sıklığı kronik bir hastalığın belirtisi olabilir. Fakat atlanan bir husus vardır ki bebeklerin kusma nedeni psikolojiye bağlı bile olabilir.
Uzmanlar, ‘bebekler neden kusar’ sorusunun cevabı olarak, psikolojik etmenlere bağlı olabileceğini söylüyorlar. Özellikle 0-1 yaş aralığındaki bebeklerdeki uyum sorunu kusmaları tetikleyebilir. Anne ve bebek arasındaki yakınlık, annenin mutsuz oluşu, bakım verenler ile bebeğin ilişki kalitesi gibi nedenler bebeğe yansır.
Bebeğiniz kustuğunda öncelikle bunun ne şekilde meydana geldiğini iyi bilmeniz gerekir. Çiğnenip yutulan yiyeceklerin yemek borusundan geçerek mideye ulaşması, ardından mide tarafından bulamaç haline getirilip ince bağırsağa aktarılması normal bir sindirim sürecidir. Ancak kusma durumunda bulamaç halindeki yiyecekler ince bağırsak yerine yemek borusuna yönelir.
Bebeklerde sıklıkla karşılaşılan kusma nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
Bu nedenlerden herhangi birinin varlığı bebeklerde kusma şikayetlerinin yaşanmasına sebep olabilir.
Bunların haricinde bebeklerde istemediğimiz fakat var olan bir kusma nedeni de hastalık bulgusudur. Sürekli olan kusma veya sıradan renkteki kusmalardan farklı olan kusmalar vücutta bulunan herhangi bir hastalığın belirtisi kabul edilebilir. Bebeklerin normal dışı bir kusma refleksi göstermesi idrar yolu enfeksiyonu, menenjit veya mantar gibi hastalıkların başlangıcını ifade edebilir. Böyle durumlarda hiçbir şekilde zaman kaybedilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, uzman desteğiyle bebeğin durumu kontrol altına alınmalıdır.
‘Bebekler neden kusar?’ gibi cevabı aranan bir diğer soru da kuşkusuz ‘’kusan bebek için ne yapılmalı?’’ oluyor. Bakım verenler bebeklerinin kusması sonucu neler yapabileceklerini merak ediyorlar.
Bebekler genelde kusmadan önce halsizlik veya terleme belirtisi gösterirler. Gözler hafif baygın şekilde bakarlar. Ardından bir anda öğürme ile kusma meydana gelir. Bu durumda bebeği dik pozisyonda tutmak önemlidir. Bir yaşından büyük bebeklerde ise kucağa alıp başını öne eğmek, dik tutmak ve karnına birazcık destek atmak bebeğe bir hayli iyi gelir. Bebekte;
Bebeklerdeki en normal karşılanan kusmalar, yaşa bağlı olarak ortaya çıkan kusmalardır. Yeni doğmuş bebekler, ilk aylarda sürekli kusar. Bunun nedeni yenidoğan bebeklerin yemek borusuyla mide arasında kalan sfinkterin olgunlaşmamış olmasıdır. Sfinkter, kanal veya boru şeklinde kendini gösteren, bölgeyi saran, belli bir yeri açıp kapatan büzgen denilen kaslardır.
Yeni doğmuş bebeklerde kas yapısı oturmadığı için biriken mukus, kanal yoluyla çıkar. Bu kusmalar genelde az bir miktardadır ve riski çok azdır.
Bebekler bazen süt veya mamayı havayla karıştırırlar. Karıştırma durumundaysa besinler, yemek borusundan yukarı çıkar. Böyle bir durumla sık sık karşılaşıyorsanız ilk olarak bebeğinizin beslenmesini gözden geçirmenizi, daha sonra beslenme uzmanlarından destek almanızı tavsiye ediyoruz.
Aklınızda ‘ilk aylarını geçen bebekler neden kusar?’ gibi bir soru ortaya çıkabilir. Bebeğinizin yaşı biraz büyükse kusma nedeni daha farklıdır. Bunun sebebini de gözlem yaparak bulabilirsiniz. Eğer ki bu duruma müdahale edemiyorsanız çocuk doktorunuz size yardımcı olacaktır.
#haber#