Bulaşık makinesinde yıkanan tahta kaşıklar sağlığımız için tehlike saçıyor. Elde yıkanan tahta kaşıkların temizliği ise tam anlamında sağlanmıyor. Zamanla tahta kaşıklarda bakteri birikiyor ve kaşıklar dışarıdan kararmaya, kokmaya ve pütür pütür olmaya başlıyor. Sosyal medyada popüler olan bu yöntemle sadece iki malzeme kullanarak tahta kaşıkların içinden çıkan kire şok olacaksınız!
Yemekleri yaparken daha sağlıklı olsun diye kullandığımız tahta kaşıklar bulaşık makinasında yıkandığında sağlığı aksine tehlikeye atıyor. Tahta kaşıklar, plastik veya metal alternatiflerine göre daha gözenekli olduğundan kimyasal ürünlerden ciddi zarar görüyor. Üstelik makinanın ısısından dolayı tahtayı kırma, çatlatma, parçalama riski de söz konusu. Kaşıkları zarar vermeden, kimyasal temas ettirmeden hijyenik hale getirmek çok önemli. Temizlik alanında imdadımıza koşan sirke ve karbonat ikilisini, bu kez tahta kaşık temizliğinde kullanacağız. İşte sadece 2 malzeme ile bakterilere fırsat vermeyen tahta kaşıkları temizleme yöntemi…
Doğal mikrop öldürme özelliği bulunan tahta kaşıklar mikrop tutmaz diye bilinir. Ancak doğru malzemeyle yıkanmaz veya bakımı yapılmazsa bakterilerin oluşması kaçınılmaz. Tahta kaşıklarınızı en doğru şekilde bakterilerden, kirden arındırmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
Tahta malzemelerin nemi veya sıvıyı tutma olasılıkları daha yüksektir. Nemli yüzeylerde çok çeşitli patojenler gelişir ve bakteriler için sığınak haline gelir. Bu da zamanla kaşığın çatlamasına, kirin çatlakların arasında sıkışmasına neden olur. Tahta kaşıkların ömrünü uzatmak için ayda bir kez derinlemesine temizlememiz gerekir. Tahta malzemeleri kimyasal kullanmadan doğal temizleyen yöntemleri sıralayalım:
ZEYTİNYAĞI
Fırını 180 dereceye ayarlayın. Tahta kaşıkları zeytinyağı ile ovun. Yağladığınız kaşıkları tepsiye dizin ve fırında 3 dakika bekletin. Ardından ılık suyla durulayın ve kuruması için kenarda bekletin. Tahta kaşıklarınızın pırıl pırıl olduğunu fark edeceksiniz.
SABUN VEYA SABUN TOZU
Derin bir kaba kaşıkları yerleştirin. Üzerine katı sabunlarınızı rendeleyin. Rendelenmiş sabunları kaşıkların üzerine serpiştirin ve kaynar suyu kaşıkların üzerini geçecek şekilde ilave edin. 30 dakika bekledikten sonra kaşıkları bol suyla durulayın.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Bal mumu ve hindistan cevizi yağını tavada benmari usulü eritin. Eriyen malzemelere 1-2 damla limon sıkın ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı temiz bir bez yardımıyla kaşıklara sürün. 10 dakika bekledikten sonra kaşıkları ılık suyla durulayın.
OKSİJENLİ SU
Oksijenli suyu eczanelerden kolay bir şekilde temin edebilirsiniz. Derin ve geniş kaba tahta kaşıkları dökün. Kaşıkların üzerine oksijenli suyu gezdirin. Ardından üzerini geçecek şekilde su ekleyin ve yaklaşık 30 dakika bekleyin ve son olarak ılık suyla durulayın.
Tahta kaşıkların kararmasının, pütür pütür olmasının başlıca nedenlerini sıralayalım:
#haber#