Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7’lik deprem 10 şehirde yıkıma mahal verdi. Meydana gelen şiddetli depremlerin ardından ülkenin dört bir yanından vatandaşlar gönüllü olarak deprem bölgesine gitmek istiyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) gönüllüsü olmak isteyenler başvurunun nasıl yapılacağını ve başvuru şartlarını merak ediyor. Peki, AFAD gönüllüsü nasıl olunur, başvuru şartları neler? Detaylar haberimizde…
Merkez üssü Kahramanmaraş başta olmak üzere 10 şehri derinden etkileyen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından, artçı sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan deprem sonrası pek çok kişi hem psikolojik hem de fiziksel olarak çökmüş bulunmakta. Depremzedelere yardımcı olmak isteyen pek çok vatandaş, AFAD tarafından hizmete konulan ‘gönüllülük başvuru sistemi’ni araştırıyor. AFAD gönüllü adayları, gönüllülük sistemi kapsamındaki eğitim, faaliyet ve görevleri gönüllülük portalı üzerinden takip edebiliyor. Peki, kimler AFAD gönüllüsü olabilir? İşte, e-Devlet AFAD gönüllüsü olma şartları ve başvuru ekranı…
AFAD gönüllüsü olmak istiyorum, nasıl başvuru yapabilirim? Sorusu da merak ediliyor. AFAD Gönüllülük Sistemine başvurular e-devlet üzerinden alınıyor. E-devlet’ten başvuru yapanlar SMS ve e-mail yoluyla portala (https://gonullu.afad.gov.tr) yönlendirileceklerdir. Gönüllü adayları gönüllülük sistemi kapsamındaki eğitim, faaliyet ve görevleri gönüllülük portalı üzerinden takip edebilecektir.
AFAD GÖNÜLLÜLÜK BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ
AFAD Gönüllüsü, tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir.
Ülkemizde meydana gelen doğal afetlerde en büyük sorumluluğu alan ve bunu gönüllü personeli sayesinde gerçekleştiren kurumların başında AFAD yer alıyor. Peki, ‘Afad gönüllüleri maaş alıyor mu?’ Bu soruyu AFAD resmi sitesinde şu şekilde cevaplıyor: ‘AFAD gönüllülerine hiçbir maaş ödemez, bu konuda istihdam sağlamaz ve yapılan kurtarma çalışmaları için ücret vermez. Ancak kurtarma çalışmalarında destek olan gönüllülerin ulaşım ve yeme ihtiyaçlarını karşılar’. Yani yapılacak organizasyonlarda ücret ödenmemekte fakat yapılan çalışmalara katılan gönüllü personelin ulaşım ve yemek ihtiyaçları AFAD tarafından karşılanmaktadır.