Kızılay’dan kan bağışı çağrısı: Kızılay kan bağışı nasıl yapılır, kimler kan verebilir? İşte Kızılay kan bağışı noktaları…

7 Şubat 2023
0 Yorum
kizilaydan kan bagisi cagrisi kizilay kan bagisi nasil yapilir kimler kan verebilir iste kizilay kan bagisi noktalari

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve 10 ilde büyük etki uyandıran 7,7’lik depremin ardından vatandaşlar kan bağışı yapmak için detaylı bilgileri araştırıyor. Türkiye’nin dört bir yanından kan bağışında bulunmak isteyenler Kızılay kan bağış noktalarını merak ediyor. Peki, Kızılay kan bağışı nasıl yapılır, kimler bağış yapabilir? Kızılay kan bağışı merkezleri nerede? Detaylar haberimizde…

Kızılay kan bağışı şartları, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 şiddetindeki depremin ardından gündeme geldi. Depremin vurduğu 10 şehirde yaralı ve can kaybı sayısı artarken, Kızılay kan bağış çağrısında bulunmaya devam ediyor. Peki, kimler Kızılay kan bağışı yapabilir? Kızılay kan bağışı noktaları nereden öğrenilir? İşte detaylar…

KIZILAY YARDIMI NASIL YAPILIR?

Kızılay yardımı için; 168 çağrı merkezine bildiri bırakılabiliyor. Bildiri geldiğinde, belirtilen lokasyonlara yardım yönlendirilecektir. Ayrıca battaniye, ısıtıcı, ayakkabı (kullanılmamış) kızılay’a bağış yapılabiliyor.

KİMLER KAN BAĞIŞI YAPABİLİR?

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, ülke genelinde vatandaşları kan bağışına davet ettiğini söyledi. Kınık “Kan ihtiyacımız olacak, yaralılar artacaktır. Ülke genelinde batı ve kuzey bölgelerinden sevkiyat yapıyoruz ama gün ışımasıyla birlikte kan bağışı yapılabilir. Kanver.org sitesini vatandaşlarımız ziyaret etsinler, en yakın lokasyonu görebilirler. 18-65 yaş arası sağlıklı bireyleri bekliyoruz” dedi.

18-65 yaş aralığında ve 50 kilonun üstündeki her sağlıklı birey kan bağışçısı olabilir. 19 yaşından gün almış olmak, 65’ini doldurmamak gerekir.

5 1675769814

KAN BAĞIŞI NASIL YAPILIR?

Kızılay’a kan bağışı yapmak için, en yakın bağış merkezinde kan alma birimine giderek kan verebilirsiniz. Kan bağışı yapmak isteyenlere kan bağışı merkezinde 4 sayfalık form verilir. Bu formun içeriğinde bilgilendirmeniz için;

Kan bağışçısı bilgilendirme formu

Kan bağışçısı kayıt formu

Kan bağışçısı sorgulama formu yer almaktadır.

Sorgulama formunda kişisel bilgilerin yanı sıra özel hayat ile ilgili sorular da bulunmakta. Ankette özel soruların yer alması ve sizlerin bu sorulara samimiyetle vereceğiniz cevaplar “Güvenli Kan Temininin” ilk adımını oluşturmaktadır. Paylaştığınız tüm bilgiler hem etik hem de yasal olarak gizli tutulmaktadır. Sorular ve bilgilendirmeler ile ilgili her türlü merak ettiğiniz konuyu doktorlarımıza ya da flebotomistlerimize (hemşirelerimize) danışabilirsiniz.

KIZILAY KAN BAĞIŞI NOKTALARI İÇİN TIKLAYINIZ

4 1675769823

KAN BAĞIŞI SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Gerçekleşen kan bağışı kişinin günlük hayatını etkilemeyecek miktardadır. Vücuttaki kanın 1/13’ünü kapsıyor. Yine de kan bağışı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

  • Sigara baş dönmesi ya da mide bulantısı gibi şikâyetlere yol açabileceği için doktor ya da flebotomistlerin önerdiği süre içinde içilmemesi gerekir.
  • Gün içerisinde kan bağışında bulunduğunuz kolunuz ile ağırlık kaldırmamanız kapanan damar duvarındaki pıhtının açılmaması için önemlidir.
  • İlk 4 saat boyunca olduğundan fazla sıvı tüketmeye çalışınız. Alkollü içecekler almayınız. Alkol vücuttan sıvı atılımını artırdığı için şikâyete yol açabilir.
  • Günlük sportif faaliyetlerinize bir gün ara veriniz.
  • Gün içerisinde sıvı kaybını artırdığı için hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmayınız.
  • Pilot, ticari araç şoförleri, tehlikeli makine operatörleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren meslek grupları vb.in kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilir.
  • Tüm bu önerilere rağmen baygınlık hissi ya da baş dönemsi olursa bir yere uzanın veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturunuz.

KİMLER KAN BAĞIŞI YAPAMAZ?

Kimleri kan bağışı yapamayacağı da merak konusu. Pek çok faktör kan bağışına engel olabilir. Kimi insanlar ömür boyu kan bağışında bulunamazlar. Kan bağışında bulunamayacak kişiler şunlar:

  • Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıklar geçirmiş olanlar
  • Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına neden olan otoimmün hastalıklara sahip olanlar
  • Kanama eğilimine sahip olanlar
  • Epilepsi hastası olanlar
  • Kronik bronşit hastası olanlar
  • Doku ya da organ nakli olmuş olanlar
  • Kalp hastalıklarına sahip olanlar
  • Kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer yetmezliği ya da siroz hastası olanlar
  • Diyabet hastası olduğu için insülin kullananlar.

KIZILAY DEPREM BAĞIŞI NASIL YAPILIR?

Kızılay’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

Kızılay, Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi merkezli 04:17’de 7.7 büyüklüğünde meydana gelen depremin yaralarını sarmak üzere harekete geçti. 10 ili etkileyen deprem sonrası İçişleri Bakanlığı depremi en yüksek alarm seviyesinde olan 4. seviye olarak ilan etti.

Şimdi Kızılay’a çok iş düşüyor. Tüm Kızılaycılar Pazarcık Depremi’nden etkilenenlere yardım ulaştırmak için seferber oldu. Daha etkin bir yardım seferberliği için “Haydi Türkiye! Acil İhtiyaç için destek zamanı!” diyerek başlattığımız kampanyamıza DEPREM yazıp 2868’e SMS göndererek 15 TL bağışta bulunabilirsiniz.