Evinizi depreme hazırlayın! Depreme uygun ev dekorasyonu nasıl olmalı? İşte depreme karşı hazırlık planı

14 Şubat 2023
0 Yorum
evinizi depreme hazirlayin depreme uygun ev dekorasyonu nasil olmali iste depreme karsi hazirlik plani

6 Şubat 2023 gecesi Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki yıkıcı depremlerin ardından tüm Türkiye deprem ülkesi olduğumuzu bir kez daha anladı. Ülkemizin üzerinde bulunduğu aktif fay hatları gereği, Türkiye’de önlem alınması gereken en önemli doğal afetlerden biri deprem. Peki, aktif fay hatları olan bir ülke olarak depreme uygun ev dekorasyonu nasıl olmalı? Evler, depreme uygun nasıl dizayn edilir?

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da büyük yıkıma yol açtı. Türkiye’yi hüzne boğan deprem felaketi oturduğumuz evlerin depreme ne kadar hazırlıklı olduğu sorusunu akıllara getirdi. Yaşadığımız evler ne kadar depreme dayanıklı olursa olsun ev dekorasyonumuz depreme uygun bir bilinçle dekore edilmediyse kaza ihtimali o kadar yükselir. Depremde can sağlığı ve yaralanmaların önüne geçebilmek için ev dekorasyonu bilinçli ve planlı bir şekilde oluşturmak gerekiyor. Peki, depreme en uygun ev dekorasyonu nasıl olmalı?

DEPREME UYGUN EV DEKORASYONU NASIL OLMALI?

Depremden kaynaklı evlerde meydana gelebilecek hasarı en aza indirmek için ev içerisinde bazı düzenlemeler yapılabilir. Bu sayede depremde binanın yıkılmadığı ancak, içerisindeki eşyaların devrilme ve düşme durumlarından dolayı oluşabilecek ciddi yaralanmaların da önüne geçilecektir.

Depreme uygun ev dekorasyonunda dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

  • Koltuk ve yataklar cam kenarlarından uzak bir yere yerleştirilmeli. Aynı zamanda ayna, çerçeve ve tablo gibi deprem esansında üzerimize düşüp yaralanmalara yol açacak objelerden uzağa yerleştirilmeli.
  • Beyaz eşya, dolap, kitaplık ve mutfak dolapları gibi eşyalar duvara sabitlenmeli. Sabitleme yaparken çivi yerine vida ya da dübel kullanabilirsiniz.
  • Konsol ve vitrin gibi mobilyaların içerisine eşya yerleştirirken ağır eşyaları doğru biçimde konumlandırmaya dikkat edilmeli.
  • Evdeki ağır objeleri en alt raflara yerleştirerek sarsıntı sırasında üzerinize düşme durumuna engel olabilirsiniz.

5

  • İçerisinde düşebilecek objeleri yerleştirdiğiniz dolaplarınızda kilitli kulplar kullanabilirsiniz.
  • Pencere ve balkon kenarlarında ağır saksılar kullanılmamalı. Ağır saksılar sarsıntı sırasında balkondan aşağı düşerek kendinizin yahut başkasının yaralanmasına yol açabilir.
  • Hafif ve kolay kırılmayan avizeler tercih edilmeli ve bunlar duvara çengel vida ve dübel ile monte edilmeli.
  • Yattığınız yatağın ayağına içinde terlik, pil, düdük, power bank ve su bulunan bir naylon çanta bağlayabilirsiniz.

MOBİLYALARI SABİTLEMENİN ÖNEMİ

Deprem esnasında sarsılmayla birlikte eşyalar devrilme riski ile karşı karşıya kalır. Bu durum çıkış alanlarını kapatma ve mobilyaların evdeki bireylerin üzerine devrilme riskini arttırır. Uyduğunuz ve dinlendiğiniz odalarda yani salon, yatak odasında gardırop, vitrin gibi büyük mobilyaları duvara sabitlemelisiniz.

6

OLASI BİR DEPREME KARŞI YAPILMASI GEREKENLER

Depremin can ve mal kaybına olan zararlarını en aza indirmek için ilk yapılması gereken deprem planı oluşturmak. İşte olası bir depreme karşı yapılması gerekenler:

  • Yaşadığınız binanın depreme dayanıklı olup olmadığından emin olmak için, oturduğunuz yapıya deprem testi raporu alın.
  • Evinizdeki güvenli alanları önceden mutlaka belirleyin. Evin hangi bölgelerinde durmanız gerektiği ve nerede durmamanız gerektiğine dair plan yapın. Aynı evi paylaştığınız bireylerle evinizdeki yaşam üçgenlerini bulun.
  • Evinizdeki eşyaları duvara sabitleyerek sarsıntı sırasında yıkılma ihtimali olan eşyaların riskini en aza indirebilir aynı zamanda yaralanmaların ve can kayıplarının önüne geçebilirsiniz.

7

  • Deprem olduktan sonra depremin verdiği hasarın büyüklüğüne göre yardımın bulunduğunuz bölgeye ulaşana kadar sizi en az 72 saat idare edebileceği içinde temel gereksinimlerinize dair gerekli şeylerin bulunduğu afet çantası edinin.
  • İlk yardım çantanızı evde ulaşabileceğiniz bölgelerde konumlandırın. Kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabileceğiniz alana, ilk yardım çantanızı yerleştirmelisiniz. Böylece deprem esnasında ilk yardım çantasına kolayca ulaşarak, hayatta kalmanızı sağlayacak önemli bir etmeni sağlamış olacaksınız.
  • Aile bireylerinizle deprem sonrası eve en yakın toplanma alanını belirleyin. Sarsıntılar durduktan sonra evinize en yakın hepinizin bildiği bir buluşma alanı belirleyin.