Hamilelikte süt içmenin anne ve bebeğe 15 faydası, hamilelikte kaç bardak süt içmeli?

27 Şubat 2023
0 Yorum
hamilelikte sut icmenin anne ve bebege 15 faydasi hamilelikte kac bardak sut icmeli

Gebelikte anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için doğru beslenmek çok mühimdir. Süt ve süt ürünleri uzmanlar tarafından gebelere tavsiye edilen besin gruplarındandır. Hamilelik sırasında ihtiyaç duyacağınız tüm temel besinlerin zengin bir kaynağıdır. Süt, hamile kadınların sağlığını destekleyen ve cenin gelişimine katkıda bulunan kalsiyum, çinko ve D vitamini gibi birçok hayati besin içerir. Peki hamilelikte süt içmenin faydaları nelerdir? İşte sütün anneye ve bebeğe yararları:

Hamilelikte süt içmek birçok açıdan faydalıdır; Bebeğin beyin, sinir, kas ve kemik gelişimini destekler, hamilelerde mide yanmasına iyi gelir, uyku sorunlarını giderir… Süt sağlıklı bir hamilelik ve fetal büyüme için önerilen miktarda kalsiyum, protein ve D vitaminlerini sağlar. Gebelikte günde 2-3 bardak süt içerek sütün faydalarına kavuşabilirsiniz.

HAMİLELİKTE SÜT İÇMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Anne karnındaki fetüsün beslenme, büyüme ve gelişimi için gerekli olan dokuz temel amino asidin tamamına sahip olan süt hem anne hem de bebek için önemli bir besindir. Kadınların dengeli beslenmeleri için hamilelik sırasında süt ve süt ürünleri tüketimine ihtiyaçları vardır. Hamilelikte süt içmenin hamile kadına ve bebeğe faydaları şöyledir:

MİDE YANMASINA İYİ GELİR

Gebelikte hormonlarda meydana gelen artışa bağlı olarak mide yanması gibi sindirim sorunları ortaya çıkar. Süt, asit nötralize edici etkisiyle mükemmel bir antasit görevi görür. Sütün bu antasit özelliği, yüksek kalsiyum ve protein içeriğinden kaynaklanmaktadır. Hamilelikte süt içmek, hamilelik sırasında mide ekşimesi, yanması ve diğer mide sorunlarını gidermeye yardımcı olur.

KALSİYUM İHTİYACINI KARŞILAR

Hamilelikte kalsiyum alımını artırmak çok önemlidir. Kalsiyum bebeğin kemik, diş, kalp, kas ve sinir gelişiminde etkili rol oynar. Süt kalsiyum açısından en zengin besinlerdendir. Bir bardak süt yaklaşık 309 miligram kalsiyum içerir. Bu oran, günlük ihtiyacınızın yüzde 25’inden fazlasını karşılar.

BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUR

İyot minerali, bebeğin beyin gelişimi için gerekli besinlerdendir. Hamilelik sırasında önerilen iyot alımı günlük 250 mcg’dir. Bir bardak süt yaklaşık 85 mcg iyot içerir. Sütte bulunan amino asitler ve yağ asitleri de fetüsün beyin ve sinir sistemi oluşumunu destekler. Ayrıca yüksek iyot alımı, uzun vadede fetüsün IQ’sunun yükselmesine yardımcı olur.

UYKUSUZLUĞA İYİ GELİR

Uykusuzluk ve uyku problemleri hamilelikte yaygın görülen bir sorundur. Melatonin uyku hormonu olarak da bilinir. Süt, potansiyel olarak uykuya dalmayı kolaylaştıran melatonin ve amino asitler içerir. Ancak sütü ısıttığınızda sütün bu bileşenleri aktif hale gelecektir. Bu nedenle yatmadan önce bir bardak ılık süt içmeniz önerilir.

PROTEİN AÇISINDAN ZENGİN BİR BESİNDİR!

Hamilelik sırasında optimum protein alımı, bebeğin büyümesi ve hücrelerinin hızla çoğalmasında etkilidir. Proteinli besinlerin tüketilmesi rahmi güçlendirmeye, kan akışını iyileştirmeye ve bebeği beslemeye yardımcı olabilir. Bir bardak süt 8-9 gr protein içerir. Gebelikte üç bardak az yağlı süt içmek, günlük protein ihtiyacınızın üçte birinden fazlasını karşılayacaktır.

DÜŞÜK DOĞUM AĞIRLIĞINI ÖNLER

Hamilelik sırasında D vitamini alımı, neonatal raşitizmi ve düşük doğum ağırlığını önlemeye yardımcı olabilir. Gebelikte günlük D vitamini gereksinimi 400 IU’dur ve bir bardak süt 115 ila 124 IU D vitamini içerir. Günde 3 bardak süt tüketmek bu vitamin ihtiyacının %59’unu karşılamanızı sağlayacaktır.

hamilelikte sut icmek 4

HAMİLELİKTE SÜT İÇMENİN DİĞER FAYDALARI NELERDİR?

  • Hamilelikte süt tüketenlerin gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) yaşama olasılığı süt içmeyenlere nazaran 5 kat daha düşüktür.
  • Bebeğin bağışıklığını destekler ve dünyaya geldikten sonra daha dirençli olmasını sağlar.
  • Düzenli olarak süt içmek, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.
  • Gebelikte düzenli olarak süt tüketmek, kemik erimesi riskini ortadan kaldırır.
  • Bebeklerde diş ve kemik köklerinin oluşabilmesi için gerekli olan kalsiyum, süt ile alınabilir.
  • Süt, anne karnındaki bebeklerin kemik ve diş sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
  • Gebelikte süt tüketenlerin çocuklarında alerjik hastalıklar daha az görülmektedir.
  • Yapılan bir araştırmaya göre MS hastalığı, gebelikte süt tüketenlerin çocuklarında ortaya çıkma riski daha azdır.

HAMİLELİKTE SÜT İÇMENİN ZARARLARI NELERDİR?

Hamilelikte günlük olarak 2-3 bardaktan çok süt içmemelidir. Çok fazla süt içmek gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunların yanı sıra şu problemlere yol açabilir:

Hamilelik döneminde çok fazla süt tüketmeniz fetüste demir eksikliğine neden olabilir. Demir, sağlıklı beyin gelişimi için gereklidir ve beyin hızla gelişirken bir eksiklik, beyin fonksiyonunda sorun yapabilir.

Süt tok tutan bir besin olduğundan süt içtiğinizde canınız başka şey istemez, bunun sonucunda süt ağırlıklı dengesiz bir beslenme ortaya çıkar.

hamilelikte sut icmek 5

HAMİLELİKTE GÜNDE KAÇ BARDAK SÜT İÇMELİ?

Uzmanlar, hamilelik döneminde günde iki ila üç bardak az yağlı süt içmeyi (veya üç porsiyon süt ürünü) tavsiye etmektedir. Bu miktar, bu aşamada gerekli tüm besinleri sağlamak için yeterlidir. Hamileliğin erken döneminden itibaren süt içmeye başlamak iyi olur. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında her gün süt içmeye özen göstermelidir.

HAMİLELİKTE ÇİĞ SÜT VE PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ SÜT İÇİLEBİLİR Mİ?

Hamilelik sırasında pastörize edilmemiş veya çiğ süt içmek veya çiğ sütten hazırlanmış herhangi bir şey tüketmek güvenli değildir. Pastörize edilmemiş ve mikrop taşıyan çiğ süt tüketimi listeriosis gibi birçok hastalık riskini artırmaktadır.

Hamilelik sırasında çiğ veya pastörize edilmemiş süt içmek fetüse zarar verebilir ve bazı durumlarda kendinizi hasta hissetmeseniz hatta düşüklere bile neden olabilir.