Kulak yaradanın insana en büyük nimetlerinden. İşitme duyusu gerçekten çoğumuzun farkında olmadığı büyük bir lütuf, büyük bir ihsan. Ancak maalesef bize emanet edilen bu organ çok da hassas, çabuk hasar görebiliyor… Bu nedenle kulağa zarar verebilecek şeyleri bilmek ve bunlardan uzak durmak çok mühim.
Kulağın işlevi, dış kulak, iç kulak ve orta kulak gibi kulağın bölümleri aracılığıyla sesi beyne iletmek. Kulak ayrıca denge organı olarak gözler ve vücutta kas iskelet sistemindeki sensörlerin koordineli çalışmasında görevli. Kulak sağlığı için kulağa zarar verebilecek şeylerden uzak durmalı.
Kulağa yüksek ses, cep telefonu kullanımı, sigara, piercing gibi pek çok şey zarar verebiliyor. Kulakta hasar yapabilecek şeyler şöyle:
YÜKSEK SES
Kulağa zarar verebilecek şeyler deyince ilk akla gelenlerden biri şüphesiz yüksek sestir. Yüksek ses kulak kanalı içerisinde yer alan hücrelere, zarlara, sinirlere veya kulağınızın diğer kısımlarına zarar verebiliyor. Bu durum, geçici veya kalıcı işitme kaybına, kulakta çınlamaya, sese karşı artan hassasiyete (hiperakuzi) neden olabiliyor.
CEP TELEFONU
Cep telefon son çeyrek yüzyılda keşfedilen, hayatımıza büyük konfor getiren cihazlardan. Ancak her nimetin vardır bir külfeti hesabı telefonların da bazı zararları söz konusu. Cep telefonlarından yayılan elektromanyetik radyasyon özellikle uzun süre telefon kullanan kişilerde kulak çınlaması, geçici işitme kaybı, halsizlik, baş ağrısı ve sersemlik hissine neden olabiliyor. Cep telefonunu kullanımı zararını en aza indirmek için telefonu kulaklıklık ile kullanmalı, kulaklık yoksa cep telefonunun hoparlörünü açıp telefonu kulağa dayamamalı, telefonu kulaktan bir cm uzak tutup konuşmalı, baz istasyonlarının olduğu yere yerleşmemeli.
KULAK TEMİZLEME ÇUBUKLARI
Kulak temizleme çubukları normalde kulak kepçesindeki kıvrımlı yerlerin temizlenmesi amacıyla üretildi. Ancak günümüz çoğu kişi bu çubukları kulak içini temizlemek için kullanıyor. Kulak kanallarının içinin temizliğinde kullanılması ise kulakta mantar, enfeksiyon, geçici işitme kaybı hatta kulak zarında delinmeye kadar çeşitli sorunlara davetiye çıkarıyor.
SİGARA
Sigaranın sağlığa zararları onlarca yıldır pek çok araştırmaya konu oldu. Araştırmalarda sigara dumanının kalp hastalığı, kanser ve akciğer hastalığı dahil olmak üzere birçok soruna neden olduğu görüldü. Sigara ile tespit edilen bir diğer zarar da kulaklarda işitme kaybı yapması. Peki sigara işitmeyi nasıl etkiler? Sigara içmeyenlerle karşılaştırıldığında, sigara içenlerin işitme kaybı yaşama olasılığı %70 daha fazla.
STRES
Koşma, yürüme veya bisiklete binme gibi kardiyo egzersizleri kulağa kan akışını artırıyor. Bu durum kulakların iç kısımlarının sağlıklı kalmasında etkili rol oynuyor. Egzersizin bir diğer faydası da vücutta mutluluk hormonu salgılatıp strese iyi gelmesi. Yapılan araştırmalarda stresin kulağı olumsuz etkilediği, işyerlerinde yüksek sese maruz kalan ve stresli bir yaşam süren kişilerinde bir çoğunda şiddetli kulak çınlaması sorunu ortaya çıktığı görüldü.
İLAÇLAR
İlaçlar sayesinde pek çok hastalığa şifa bulabiliyoruz. Ancak ilaçların kulaklar dahil vücuda bazı zararları söz konusu. Örneğin yüksek tansiyon ilaçları ve bazı antibiyotikler, özellikle yüksek dozlarda alındığında kulak çınlamasına neden olabiliyor. Geçici işitme kaybı, kulak ağrısı, kulakta tıkanıklık da ilaçların diğer muhtemel yan etkileri.
ÇOK BAĞIRMAK
Kulaklar sesi almaya duyarlı organ olduğundan çok bağırmak gibi yüksek sese maruz kalmak kulaklara zarar verebiliyor. Yüksek sesle müzik dinlemek, kulak korumasız silah atışı yapmak, yüksek sesli ortamlarda çalışmak, yüksek sesli patlamalara maruz kalmak, yüksek sesle eğlence merkezi gibi ortamlarda çalışmak da kulakta hasar yapabiliyor.
PİERCİNG KULLANIMI
Kulak kıkırdağına piercing takılması kulağa zarar veren bir diğer davranış. Bu durum ciddi enfeksiyonlara neden olarak kıkırdağı eritip kulağın doğal şeklinin bozulmasına sebep olabilir.
DERİNLERE DALMAK
Su dibine dalındığında, kulaklar yüksek bir basınca uğrar. Basınç etkisiyle birlikte genzimizden gelen sular, kulağa gider ve orta kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Basınç değişiklikleri çok ileri aşamalarda ise kulak zarı deliklerine yol açabilir. Bu yüzden havuz ve denizlerde çok derinlere dalmamağa dikkat etmeli.