8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde herkese ilham olan mücadelesi ile hafızalara kazınan ilk kadın siyasi partisini kuran Neziha Muhidin’in hayat hikayesi. Kadınlara ilham olan, özgürlük yolunda ilk adımı atan Neziha Muhiddin, hakkında tüm bilinmeyenleri sizin için araştırdık
Nezihe Muhiddin henüz 25 yaşındayken Kadınlar Halk Fırkası’nı kurdu ve Mustafa Kemal’e bağlılıklarını bildirdi. Ne var ki partinin ‘kadınlara siyasal hak talebi’ aşırılık olarak görüldü ve kuruluşundan sadece 8 ay sonra Cumhuriyet Halk Fırkası tarafından kapatıldı. Bunun üzerine parti, Kadınlar Birliği ismini alarak bir dernek haline getirildi.
Kadınlar işin peşini bırakmadı, Cumhuriyet Halk Fırkası’na katılabilmek için başvuruda bulundu fakat ‘hayır işleriyle uğraşın’ yanıtıyla reddedildiler.
Cumhuriyet Gazetesi başta olmak üzere çeşitli gazeteler Nezihe Muhiddin ve arkadaşlarını hedef aldı. Çünkü onlara göre kadınlar yönetimde söz sahibi olamaz siyasal haklarının peşine düşemezlerdi.
1925’de yani henüz kadınların siyasal haklarının tanınmadığı dönemde Türk Kadınlar birliği Nezihe Muhiddin ve Halide Edib Adıvar’ı milletvekilliğine aday gösterdi ancak bu karar da reddedildi.
Yoğun baskılar sonucu Nezihe Muhiddin, 2 yıl sonra partiden ihraç edildi. İspatlanamayan yolsuzluk iddialarından sonra kendisini edebiyata verdi. Neziha Muhiddin,10 Şubat 1958 yılında akıl hastanesinde hayatını kaybetti.