Karpuz yaz aylarının en sevilen, ferahlatıcı, lezzetli meyvelerinden. Hamileler için de en sağlıklı ve hatta en çok aşerilen yiyeceklerin başında gelmekte. Hem bebek hem de anne adayı için çok yararlı. Peki hamilelikte karpuz yemenin faydaları neler? Gebelikte karpuz zararlı mı?
Hamilelere uzmanlar tarafından en yaygın tavsiyelerden biri de düzenli olarak meyve tüketimidir. Ancak hamileyken yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz birçok meyve var. Karpuz gebelikte güvenle yiyebileceğiniz meyvelerden. Karpuzun hamile kadına faydaları saymakla bitmiyor; Hamilelikte sık karşılaşılan kabızlığı önlüyor, ödem atmaya yardımcı oluyor, vücudun su ihtiyacını karşılıyor, kas-kemik ağrılarını dindiriyor. Böylece fetüsün iyi büyümesini ve gelişmesini destekliyor. Karpuzun bu faydalarına kavuşmak için meyve olarak tüketebilir yahut karpuz suyu hazırlayıp içebilirsiniz. Suyunu içmeye nazaran meyve olarak yemek daha iyi bu sayede meyvenin posasından da yararlanabiliyorsunuz.
Karpuz, anne adaylarının sağlıklı bir hamilelik için ihtiyaç duyduğu karbonhidratları, mineralleri, vitaminleri ve bitki bileşiklerini içeriyor. Karpuzlar ayrıca %91 sudan oluşuyor bu sayede hamile kadınların susuz kalmasını önlüyor ve mide bulantısıyla savaşmalarına yardımcı oluyor. Hamilelikte karpuz yemenin faydaları şöyle:
KABIZLIĞA İYİ GELİR
Hamilelikte hormonlarda değişime bağlı olarak kabızlık gibi sindirim sorunları ile sık karşılaşılıyor. Karpuz lif açısından zengin içeriği sayesinde bağırsakları çalıştırıyor sindirimi rahatlatıp dışkıyı yumuşatıyor, kabızlığı önlüyor. Özellikle yemek yemeden en az yarım saat önce aç karına karpuz yemek kabızlıkla mücadelede çok etkili.
ÖDEMİ GİDERİR
Hamilelikte yine hormonlardaki değişimden kaynaklı olarak vücut, el ve ayaklarda ödem sorunu yaşanıyor. Ödem hücrelerde, dokularda sıvı birikmesi demektir. Karpuz lif ve su içeriği yüksek içeriği ile diüretik etki gösteriyor, idrarla sıvının fazlası vücuttan atılıyor, ödemden kurtulmakta önemli rol oynuyor.
DEHİDRASYON (VÜCUDUN SUSUZ KALMASINI) ÖNLER
Dehidrasyon vücudun susuz kalması demek. Az su içme alışkanlığı, hamilelikte sık kusmak vücudun susuz kalmasına neden oluyor. Dehidrasyon sonucunda halsizlik, enerji düşüklüğü gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Karpuz %90’dan fazla su içeriği ile dehidrasyonu önleyip su ihtiyacını karşılıyor.
VİTAMİN İHTİYACINI KARŞILAR
Hamilelikle birlikte artık çift canlı sayılıyorsunuz ve beslenmenizi de buna göre düzenlemelisiniz. Bol meyve ve sebze tüketerek vitamin ve mineral ihtiyacınızı temin edebilirsiniz. Karpuz, Vitamin A, C, B6, magnezyum ve potasyum dahil olmak üzere mükemmel bir temel besin kaynağı. Düzenli olarak karpuz tüketmek bu besinleri almanızı sağlıyor. Bilimsel çalışmalar, hamile kadınlar için bir kase karpuzun 43 gram kalori, 2 mg sodyum, 11 gram karbonhidrat ve 1 gram lif sağladığını göstermekte. Bu meyve ayrıca riboflavin, pantotenik asit, magnezyum, niasin, folat, potasyum, çinko ve bakır da içeriyor. Aynı zamanda bir diğer bonus tamamen yağsız. Bu sayede, hamilelik sırasında kilo alma endişesi duymadan güvenle yenilebiliyor.
SABAH BULANTILARINA ŞİFADIR
Hamilelik döneminde özellikle sabahları bulantı sorunu yaygın görülüyor. Sabahları tüketilen karpuz ise güne ferahlatıcı ve hafif bir başlangıç. Sabah aç karına karpuz yiyerek veya karpuz suyu içerek bulantıyla mücadele edebilirsiniz.
KAS VE KEMİK AĞRILARINI ÖNLER
Hamilelik sırasında, bir kadının vücudu çok çeşitli değişikliklerden geçiyor. Ekstra kilo alımı ve hormonal değişiklikler kasların ve kemiklerin ağrımasına neden olabiliyor. Karpuz yüksek vitamin ve mineral içeriği ile kas ve kemik ağrılarına iyi gelecektir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNU TEDAVİ EDER
Özellikle gebeliğin ilk aylarında birçok kadın idrar yolu enfeksiyonundan muzdarip. İdrar yolu enfeksiyonu mide bulantısı, idrar yolunda yanma, halsizlik gibi belirtilere neden olabiliyor. Karpuz mesaneyi bakteri ve mikroplardan temizliyor, idrar yolu enfeksiyonuna ilaçsız şifa oluyor. Karpuzun idrar söktürücü özelliği de var. Bu özelliği sayesinde zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Böbrek fonksiyonunu uyarıyor, karaciğerin amonyağı işlemesine etki ediyor ve böbrekleri zorlamadan idrar akışını artırıyor.
PİGMENTASYONU ÖNLER
Pigmentasyon (ciltte lekelenme, renk değişikliği) hamilelikte sık görülen bir cilt problemi. Hamilelik sevincini alıp götürebiliyor. Karpuz, bu durumun önlenmesinde önemli rol oynuyor. Karpuz kolay sindirimi destekleyip bağırsak hareketlerini düzenliyorm Bu sayede, cildinizin dokusunu iyileştiriyor ve ışıltınızı korumanıza yardımcı oluyor.
VÜCUDA DETOKS UYGULAR
Bu meyve idrar söktürücüdür, yani vücuttan toksinleri atar, idrarda ürik asit seviyesini düşürür. Böylece hamilelik boyunca karaciğeri ve böbrekleri sağlıklı tutar. Vücuttan toksinlerin atılması cildinize de yansır, cildiniz daha güzel ve parlak gözükür.
ENERJİ VERİR
Karpuz, potasyum ve magnezyum gibi mineraller ve A, B 1 ve B 6 gibi vitaminler açısından zengin. Bu besinler doğal enerji artırıcıları sayılıyor bu nedenle vücuda büyük enerji sağlıyorlar. Ayrıca bebeğinizin görme, bağışıklık ve sinir sistemlerinin gelişimi için de karpuz oldukca faydalı.
YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRÜR
Gebelikte fetüsü beslemek için vücutta kan akışı artıyor. Yüksek tansiyon hamilelikte kan akışındaki artışa bağlı olarak ortaya çıkan bir problem. Karpuz, likopen içeriği yüksek bir besin olduğundan hipertansiyonu önlüyor, yüksek tansiyonu düşürüyor.
Hamilelikte makul miktarda karpuz tüketimi çok faydalı ancak sınırı aşmak, çok karpuz yemek ishal, karın ağrısı şişkinliğin yanı sıra şu sorunlara yol açabiiliyor.
Karpuzun aşırı tüketimi, özellikle meyve suyu şeklinde, kan şekeri düzeylerini yükselterek gebelik diyabeti yani hamilelikte şeker hastalığı gelişme riskini artırabiliyor.
Aşerme ile bebeğinizin cinsiyetinin bağlantılı olduğuna dair bilimsel bir kanıt yok. Ancak halk arasında meyve aşermenin bebeğin kız olduğuna işaret ettiğine inanılıyor.