Hurma özellikle Ramazan ayında iftarda sofralarımızı süsleyen, yılın dört mevsimi satışta olan faydalı bir besin. Kilo vermek isteyenlere, formuna dikkat edenlere hurmayla ilgili güzel bir haberimiz var! Hurma zayıflatan da bir gıda! Nasıl mı? Yüksek lif içeriği ile kişiyi uzun süre tok tutuyor, kan şekerini dengeliyor, kabızlığa çözüm oluyor ve böylece kilo vermeyi destekliyor. Uzmanlar diyet listelerinde dahi hurmaya yer veriyor…
Hurma severler tarafından en merak edilen şeylerden biri de hurmanın zayıflamaya yardımcı olup olmadığı konusu. Uzmanlar hurmanın zayıflatan besinlerden olduğunu bildiriyor, hatta hurmanın kilo vermeyi desteklediği çeşitli bilimsel araştırmalara da konu oldu. Güney Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada dört hafta boyunca her gün hurma yiyen katılımcıların, hurma yemeyenlere nazaran daha fazla kilo ve yağ kaybettikleri görüldü. Peki karbonhidrat ve şeker açısından zengin bir gıda olan hurma nasıl oluyor da kilo verdiriyor? Gelin birlikte hurmanın hangi özellikleri dolayısıyla zayıflattığına göz atalım.
Yukarıda da bildirdiğimiz gibi hurma kilo verdiren yiyecekler arasında yer alıyor. Öncellikle şunu bildirebilir ki hurmanın kilo verdirmekteki en büyük etkisi yüksek lif içeriği sayesinde kişiye uzun süre tok tutması, iştahı bastırmasıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Güzide Arslan hurmanın kilo verme etkisi üzerine şu ifadelerde bulundu: “Yapılan araştırmalarda sabah, öğlen ve akşam yemeğinden bir saat önce iki-üç hurma yenilerek yapılan diyetin iştah kesip tok tutttuğu ve bağırsak hareketlerini hızlandırarak daha hızlı kilo verdirdiği gözlemlenmiştir.”
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Hurma şeker bakımından yüksek kolay sindirilen bir besin olduğundan kan şekerini dengeliyor, açlık ve tatlı krizlerini bastırıyor, çok yemeyi engelleyip zayıflamaya yardımcı oluyor.
HURMA TOK TUTUYOR
Hurma karbonhidrat (%44-88), diyet lifi (%6.4-11.5) açısından zengin bir gıdadır. Protein (%2,3-5,6), yağlar (%0,2-0,5), mineraller (demir, magnezyum, bakır, kalsiyum, sodyum vb.), tuzlar, vitaminler (A, B1, B2, C, niasin) ve yağlardan oluşur. Besin değeri bu kadar yüksek bir gıda olduğundan uzun süre tok durmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca hurmada bulunan çözünen ve çözünmeyen lifler midede yer kaplıyor, lifli besinlerin sindirimi uzun sürüyor böylece sizi gereksiz yemek yemekten koruyup, kilo almanızı önlüyor.
HARİKA BİR ARA ÖĞÜN!
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, hurmanın glukoz, sukroz ve fruktoz gibi doğal şeker içeriği ile enerji veren gıdalardan olduğuna, hurmadan daha fazla fayda sağlamak adına sütle birlikte tüketilip besleyici bir ara öğün yapılabileceğine dikkat çekiyor.
KABIZLIĞA ŞİFA OLUYOR!
Kabızlık kilo vermenin önünde yer alan en büyük engellerden. Uzun süre kabız kalan kişilerin kilo vermesi de güçleşiyor. Hurma, bağırsakları çalıştırıyor, dışkıyı yumuşatıyor böylece kişiyi kabızlıktan koruyor. 2015 yılında British Journal of Nutrition’da yayınlanan bir araştırma, özellikle hurma tüketiminin bağırsaklar üzerindeki etkisini inceledi. Araştırma sonunda hurmanın bağırsak hareketlerini artırıp kabızlığı giderdiği görüldü. Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Suzan Gerdan, hurmanın kabızlığı önlemek için şöyle tüketilebileceğini ifade ediyor: “Bir bardak suyun içerisine akşamdan iki adet hurma koyun, sabah aç karına bu suyu içip, hurmaları yiyin. İçerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı da zeytinyağı koyduğunuzda etkisi daha da artacaktır.”
ÖNEMLİ PROTEİN KAYNAĞI!
Hurmanın kilo verme etkisi şüphesiz ki içerdiği eşsiz proteinlere de dayanıyor. Proteinlerin sindirimi zordur ve kalın bağırsakta geçiş süresi daha uzundur, bu da daha uzun süre tok hissetmenizi sağlıyor. Ayrıca, proteinler kasların güçlenmesine ve onarılmasına da yardımcı oluyor, bu durum zayıflarken kas kaybı yaşamanızı önlüyor.
METABOLİZMAYI HIZLANDIRIYOR
Hurma gibi kuru meyveler antioksidan açısından zengindir. Antioksidanlar vücudu serbest radikallerden temizliyor, toksin atımını destekliyor, metabolizmayı ve sindirimi hızlandırıyor. Bunun sonucunda kişi hızla kilo vermeye başlıyor.
Günlük kalori ihtiyacını aşmadığınız müddetçe aç karnına veya ara öğünlerde günde 2-3 adet hurma yiyebilirsiniz. Hurma tatlı ihtiyacını gideriyor, açlık krizini önlüyor, böylece bir sonraki öğüne daha tok geçiş yapmanızı sağlıyor.
Hurmanın kalorisi yüksek şeker açısından zengindir buna rağmen makul miktarda ve günlük kaloriyi aşmadan tüketilmesi takdirde kilo aldırmaz hatta yukarıda da bildirdiğimiz gibi zayıflamaya yardımcı olur. Günlük kalori ihtiyacı kadınlarda 1800-2000 erkeklerde ise 2200-2500’dür. Bu sınırı geçmeden özellikle ara öğünlerde veya karnınız açken hurma yemek kilo vermenizi destekleyecektir.
1.hafta
Kahvaltı – 2 hurma ve bir bardak süt
Öğle Yemeği – 100 gr. ızgara balık + yeşil yapraklı sebzeler + 1 dilim esmer ekmek + 1 kase yoğurt + 2 hurma
Öğleden Sonra Atıştırmalığı – 1 fincan yeşil çay + 1 tahıllı bisküvi
Akşam yemeği – 2 hurma ve bir bardak süt + ızgara veya haşlanmış sebzeler + haşlanmış fasulye
2.Hafta
Kahvaltı – 2 hurma ve bir bardak süt
Öğle yemeği –100 gram ızgara balık + sebze çorbası veya tavuk çorbası + 1 dilim esmer ekmek + 1 su bardağı ayran + 2 hurma
Öğleden Sonra Atıştırmalığı – 1 fincan yeşil çay + 1 tahıllı bisküvi
Akşam yemeği – 2 hurma ve bir bardak süt + mantarlı/balıklı/tavuklu sotelenmiş sebzeler