Güllaç özellikle Ramazan ayında sıklıkla tüketilen, iftar sofralarının baş tacı tatlılardan. Güllaç, süt ve güllaç yaprağı ile yapılan bir lezzet. Ancak kalori hesabı yapanlar, daim formuna dikkat edenler güllacın kalorisi hakkında biraz endişeli. Peki Ramazan ayının geleneksel tatlısı güllaç kaç kalori? Diyette yenir mi? Kilo yapar mı?
Ramazan ayının vazgeçilmezi güllaç sofraları şenlendirmeye devam ediyor. Güllaçı hazır olarak tatlıcılardan satın alabileceğiniz gibi aşağıda diyetisyenler tarafından verilen diyet güllaç tariflerini evde uygulayabilirsiniz. Hem güllaç baklava, şekerpare, künefe gibi tatlılara nazaran da daha düşük kalorili. İşte güllaçın kalorisi:
Diyetisyen Şule Ocak 1 dilim güllaçın 250 kalori olduğunu ifade ediyor.
Güllaç şerbetli ve unlu tatlılardan nispeten daha düşük kalorili ve daha faydalı. Güllaçta yer alan süt önemli bir protein, proteinli besinler uzun süre tokluk verip zayıflamayı kolaylaştırıyor. Bu nedenle güllaç kilo aldıran tatlılar arasında yer almıyor. Günlük kalori ihtiyacı kadınlarda 1800-2000, erkeklerde ise 2200-2500’dür. Günlük kaloriyi aşmadan haftada 1-2 kez güvenle tüketilebilir. Diyet listelerinde de yer alabilir. Ancak her gün ve günlük kalori aşarak tüketirseniz kilo alırsınız.
Ayrıca şunu ifade edelim ki güllaçın kalori değerinin yüzde 60’ını karbonhidratlar, yüzde 30’unu yağlar ve yüzde 10’unu proteinler oluşturuyor. Besin değerlerinde ise ortalama 6 gram karbonhidrat, 1,25 gram yağ ve ortalama 0,9 gram protein bulunuyor.
Malzemeler
Yapılışı
Sütü ılıtıyoruz, balı ekleyip karıştırıyoruz. Küçük kare borcama süt ekleyip 1 tane güllaç yaprağını kırarak yerleştiriyoruz. 1 kepçe daha süt ekliyoruz. Çekilmiş cevizi serpiyoruz. Sırasıyla 1 güllaç yaprağı daha yerleştirip 1 kepçe süt ekliyoruz. Üzerine çilekle süslemelerini yapıp dolapta sütünü çekmesi için dinlendiriyoruz. 1 dilimi yaklaşık 150 kalori
Malzemeler
Yapılışı
Sütümüz kaynadıktan sonra soğuması için ocaktan alalım. Sıcaklığı düştüğünde içerisine balı ilave edip karıştıralım. Güllacı hazırlayacağımız kaba güllaç yapraklarını sırayla koyup sütle ıslatıp ceviz ve dilerseniz içerisine çilekleri de koyabilirsiniz. Buzdolabında soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Malzemeler
Yapılışı
Malzemeler
Yapılışı
Steviayı badem sütümüze ekliyoruz. Sütü tam fokurdadığında ocaktan alıyoruz. Bir borcamın içine bir kepçe süt, güllaç yaprağı, süt, güllaç yaprağı olarak sırayla aynı işlemi uyguluyor, 2 yapraktan sonra arasına kırık cevizlerimizi serpiştirip süt ve güllaç yaprağı işlemine devam ediyoruz. Güllaç ılındıktan sonra üzerini süsleme malzemelerimiz ile süsleyip, 1-2 saat dolapta dinlendiriyoruz. İşte bu kadar