Evinizde tandır olmadan, tandır lezzetini alacak Ramazan pidesi tarifinin yapılışı ile karşınızdayız. Yiyenlerin tandırda piştiğini zannedeceği tarifin pişirmesi de yapması da oldukça kolay. Peki, tencere kapağında Ramazan pidesi nasıl yapılır? İşte pide malzemeleri, yapılışı, püf noktası ve detayları…
Ramazan’da mutfaklar şenlenir, lezzetli yiyeceklerle donatılmış iftar sofraları kurulur. Ekmek yerine tüketilen Ramazan pidesi de iftar sofraların baş tacı olarak sofralarda yerini alır. Bugün sizlerle paylaşacağımız Ramazan pidesi tarifinin yapılışı biraz farklı. İlginç pişirme yöntemi ve tandır tadındaki lezzetiyle Ramazan pidesi tarifini bir de böyle denemelisiniz. Şimdiden afiyet olsun!
Malzemeler:
Maya için:
Üzeri için:
Öncelikle küçük bir kâseye bir çay kaşığı şeker ve bir tatlı kaşığı kuru maya ekleyin. Üzerine yarım su bardağı ılık su ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra üzerini kapakla kapatıp 7-8 dakika dinlenmeye bırakın.
Karıştırma kabına tuz ile unu ekleyin ve karıştırın. Unun ortasını biraz açtıktan sonra kenarda dinlendirdiğiniz mayayı ekleyin ve tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Daha sonra yarım su bardağı suyu azar azar ilave ederek karıştırma kabındaki hamuru yoğurun.
Yoğurma işlemine devam etmek üzere hamuru tezgâha alın ve pide hamur elastik olana kadar yoğurun. Daha sonra hamuru karıştırma kabına tekrar koyarak üzerini streçle kapatın. Strecin üzerini de bir bezle kapatın. Yaklaşık 1 saat mayalamaya bırakın.
Ardından hamuru tezgâha alın ve elinizle açın. Hamuru biraz genişlettikten sonra hamurun üstüne 1-2 yemek kaşığı olacak şekilde su sürün.
Ocağın iki gözünü de açın. Tencereyi büyük göze, kapağı ise küçük göze alın ve 3 dakika ısınmasını sağlayın.
Tencere kapağını tencerenin üzerine ters bir şekilde yerleştirin. Pide hamurunu kapağa yerleştirin ve açın. Kapağın yanında muhakkak boşluk bırakın ki, kapağı kapatırken sorun olmasın.
Pide şeklini verdikten sonra yumurta sarısını sürün ve sussam ile çörek otu serpin. 5 dakika bu şekilde pişirdikten sonra dikkatli bir şekilde kapağı ters çevirin ve ocağın altını orta ateşe aldıktan sonra 10 dakika pişirin.
Not:
Tencere kapağı plastik veya cam olmamalı. Çelik kapak veya sırlı güveç kapağı olmalı. Tencere ise yapışmaz yanmayan olmalı. Çelik tencerede yapacaksanız zarar görmemesi için tencerenin altına 2-3 yemek kaşığı tuz koymayı unutmayın. Ayrıca tencere kapağı ne kadar büyükse o kadar rahat pişirirsiniz. Hamuru kapağın bittiği yerden iki parmak boşluk kalacak şekilde koyun ki sıcak kapağı tutmakta zorlamayın.