İğde kilo vermeye yardımcı sağlıklı besinlerden. İçerisinde yer alan bol miktarda vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor, sağlıklı bir ömür sürmeye yardımcı oluyor. Dr. İbrahim Saraçoğlu da safra kesesinde taşa doğal çözüm olarak iğde kürünü öneriyor. İğdenin kalorisi de oldukça düşük, 1 adet iğde yalnızca 3 kalori. İğdeyi güvenle günlük diyet listenize ekleyebilirsiniz.
İğde güzel ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişebilen dışı sert içi yumuşacık, lezzetli bir meyve. İshali kesiyor, vücut direncini artırıyor, hatta düzenli tüketilmesi kanseri bile önlüyor. İğdenin zayıflamaya etkisi ise tok tutucu olması, bağırsakları çalıştırması ve tatlı ihtiyacını kesip açlık krizlerini önlemesi. Özellikle ara öğünlerde iğde tüketmek iştahınızı frenleyip bir sonraki öğünde daha az yemenizi sağlayabilir!
İĞDE KAÇ KALORİ?
- 1 adet iğde 3 kalori.
- 1 avuç iğde 25 kalori.
- 100 gram iğde ise 118 kaloridir.
İĞDE ZAYIFLATIR MI YOKSA KİLO YAPAR MI?
İğdenin sağlığa aşağıda da bahsedeceğimiz üzere pek çok faydası söz konusu. Bu faydalardan biri de zayıflamaya olan etkisi. İğde metabolizmayı hızlandırıyor, sindirim sistemini düzenliyor, bağırsakları çalıştırıyor, kabızlığa şifa olup kilo vermeyi destekliyor. Günlük kalori ihtiyacını aşmadığınız ve aşırı tüketmediğiniz müddetçe iğde şişmanlatmaz aksine kilo verdirir.
İĞDENİN SAĞLIĞA FAYDALAR NELER?
- İğde C vitamini açısından zengin içeriği sayesinde soğuğa karşı vücut direncini artırıyor, bağışıklığı güçlendiriyor, soğuk algınlığı, grip ve diğer hastalıklardan korunmanıza yardımcı oluyor.
- Vücuttaki düşük demir, dünya çapında bulunan yaygın bir beslenme bozukluğu. Demir eksikliği anemisi, demir alımı eksikliği nedeniyle ortaya çıkan yaygın bir durumdu. Halsizlik, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtilere yol açabiliyor. Düzenli iğde tüketmek kansızlığa şifa olabiliyor.
- İshal yaygın görülen sindirim sorunlarından. Neyse ki iğde ile doğal yoldan ishale şifa bulabiliyorsunuz. İğdeyi suyun içine atarak kaynatıp suyunu içtiğinizde bu problemden kısa bir sürede kurtulabilirsiniz.
- İğde flavonoidler, likopen, karotenoidler, fitosteroller ve A, B1, B12, C, E, K, P gibi vitamin ve potasyum, kalsiyum, sodyum ve demir gibi mineral içeriği ile günlük vitamin ve besin ihtiyacınızı karşılamaya destek oluyor.
- Yapılan araştırmalarda iğdenin kanser oluşma ihtimalini ve kanser olan kişilerde kanserin yayılma riskini azalttığı görüldü. Çalışmalar iğdenin ağız, meme, kolon, akciğer ve yemek borusu kanserine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini tespit etti.
- Nefes yolunu açıp öksürüğü kesmeye yardımcı olabiliyor.
- Afrodizyak etki göstererek cinsel gücü artırıyor.
- Damar sağlığını güçlendirip kalp krizini önlüyor.
- Böbrekleri temizleyerek sağlıklı çalışmasını sağlıyor.
- 1 su bardağı (100 gram) iğde 7 gram yağ, 5 gram karbonhidrat, 1 gram protein, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, ß-karoten, C vitamini içeriyor ve 118 Kcal enerji veriyor.
- Soğuk algınlığı ya da grip gibi rahatsızlıklardan sizi koruyor.
- Serbest radikaller cilde zarar verip ciltte leke, sivilce ve kırışma gibi cilt sorunlarına neden olabiliyor. Araştırmacılar, bu meyvenin cilt güzelliğini artırmada ve ciltle ilgili sorunları azaltmada etkili olduğunu belirlediler.
İĞDE NASIL YENİR?
İğdeyi meyve olarak yiyebileceğiniz gibi kuruyemişçilerden, marketlerden kurutulmuş iğde alıp o şekilde de tüketebilirsiniz. Ayrıca taze iğdeden komposto ve reçel de yapabilirsiniz.
PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU’NDAN SAFRA KESESİNDE TAŞ İÇİN İĞDE KÜRÜ
5-6 adet iğdeyi kabuklarını biraz ayırarak kabuklarıyla beraber 1 su bardağı suda 5dk kaynatıyoruz. Sabahları aç karna bu suyu içiyoruz.
İĞDENİN BESİN DEĞERİ NASILDIR?
100 gram iğdenin besin değeri şöyle:
- Kalori: 118 kcal
- Yağ: 0,23 g
- Şeker: 14,86 g
- Karbonhidrat: 5,20 g
- Protein: 0,68 g
- Lif: 2,9 g
- Fosfor: 23 mg
- A vitamini: 250 mg
- C vitamini: 450 mg
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 4,0 mg
- Kalsiyum: 17 mg
- Potasyum: 91 mg
- Doymuş yağ miktarı: 0,011 g
- Çoklu doymamış yağ miktarı: 0,118 g
- Tekli doymamış yağ miktarı: 0.026 g