Ramazan ayında oruç tutarken çoğu kişi açlıktan değil susuzluktan muzdarip! Açlığa dayanabiliyorum ancak ah şu susuzluk olmasa! diyorsanız üzülmeyin! Diyetisyenlerin önerdiği gibi beslenmek susuz kalmanızı önleyecektir. Peki uzmanlar ne tavsiye ediyor? Oruç tutarken susamamak için neler yapmalı? Hangi besinler susuzluğu önlüyor?
Su vücudumuzun en temel ihtiyacı. Su sayesinde vücuttaki toksinler atılıyor, kan basıncı dengeleniyor, böbreklerin çalışması destekleniyor. Suyun bedenimizde onlarca görevi var. Ancak sıvı alımına dikkat edilmediği takdirde Ramazan ayında su tüketimi azalıyor. Oruç tutarken susuzluk ağız kuruluğu, halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlere neden olabiliyor. İftarla sahur arası bol su içmek, su oranı yüksek besinlere ağırlık vermek, maden suyu, komposto gibi doğal gıdalara devam etmek Ramazanı rahat ve susamadan geçirmenize yardımcı olacaktır.
Oruçluyken susamamak için beslenmeye dikkat etmeli, karpuz, çilek, portakal gibi su içeriği yüksek meyveler yenmeli, iftarla sahur arasında 2-3 lt su içmeye devam etmeli. Diyetisyenler oruç tutarken susamamak için şunları tüketmeyi öneriyor:
SU
Oruç tutarken susamamak için ne yapmalı diye merak ediyorsanız? Uzmanların bu soruya ilk cevabı su! İftar ile sahur arasında günde 10-12 bardak su içmek, ertesi gün oruç tutarken susamanızı önleyebiliyor. Suyun tadını sevmiyorum diyorsanız içerisine nane yaprağı yahut limon dilimi atıp bu şekilde de içebilirsiniz.
AYRAN VE CACIK
Ramazan ayında gün boyu susuzluk sorunu yaşamamak için en iyi önlemlerden biri sahurda ve iftarda ayran yahut cacık tüketmektir. Ayran, cacık vücudun sıvı alımını desteklerken protein içeriği sayesinde gün boyu tok durmanıza da yardım oluyor. Ayranın tuzlu olmamasına dikkat etmeli. Ayran ve cacığı maden suyu ile hazırlamanız iyi olur. Madensuyuyla yapılan ayran ya da cacık da susuzluk hissinizi azaltırken aynı zamanda bel bölgenizi inceltmenizde etkili rol oynayabiliyor.
MADEN SUYU
Maden suları ve sodalar içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde Ramazan ayını sağlıklı ve zinde geçirmenizin yanı sıra su ihtiyacını da karşılamaya yardımcı oluyor. Özellikle iftarda ve iftardan sahura kadar olan zaman diliminde maden suyu içmek için ideal zaman dilimleri sayılabilir. Gün içinde susamamak adına bu zaman dilimlerinde 1-2 şişe maden suyu içebilirsiniz.
ŞERBETLER
Geleneksel Ramazan içeceklerinden biri olan şerbetler, susuzluğu önlemek için tercih edilebilir. Demirhindi şerbeti, hibiskus şerbeti, kızılcık şerbeti gibi farklı şerbetler hazırlayıp tüketebilirsiniz.
KOMPOSTO
Kompostolar, Ramazan boyunca vücuttaki elektrolit dengesinin korunması ve gün içinde oluşabilecek susuzluğun giderilmesi konusunda iyi bir alternatif. Kuru üzüm, çilek, kuru kayısı ile hazırlayabileceğiniz kompostolar vitamin ihtiyacını da karşılamaya yardımcı olacak.
HURMA
Hurma, oruç tutarken tok durmanızı sağlamakla kalmıyor susuzluk hissini de önlüyor. Bol miktarda potasyum, magnezyum ve demir içeren hurma susuzluğu giderici etkisi ile de öne çıkmakta. İftarda ve sahurda birkaç tane hurma yiyebilirsiniz.
SU İÇERİĞİ YÜKSEK MEYVE VE SEBZELER
Oruç tutarken sahurda veya iftarda karpuz, şeftali, portakal, çilek, erik, kiraz ve elma gibi su içeriği yüksek meyveler, salatalık, marul, domates, semizotu ve ıspanak gibi su açısından zengin sebzeler tüketmek susamanızı engelleyecektir.
Oruç saatlerinin uzun olması nedeniyle Ramazan ayında insanların su tüketim alışkanlıkları konusunda ekstra önlemler almaları büyük önem taşıyor. Vücudun susuz kalmasını önlemek için işte yapmanız gerekenler: