Frezya çiçeği ilkbaharı karşılarken içimizi ısıtan çiçeklerden biri. Hoş görüntüsüyle iyi hislere kapılmamızı da sağlıyor. Sarı, beyaz, pembe, mor gibi renklere sahip olabilen bu çiçeğin nasıl yetiştirildiğini biliyor musunuz? Kökeninden bakımına kadar tüm detaylar yazımızda…
Frezya çiçeğinin anavatanı Güney Afrika’dır. Iris familyasına mensup olan bu bitki ülkemizde süsen olarak biliniyor. Otsu bir köke sahip olan bu bitki sarı renkli çiçeklere sahip olmasının yanı sıra yetiştiriliş özelliklerini ele alacak olursak mor, pembe ve beyaz renkte olabiliyor. Umut, sevgi ve arkadaşlık anlamına gelen bu çiçek mis gibi kokusuyla da fazlasıyla ünlü. Peki, Frezya çiçeği bakımı nasıl olmalı, bu çiçek nasıl yetiştirilir?
Frezya soğanları yaz mevsiminin sıcaklığını seven bir bitkidir. Soğuk havalardan kolay etkilendiği için ılıman iklim kuşağında ve evlerde yetiştirilebilir. Güneş alan bölgelerde yetiştirilmesi gereken bu bitkinin ekimi bahar aylarında yapılır. Nisan ayının sonları ve mayıs ayının başları Frezya çiçeği için en uygun zaman dilimini oluşturur.
Rüzgâra karşı dayanıklı olmamasından dolayı bu bitkinin ekileceği alanın dış etkenlere karşı korunaklı olması sağlanmalıdır. Bu nedenle bahçelerde bakımı oldukça zordur. Kapalı bahçelerde ve saksılarda yetiştirilmesi daha kolay oluyor. Bitkinin ekilmesinden sonra 2-3 ay bakımının düzenli yapılması şart. Eğer bu bitki bulunduğu ortamı sevmişse Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek vermeye ve güzel kokular yaymaya başlar.
Frezya çiçeği bakımı özen ister. Bu çiçek, sıcaklığı özenle ayarlanmış ortamlarda yetiştirilebilir. Evlerde ise saksılarda yetiştirmek mümkün. Eğer evde bakılacaksa ısı ayarına ve bakım özelliklerine dikkat etmelisiniz.
Saksı içerisinde bu çiçeği yetiştirmek için şunlara dikkat etmelisiniz:
Alt kısmı delikli toprak ya da seramikten üretilen saksılar bu bitkiler için ideal. Ancak plastik saksılar da kullanılabilir. Saksıları yaklaşık 20 santim derinliğe kadar toprakla doldurmalısınız. Bu toprağa soğanları yerleştirebilirsiniz. Yalnız dikkat edin; tohumların arasında 5’er santim boşluk bırakmalısınız.
Saksının geniş olması ve her bir yumrunun arasında boşlukların olmasına özen gösterdiğinizde uygun bir ekim sağlamış olacaksınız. Yumruların saksının tam kenarlarına denk gelmesi halinde büyümesi zorlaşır. Dolayısıyla orta kısımlara doğru ekmelisiniz.
Frezya bitkisinin yetişmesi için uygun ortam özelliklerinin sağlanması gerekiyor. Sıcaklık ve güneşlenme gibi detayların ayarlanması halinde evlerde her mevsim yetiştirilir. Bahçelerde de ekimi yapılabilen bu bitki için toprağın ince halde olmasına özen gösterilmelidir. Toprak seçiminde alkali özelliklere sahip olan nemli ve suyu tutma kapasitesi yüksek kumlar tercih edilmelidir. Gevşek yapıda olması gereken bu toprak bahçe ürünleri satan marketlerde bulunur.
Frezya çiçeği bakımı için en önemli noktalardan biri; saksıya ekildikten sonra 15-18 derece olan bir ortamda bulundurulması gerektiğidir. Bu ısının sağlanması halinde her mevsimde ekimi yapılabilir. Isının 15-18 dereceden yüksek olması çiçek oluşumunu geciktirir. Bu çiçekler doğrudan ışık kaynağını sevmediklerinden dolayı pencere içlerine veya masa gibi ışık alan ortamlara koyulmalıdır.
Suyu seven bir bitki olmasından dolayı Frezya çiçeği bakımı yapılırken fideleri günlük olarak sulanmalı, toprağı nemli hale getirilmelidir. Ayrıca yaz aylarında da sık sık sulanmaya ihtiyaç duyacaklardır. Çiçekli fidelerin çıkmasının ardından Frezya bitkisi damlama sistemi ile sulanır. Böylece kökler sürekli nemli olacak ve sonuç olarak çiçekler daha güzel görünecektir.
Hoş kokuları ve rengârenk çiçekleriyle dikkat çeken Frezya çiçeği, Christian Friedrich Ecklon tarafından Friedrich Freese’ye hediye edilmiştir. O günden beri arkadaşlığın ve dostluğun simgesi olarak görülür. ABD gibi ülkelerde yedinci evlilik yıl dönümünde teşekkür ve minnet anlamında eşler tarafından Frezya çiçeği buketi hediye edilir. Ayrıca bu çiçeğin her rengi farklı anlamlara gelir.
Eğer siz de Frezya çiçeği özellikleri neler diye merak ediyorsanız, şu anlamlara geldiğini söyleyebiliriz:
Frezya çiçeğinin özelliklerinden yola çıkarak kendi Frezya’nızı evinizde yetiştirebilirsiniz. Hoş kokulu bu bitkinin bulunduğu ortamda yer almak hoş olacaktır.