Evlerimizin salonunu süsleyen yemyeşil bir bitki olan salon bitkisi, ortamları ferahlatıyor. Dekorasyonların baş tacı, mekanların en şık çiçeklerinden olan bu bitkinin bakımı hakkında detayları biliyor musunuz? Korkmayın, evinizde rahatça büyütebileceğiniz salon sarmaşığı bakımı kolay bitkilerden biridir. Yeter ki doğru detayları bilin.
Salon sarmaşığı bitkisi Epipremnum Aureum Arena familyasına mensup, tırmanarak uzayan bir bitkidir. Pothos adı da verilen bu bitkinin Anavatanı Büyük Okyanus’ta yer alan Fransız Polonezyası’dır. Yeşil yapraklardan oluşan bu bitki uzun ömürlü olması ve yeşil renkli yaprakları ile bilinir. Doğal bir görüntü oluşturmasından dolayı dekorasyonlarda sıkça tercih edilen bu bitkinin bakımı ve çoğaltılması ile ilgili bilgileri sizin için derledik. Öyleyse salon sarmaşı nasıl bakılır, büyütülür? Gelin detaylara bakalım.
Pothos bitkisi evlerde ve ofislerde şık görüntüsünden dolayı tercih edilir. Bakımının kolay olmasından dolayı hemen her yerde görülebilir. Ancak bu bitkinin içerisinde çözülemeyen kalsiyum oksalat maddesi de var. Bu madde evcil hayvanlar ve çocuklar için zararlı olabilir. Bitkinin ağza alınması ve çiğnenmesi halinde dudaklarda ve ağız içerisinde yanma oluşur. Aynı zamanda değdiği bölgelerde şişlikler görülebilir. Evde çocuğunuz veya evcil hayvanınız varsa ve risk almamak istiyorsanız daha zararsız ev bitkisi çeşitlerine yönelebilirsiniz.
Salon sarmaşığı bitkisini çoğaltmak için en az iki yaprağının bulunduğu bir dalın tespit edilmesi gerekiyor. Bu bitkilerde boğum kısımları bulunur. Boğumun hemen bir üst kısmından bir makas veya bıçak yardımı ile kesilmesi gerekiyor. Sarmaşığın boyu ayarlanırken fide büyüklüğünde bir parça seçilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
Yaprakları ile tırmanan bir bitki olmasından dolayı salon sarmaşığı fidesindeki yaprakların budanması gerekiyor. Ancak yaprak budamasının suyla temastan önce gerçekleştirilmesi lazım. Alınan fidede üst kısımlarda birkaç yaprağın kalmasında sakınca yok. Özellikle kök olacak kısımdaki yaprakların budanması büyümeye fayda sağlar.
Salon sarmaşığı çoğaltma işlemi için öncelikle cam bir kabın içerisine üç boğumu suya batırılmış şekilde bırakılması gerekiyor. Ayrıca bitkinin suyu haftada iki kere değiştirilmeli. Sarmaşık kısa sürede boğumlardan köklerin oluşumu ile toprağa dikilmek için hazır hale gelecek.
Pothos bitkisi kök saldıktan sonra fide boyu ile orantılı bir saksıya yerleştirilmelidir. Saksı dibinde deliklerin bulunması bitkinin fazla suyu atması için önemlidir. Bununla birlikte saksı seçiminde taş veya plastik ürünler kullanılabilir. Salon sarmaşığı toprağı humuslu ve organik bileşenler açısından zengin bir yapıya sahip olmalıdır. Geçirgen özellikte olması gereken toprağın besleyici özelliklere sahip olması bitkinin gelişimini etkileyecektir.
Salon sarmaşığı ışık alan ortamları çok sever. Bu yüzden konumlandırılacağı yerin ışık alıyor olmasına özen gösterilmelidir. Ancak az ışık almasına rağmen yetiştiği ortamlarda vardır. Yaz mevsiminde balkonlarda ve çardak gibi alanlarda askılı saksılar içerisinde yetiştirilebilir. Bu sayede dekorasyonun da vazgeçilmez parçalarından biri haline gelir. Tabii ev içerisinde de bu bitkiye yer verilir. Çok da şık göründüğünden, sevilerek büyütülür.
Salon sarmaşığı nasıl bakılır diye merak edenler sulama yöntemleri hakkında da bilgi almak istiyorlar. Eğer siz de merak ediyorsanız, bu bitkinin su ihtiyacından da kısaca bahsedelim.
Su ihtiyacı açısından değerlendirildiğinde fazla suya ihtiyaç duymayan bitkiler arasında bulunur. Toprağının sürekli nemli kalması köklerine zarar verdiğinden dolayı sulamada toprağın iyice kurumuş olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle güneş alan kısımlara yerleştirilen sarmaşıklarda su ihtiyacı daha sık hale gelebilir. Bu yüzden düzenli bir şekilde kontrol edilmesinde fayda var.
Pothos bitkisi hızla uzayan yaprak yapısına sahip olduğundan dolayı bir süre sonra saksı içerisinden aşağıya doğru sarkabilir. Bu sarkma esnasında köklere aşırı baskı oluşacağından dolayı köklerin çubuklarla desteklenmesi gerekecektir. Saksıya dikilecek olan çubukların üzerine sarmaşığın dalları sarılarak dik durması sağlanmalıdır.
Sarmaşık yaprakları cinsine göre parlak ya da mat renkte olabilir. Bu bitkide yaprak sararması pek sık rastlanan bir durum değildir. Ancak yaprakların sarardığı görülüyorsa fazla su verilmiş olabilir. Kuruyan ve sararan yaprakların ayıklanması bitkinin daha sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olacaktır.
Bitki yeterince ışık almıyorsa yapraklarında kuruma ve cansızlık söz konusu olabilir. Bu yüzden yerinin değiştirilmesi ve ışıklı bir alana koyulması gerekecektir. Yaz aylarında güneşin yoğunluğundan dolayı yapraklarda sararma ve dökülme durumları görülebilir. Bu sorunu önlemek için daha az ışık alan, direkt güneşe maruz kalmayacağı bir mekâna yerleştirilmelidir.