Baklava baklava olalı böyle lezzet görmedi. Fındık veya ceviz ile doldurulup, şerbet ile tatlandırılan kıyır kıyır ev baklavası her zaman gönüllerde taht kurmuştur. Peki ev baklavası nasıl yapılır? İşte tarifi, malzemeleri ve püf noktası…
Baklava fiyatları aldı başını gidiyor. Çoğu tatlıcıda baklava fiyatı 400 lirayı aştı. Baklavanın fiyatını duyanlar evde yapmak için kolları sıvadı. Evde daha ekonomik ve lezzet garantili baklava yapmanızı sağlayacak içerik hazırladık. İyi açılmış bir hamur, iyi bir baklava demektir. İşte tüm püf noktaları ile hazırladığımız tarife geçelim…
Ne diyetler bozdurmuş, tatlı sevmeyenleri bile kendine aşık etmiş, lezzeti damaklarda taht kuracak kıyır kıyır baklava tarifi için buyurun malzemeler:
KIYIR KIYIR EV BAKLAVASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER:
Hamuru İçin:
İçi İçin:
Üstü İçin:
Açmak İçin:
Şerbeti İçin:
Öncelikle şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakın. Su ve şekeri tencerede karıştırın. Şeker eriyip su kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin. Yaklaşık 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp şerbeti soğumaya bırakın. Şerbet kaşıktan kesik kesik değil de incecik ip şeklinde akıyorsa şerbet hazır demektir.
Hamuru için; Derin ve yayvan kabın içerisine unu eleyin ve bir havuz açın. (Mermer bir tezgahınız varsa burada da yapabilirsiniz) süt hariç diğer malzemeleri ekledikten sonra sütü de azar azar ekleyerek kenardaki unları içe aktarın ve tüm malzemeleri yoğurun. Sert bir hamur olana kadar güzelce yoğurduktan sonra üzerine nemli bri bez kapatarak dinlenemye bırakın. (Hamurunuz çok sert olursa biraz su ilave ederek kıvamını biraz yumuşatabilirsiniz.)
Ardından hamurunuzu elinizle bastırarak ve hızlı bir şekilde oval olacak biçimde açın. Tekrar üzerine nemli bez kapatın ve 10 dakika dinlendirin.
Hazırladığınız hamuru 30 eşit bezeye ayırın. Bezelerin üstünü kurumamaları için nemli bir bezle örtün.
Baklavayı açmak için; nişasta ve unu bir kapta karıştırın. Her bir bezeyi her seferinde bir miktar nişastalı un karışımından dökerek, ince bir oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın.
Pasta tabağı büyüklüğünde açtığınız her bir hamurun üstlerine tekrardan nişasta ve un karışımı dökerek açabildiğiniz kadar ince olacak şekilde yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açmaya gayret edin.
Açtığınız hamurların arasına birbirlerine yapışmamaları için nişasta ve un karışımı dökerek üst üste dizin. Üstlerine nemli bir bez örterek 5 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Kullanacağınız tatlı tepsinin dibini ve kenarlarını eritmiş olduğunuz tereyağıyla ve bir fırça yardımıyla yağlayın.
Yağladığınız tepsiye 3 kat yufka serin ve üstüne bolca ceviz serpiştirin. Ardından üstüne 1 kat daha yufka serin ve tekrar ceviz serpiştirin. Bu şekilde bir kat yufka, bir kat ceviz serperek devam edin. Yalnızca en üst kata 2 kat yufka serin ve üstüne ceviz serpmeyin.
Tüm malzemeler bittiğinde baklavayı dilimleyin ve eritmiş olduğunuz tereyağını üstünde ıslanmamış yer kalmayacak şekilde tepsinin üstüne gezdirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana dek yaklaşık 25 dakika pişirin.
Baklavayı fırından çıkarınca üstüne soğumuş şerbeti dökün ve baklava şerbeti çekene kadar 3 saat bu şekilde dinlendirin.
Baklavanız şerbetini çektiğinde sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun…
Bayram hazırlıklarına birkaç gün önceden başlanır, sarmalar sarılır tatlılar hazırlanır. Bu sebeple arama motorlarında “Bayramdan kaç gün önce baklava açılırsa, hamur bozulmaz?” sorusu araştırıyor.
Şerbetlemediğiniz baklavayı buzdolabında saklamanıza gerek yok. Baklavayı açtıktan sonra üzerini kapatıp 3 ila 5 gün serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Ancak çok önceden de baklavayı açmaya gerek yok. Çünkü saklama süresi uzadıkça baklava hamuru bayatlayacaktır.
Baklavanızın yufkaları çok kalınsa içerisine çok fazla şerbet çektiği için şekerlenme olabiliyor. Baklavanın şekerlenmesini önlemek için şu adımlara dikkat edin:
Şekerlenen baklavanın da bir çözümü var elbette. Büyükçe bir tepsinin yarısına kadar ılık su doldurun. Baklavanızı bir borcama aldıktan sonra su dolu tepsiye oturtun ve içine su almamasına dikkat edin. Suyun içinde bekledikçe şekerler eriyecek ve baklavanız tekrardan eski çıtırlığına kavuşacak. Bir diğer yöntem ise yeniden şerbet kaynatıp üzerine dökmek. Bu yöntemle baklavanız baklava yeniden eski haline gelecek. Son olarak şekerlenen baklavalarınızdan muhallebili bir tatlı da yapabilirsiniz.
Baklavanız şerbetli ise kuru ve güneş görmeyen bir yerde saklamanız baklavanızın bozulmasını önleyecektir. Henüz şerbetlemediğiniz, kuru baklavalarınızı ise onları da kuru ve serin bir yerde saklamanız baklavalarınızın taze kalmasını sağlayacaktır.
#vd-424#