Mezarlık ziyaretinde hangi dua okunur? Kabir ziyareti duası nedir?

21 Nisan 2023
0 Yorum
mezarlik ziyaretinde hangi dua okunur kabir ziyareti duasi nedir

Müslümanların kabirlerini ziyaret etmek sünnettir. Ramazan Bayramı’nda da bayramda yakınlarının mezarlığına gidip dua etmek isteyenler buralarda okuyacakları duaları Google’da araştırıyor. Peki, Mezarlık ziyaretinde hangi dualar okunur? Mezar ziyaretinde nasıl selam verilir? İşte ayrıntılar.

21 Nisan 2023 tarihinde Ramazan Bayramı ile kabir ziyaretleri başladı. Yakınları vefat edenler onları bayramda da yalnız bırakmak istemiyor, mezarlıklara gidilip dualar ediliyor. Okunan dualar vesilesiyle meyyit kabir azabı çekiyorsa azabın kalkması, azap yoksa derecesinin yükselmesi adına yüce yaradana yalvarılıyor. Kabristanda meyyitin ruhu için ‘Fatiha, İhlas, Ayetel Kürsi, Yasini Şerif, Tebareke…’ gibi sureler okunabilir.

MEZARLIK (KABİR) ZİYARETİNDE NELER OKUNUR ?

Müslümanların kabirlerini ziyaret etmek sünnettir. Kabristana girince, ayakta, (Esselâmü aleyküm, yâ ehle dâr-il kavm-il müminîn! İnnâ inşâallahü an karîbin biküm lâhikûn) denir. Besmeleyle, 11 İhlâs ve bir Fatiha’dan sonra, (Allahümme rabbel-ecsâdilbâliyeh, vel-ızâmin nahire-tilletî harecet mineddünyâ ve hiye bike mü’minetün, edhıl aleyhâ revhan min indike ve selâmen minnî) duasını okumalı. Kabrin yanına gelince, kabrin kıble ve ayak tarafından yaklaşıp selam vermeli. Vaktimiz müsaitse, ayakta, çömelerek veya oturup, Bekara suresinin başını ve sonunu, Yasin-i şerif, Tebareke, Tekasür, İhlas ve Fatiha surelerini okuyup, sevâbını Resulullah efendimizin ve bütün Peygamberlerin  ve Eshab-ı kiramın ve Evliyâ-i izâmın  ruhlarına ve mevtanın ruhuna göndermeli.

Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye kitabında buyruluyor ki:

İmâm-ı Birgivî, (Etfâl-ül-müslimîn) risâlesinde, (Bir mü’minin kabrini ziyâret ederken, yâ Rabbî! Muhammed aleyhisselâm hurmetine, buna azâb yapma denirse, Allahü teâlâ, kıyâmete kadar azâbını durdurur) hadîs-i şerîfini yazmakdadır.

Ahmed bin Hanbel hazretleri, (Kabristana girince, Fatiha, Kul-euzüler ve İhlâs sûrelerini okuyun! Sevabını ölülere gönderin! Sevabı hepsine vasıl olur) buyurdu.

İhyâ-ül-ulûmda; “Ölümü hatırlamak ve ölüden ibret almak için kabir ziyaret etmek ve salihlerin, velilerin kabirlerinden bereketlenmek müstehaptır” denmektedir. İbret almak, meyyitin çürüdüğü, yanaklarının, dudaklarının döküldüğü, karnının şişip patladığı, içine kurtların, böceklerin dolduğu düşünülür.”

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Bir müminin kabrini ziyaret ederken, “Allahümme innî es’elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselâm en lâ tü’az-zibe hâzelmeyyit” derse, o meyyitin azabı kıyamete kadar ref olur, kalkar.)

Bunların yanı sıra bilenler Yasin Suresini okur. Öte yandan kabir ve mezarlık ziyaretlerinde Bakara, Tebareke ve Tekasür Sureleri de okunarak ölülerin ruhlarına hediye edilir. Okumaların kabulü için de Allah Teala’ya dua edilir.

kabir ziyareti 4

Şir’a kitabında deniyor ki:

“Sünnete uygun ziyaret yapmak için, abdest alınır. İki rekat namaz kılıp, sevabı meyyitin ruhuna gönderilir. Meyyitin yüzüne karşı oturulur. Yasin-i şerif veya bildiği sureleri okur, meyyit için dua eder.” Kıbleyi arkada bırakıp, ayak tarafında, ayakta durmak efdaldir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Bir kimse, kabristandan geçerken, onbir kerre İhlas suresi okuyup sevabını meyyitlere hediye ederse, kendisine ölüler adedince sevap verilir)

İmam-ı Gazali hazretleri İhyâ kitabında buyuruyor ki:

“Kabir ziyaret ederken, kıbleyi arkada bırakıp, meyyitin yüzüne karşı oturup selam vermek müstehaptır. Kabre el, yüz sürülmez, öpülmez.”

(On bir İhlâs okuyup, sevabı ölülere gönderilirse, ölülerin sayısınca, okuyana da sevab verilir.) [Etfal-ül müslimin]

Kabir ziyaretinde bir Fâtiha ile 11 İhlâs okunmalı. Yasin-i şerif okumak da çok sevabdır.

Enes bin Mâlik hazretlerinin bildirdiği bir hadis-i şerif:

(Âyet-el-kürsi okuyup, sevabı ölülere gönderilince, Allahü teâlâ, bunu bütün ölülere ulaştırır.) [İslam Ahlakı]

Kabirde okunacak dualar şöyle sıralanabilir:

  • Fatiha
  • Bakara
  • Yasin
  • Tebareke
  • Tekasür
  • İhlas