Gebelik hesaplama nasıl yapılır? Tam hamilelik hesabı için bilmeniz gerekenler

27 Nisan 2023
0 Yorum
gebelik hesaplama nasil yapilir tam hamilelik hesabi icin bilmeniz gerekenler

Anne adayıysanız, bebeğinizin ne zaman doğacağını merak etmeniz, bu yüzden heyecan duymanız çok normal. Peki, bunu nasıl hesaplayacağınızı biliyor musunuz? O halde sizin için detayları verelim.

Anne olmak isteyen her kadın için hayatının en önemli süreçlerinden biri hamileliktir. Ve bu dönem en baştaki gebelik hesaplama işlemleri ile bile başlı başına heyecan tufanıdır. Doğum hazırlıklarının daha iyi organize edilmesini sağlayan bu hesaplama, hafta hafta bebeğinizin gelişimini izleme fırsatı sunar.

Anne adaylarının ‘ne kadar süredir hamileyim’, ‘kaç haftalık hamile olduğumu nasıl anlarım’ gibi sorularına cevap veren hamilelik hesaplama işlemi, farklı yöntemlerle yapılabilir. Ama bazı yöntemler diğerlerine göre daha net sonuçlar verir.

Nitekim çoğu hamileliğin 38-40 hafta sürdüğü düşünüldüğünde doğuma kesin tarihler ile hazırlanmak annelerin stresini azaltır.

Peki, siz günümüzde hamileler tarafından en fazla kullanılan araçlar arasında olan gebelik hesaplama mantığının ne olduğunu biliyor musunuz? Şayet merak ediyorsanız yazımıza bir göz atmadan geçmemenizi tavsiye ederiz.

GEBELİK HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Bebek heyecanı yaşamaya başladıysanız veya bunun için adım atmaya hazırlanıyorsanız tam hamilelik hesaplama yöntemlerini merak ediyor olabilirsiniz. Gebelik hesaplama takvimi sayesinde planınızı programınızı yapabilirsiniz.

gebelik hesaplama takvimi

Bir bebeğin anne karnındaki gelişimini tamamlaması ortalama 40 hafta sürer ve bu döneme hamilelik denir. Anne adayının ilk hamilelik belirtilerini hissetmeye başladığında sorduğu ilk soru ise genelde ‘Ne kadarlık hamileyim?’ şeklindedir. Bunu da hesaplamanın birkaç yolu vardır. En fazla kullanılan hesaplama yöntemlerinden biri son adet tarihine göre hesaplama, diğeriyse birliktelik tarihine göre yapılandır.

Gebelik hesaplama yöntemleri arasında sıklıkla kullanılan adet tarihine göre hesaplama yöntemidir. Bu yöntem nispeten daha doğru sonuçlar verir. Ancak tüm bu hesaplama araçlarının doğum tarihine en yakın tarihler verdiğini ve değişebileceğini de göz ardı etmemelisiniz. Çünkü annenin yaşı, sağlık durumu, bebeğin gelişimi ve dış faktörler gibi birçok unsur, doğum tarihini değiştirebilir.

Sabah.com.tr’nin haberine göre şu yöntemlerle hamilelik hesaplama yapabilirsiniz:

Yöntem 1: Son adet döneminin ilk gününden itibaren 280 gün sayılır. Çıkan sonuç muhtemel doğum tarihini ifade eder.

Yöntem 2: Gebelik hesaplama cetveline göre yapılan doğum hesaplama işleminde ise son adet döneminin ilk gününden 3 ay geriye gidilir. Çıkan sonuca 7 eklenir.

HAMİLELİK HESAPLAMA DOĞRU SONUÇ VERİR Mİ?

Gebelik hesaplama araçlarının son adetinizin ilk gününe göre verdiği tahmini tarihler, genelde gerçeğe çok yakındır. Ancak unutulmamalıdır ki her hâlükârda bu bir tahmindir. Şayet adet döngünüz ve yumurtlama günleriniz konusunda eminseniz hesaplamanın daha doğru çıkması muhtemeldir. Bunun yanında gebelik ile ilgili en doğru cevabı verecek tabii ki test ve görüntüleme yöntemleridir. Erken dönem ultrason ile gebeliğinizin kaçıncı haftada olduğunu net bir şekilde öğrenebilmeniz de mümkündür.

AYRINTILI GEBELİK HESAPLAMA TAKVİMİ İÇİN BİLMENİZ GEREKENLER

“Kaç haftalık hamile olduğumu nasıl anlarım?” diye merak ediyorsanız, son adet tarihiniz üzerinden doğum yapacağınız tarihe ulaşmak için iki şekilde ayrıntılı gebelik hesaplama yapabilirsiniz. Birinci hesaplamada son adet tarihinizin ilk gününden itibaren 280 gün eklemeniz gerekir. İkinci hesaplamada ise son adet tarihinizin ilk gününden 3 ay geriye giderek üzerine 7 eklemelisiniz.

Her iki şekilde de gerçek doğum tarihine en yakın tarihe ulaşabilirsiniz. Ancak ayrıntılı hesaplama da en doğru sonuçları verecek ultrasondur.

gebelik hesaplama 1682581455

Ultrason ile yapılan ayrıntılı hesaplama da yapılan hesaplamalar ve ölçümler ile bebeğinizin gelişimi belirlenir. Genelde bebeğin baş popo uzunluğu, üst kol kemiği uzunluğu, karın çevresi, femur kemiği uzunluğu ve kafa çapı alınır.

Alınan bu ölçüler ile kaç aylık hamile olduğunuz sonucuna varılır. Bunun yanında şayet anormal durumlar varsa bunlarında saptanması açısında da ultrason görüntüleme faydalı bir araçtır.

Ultrason ile hesaplamanın diğer hesaplama yöntemlerine göre daha net sonuç vermesi adet düzensizliği olan kadınlar için daha da önem taşır. Çünkü adet günleri ve yumurtalama günleri değişen birinin doğum tarihini hesaplaması için adet tarihinin birinci gününü kullanması olası değildir. Dolayısıyla ultrasondan fetüsün gelişimine göre gerçek hamilelik haftasını ayrıntılı bir şekilde hesaplar.

gebelik hesaplama nasil yapilir

Gebelik hesaplama ile ulaşılan doğum tarihi bir anne adayı için adeta bayram günü gibidir. Karnınızda aylarca besleyip büyüttüğünüz evladınızla yüz yüze gelmenin sevinci paha biçilmezdir. İşte tam da bu sebeple gebelik hesaplama nasıl yapılır bilmelisiniz.

Hamilelik sürecinde anneler sürekli olarak farklı farklı araçlarla hamileliğini hesaplar, karşılaştırır ve kıyaslar. Bu yüzden söyleyebiliriz ki; ne kadar hesaplarsanız hesaplayın her an sürprizler olabilir. Bunu da sakın göz ardı etmeyin!

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

#vd-191#