Aile büyüklerinizin eski zamanlarda topluca poz verdiği eski fotoğraflara bakıp, neden herkesin bu kadar ciddi olduğunu merak ettiniz mi? Gelin, insanların eski fotoğraflarda hiç gülümsememesinin altından yatan birbirinden ilginç sebeplere göz atalım…
Günümüzün bol gülümsemeli fotoğraflarının aksine eski fotoğraflara baktığımızda genellikle donuk ifadeyle gülümsemeyen insanları görüyoruz. Peki neden? Günümüzde fotoğraf çektirmek, birkaç saniyeye indirgenmiş olsa da bu durum eskiden böyle değildi. Öyle ki, fotoğraf süresinin uzun olması, çoğu kişinin gösterdiği ilk sebep diyebiliriz. Ancak nedenleri bununla sınırlı değil. Eski fotoğraflarda insanların neden gülümsemekten kaçındığına dair ortaya atılan pek çok teori var.
Webtekno.com sayfasının derlediği habere göre eski fotoğraflarda gülümsememenin yaygın olarak inanılan ikinci sebep ise o dönemlerde dişlerin gösterilmek istenmemiş olması.
19 yüzyılda insanlar dişlerinden pek rahatsız değildi, yani günümüzdeki gibi diş bakıma çok önem verilmiyordu. Bu yüzden kimilerinin dişleri epey kötüydü. Fotoğraflarda güzel görünmek için gülümsememeyi tercih ediyorlardı.
Eski fotoğraf makineleri gülümsemeleri net yakalayacak teknolojiye sahip değildi. 1826’da çekilen ilk fotoğrafı pozlamak 8 saat sürdü. Sonraları 15 dakika ve sonra 20-40 saniyeye dek indirildi. Yani 19. yüzyılda fotoğraf çekilmek hiç de bugün olduğu kadar kolay bir iş değildi. Fotoğraf çekilirken insanların yüzündeki gülümsemeyi uzun süre tutması mümkün değildi. Tahmin ederseniz ki aynı gülümseme pozisyonda durmak hiç kıpırdamadan durmadan daha zor!
En yaygın teorilerden biri o dönemde küçük ağızlar ve dudaklar güzellik göstergesiydi. Fotoğrafçılar poz veren insanlardan sakince prune (kuru erik) demesini istiyordu. Yani günümüzdeki ‘peynir’ diye çekilen fotoğrafların tam zıttı… Amaç insanların dudaklarını resimde daha küçük göstermekti.
Fotoğraf çektirmenin çok pahalı olduğu o dönemlerde çektirebilenler ise, hayatlarında bu şansı sadece bir defa yakalıyordu. Dolayısıyla bu anı ciddi ve vakur görünerek ölümsüzleştirmek istiyorlardı.
Bir diğer teori de zengin görünmek için gülümsemiyorlardı. Soylu insanların resimlerde gülümsemediği belliydi. Dolayısıyla halk da en üst sınıftan insanların fotoğraflardaki pozuna bakarak aynısını yapmak istediler ve daha güçlü ve ihtişamlı görünmek için ciddi poz verdiler…
Eski insanların fotoğraflarda gülmemesinin en yaygın teorilerden biri de gülümsemenin bir aptallık göstergesi olduğunu düşünmeleri. O zamanlar fotoğraflarda gülümseyenler soytarılar, palyaçolar, kanunsuzlar, yoksullar veya sarhoşlardı.
Fotoğraf çekilmek o zamanlar ressamdan portre istemek kadar resmiydi. Bu resmiyet nedeniyle insanlar fotoğraf çekim hizmetine saygı duydukları için fotoğraf çekilirken baştan savma görünmek istemediler.
Peki, insanlar fotoğraflarda ne zaman gülmeye başladı diyecek olursak; Yaygın olarak baktığımızda 1900’lerden itibaren 1910’lara, 20’lere gidildiğinde zaman içinde fotoğraflarda gülmenin yaygınlaşması göze çarpıyor.
Eski fotoğraflarda insanların neden gülümsemekten kaçındığına dair ortaya atılan teorileri öğrendiğinize göre sizce en akla yatkın sebep hangisi? Görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın…
#vd-454#