Hepimiz hayatımıza arzu ettiğimiz her şeyin hayalini kurarız. Bu durum gelecek odaklı olduğunda bizleri cesaretlendirir ve motive eder. Ancak Maladaptive Daydreaming hastaları için hayal kurma oldukça ileri boyutta. Peki, maladaptive daydreaming (hayal kurma hastalığı) kimlerde görülür, belirtileri neler?
Son zamanlarda maladaptive daydreaming, sıklıkla rastlanılan psikolojik hastalıklar arasında. Hastalık aynı zamanda hayal kurma hastalığı olarak da biliniyor. Hayalleri kontrolden çıkaran, günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bir psikolojik rahatsızlık olduğunu söylemek mümkün. Maladaptive daydreaming hastaları aşırı hayal kurmaktan şikayet ederler. Öyle çok hayal ve fantezi alemine dalarlar ki bu durum günlük işlerini yapmalarına engel olur. İşte, hayal kurma hastalığı hakkında merak edilen detaylar:
Hürriyet’in haberine göre; Maladaptive daydreaming, psikolojik bir rahatsızlık olarak ifade edilir. Çok fazla hayal kurulmasına bağlı olarak insanın gerçek hayattan uzaklaşmasına neden olu. Aynı zamanda maladaptive daydreaming, uyumsuz hayal kurmak olarak da bilinir. Günlük hayatın büyük bir kısmını kaplayan hayal kurma eylemi, insanlarla iletişim kurmanın önüne geçecek türden fazla olmaktadır.
Maladaptive Daydreaming ‘uyum bozucu hayal kurma’ olarak da bilinir. Bu hayaller kişinin görev ve sorumluluklarını yerine getiremeyecek aksatcak boyutta hayal kurmasıyla ilgilidir.
Son derece gerçekçi bir şekilde kurulan hayaller maladaptive daydreaming rahatsızlığının en bilinen belirtileri arasında. Diğer belirtileri ise şöyle:
Uzmanlar uyumsuz hayal kurma bozukluğunun tek başına ortaya çıkmadığını, bu duruma genelde başka hastalıkların yahut altta yatan birtakım sorunların eşlik ettiğini söylemekte.
Araştırmalar sonucunda en sık eşlik eden rahatsızlıkların; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, anksiyete bozukluğu, depresyon ve obsesif kompulsif bozukluk olduğu görülmüştür.
Hayal kurma hastalığının görüldüğü kişiler:
İstismara uğramış, hayatlarının bir bölümünde başka travmatik deneyimler yaşamış insanlar.
Çocuklukta yaşanan duygusal ihmal ve istismar gibi olumsuz yaşantılar ve sosyal kaygı ile, hayal kurma bozukluğunun bağlantılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Depresyon hastaları, obsesif kompulsif bozukluğu olan bireyler aşırı hayal kurma bozukluğu gösterebilir.
Otizm spektrumunda olan insanların bu tür bir bozukluğa yatkınlık gösterdiği gözlenmiştir.
Psikiyatrist & Psikoterapist Uzmanı Gülşah Meral Özgür hayal kurma bozuklu tedavisi hakkında şu bilgiyi vermekte. ‘Uyumsuz hayal kurma bozukluğu olan bir hastayla ilgilenen profesyonel, ilk olarak, bozukluğun altında yatan sebebin tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışacaktır. Tedavisel strateji, bu nedenle, obsesif kompulsif bozukluğu olan biriyle depresyonda olan biri için aynı olmayacaktır. Bu, hem karşılaşılan bir zorluk hem de probleme yaklaşırken bir başlangıç noktasıdır’.
BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR..
#vd-462#