Evimizde büyüttüğümüz, zaman zaman konuştuğumuz, yaşam alanlarımızı ferahlatan salon bitkileri zehirli olabiliyor. Çocuklarımız, evcil hayvanlarımız ve zaman zaman da bizim için tehlikeli olabilen bu zehirli bitkileri sizin için araştırdık.
Evlerimizin adeta süsü olan salon bitkileri, gün içerisinde bize bir görsel şölen yaşatıyorlar. Tüm bunların yanında temiz bir hava kalitesi de sağlıyorlar. Gündüz oksijen salınımıyla bilinen bitkiler geceleri karbondioksit salsalar da pencerelerimizi açıp evimizi havalandırdığımızda bir sorun kalmıyor. Fakat bitkilerin tek olumsuz yönleri geceleri karbondioksit salmaları değil. Bazı salon bitkileri zehirli yapraklarıyla oldukça tehlikeli olabiliyorlar. Peki zehirli salon bitkileri neler?
Bitkiler, öylece odanızda dururken zehir saçmazlar. Her biri dekoratif açıdan güzel görünmelerinin yanı sıra, gündüzleri ortamın havasını da temizlerler. Fakat sadece yendiği zaman zehirli olabilen çeşitleri bulunur. Zehirli bitki çeşitleri neler bilmiyorsanız, bu yazı sizin için!
Evinizdeki bitkiler dışarıdan bakıldığında “ben zehirliyim” diye bağırmazlar. Bazı bitkiler tamamen zehirsiz olabildiği gibi bazılarının zehir dolu olduğunu biliriz ama hangileri zehirli bitki kategorisinde, bilmeyebiliriz. Peki, bitkilerin zehirli olduğunu nasıl anlarız?
Bazı deneyimler bitkinin zehirli olduğunu açıkça gösterebilir fakat bu sağlığımıza mal olabilir. Tükettiğimizde midemiz bozulur, böbreklerimiz zarar görebilir, kalp ve damar bozuklukları oluşabilir, cildimize sürdüğümüzde tenimiz kabarır, hatta bazı zehirli bitkiler hamilelerin düşük yapmasına bile sebep olabilir ve evcil hayvanlarınız için ölümcül olabilir.
İşte tüm bu sebeplerle zehirli bitkileri anlamak için işimizi şansa bırakmamalı, hangi bitkilerin zehirli olduklarını öğrenmeliyiz. İşte bu yüzden size zehirli bitkiler listesi çıkardık. Birazdan bahsedeceğimiz bitkiler, size ve çevrenizdekilere zarar verebilir.
Isırıldığında, tüketildiğinde ya da cilde temas ettiğinde zehirli olabilen bitkileri merak ediyorsanız, şimdi bu bitkilere bakmamızın zamanı geldi. Yeni yeni yürümeye başlayan küçük bir çocuğunuz varsa, bir kedi veya köpek besliyorsanız, kuş sahibiyseniz zehirli bitki çeşitlerini bilmelisiniz. Sizin için bu bitkileri derledik.
Evlerde hoş bir görüntü sağlayan deva tabanının yaprakları, gövdesi ve her bir yapısı zehirlidir. Zehirli bitkiler arasında sayabileceğimiz bu bitki özellikle kuşlar için çok tehlikelidir. Evcil hayvanlarınızın zarar görmesini istemiyorsanız bu bitkiyi dikkatli beslemelisiniz.
Halk arasında ‘kaynana dili’ adıyla da bilinen Difenbahya, yenilirse damağı şişiriyor. Kökü de yaprakları gibi zehirli olan bu bitki, damakta kabarıklık ve yanma belirtileriyle zarar veriyor. İnsanlar tükettiğinde damakları kabardığı ve şiştiği için bir süre konuşamıyorlar.
Ayrıca solunum sistemini bu denli etkilediğinden evcil hayvanlar için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden evcil hayvan besliyorsanız bu bitkiyi evinize sokmamanızı öneririz.
Evcil hayvanlar için oldukça zehirli olan bir diğer bitkidir. Tabii zehri için miktarı da belirleyicidir. Kedi ve köpekler bir miktar tükettiğinde kusmalarını sağlar. Ancak fazla miktarda tüketildiklerinde böbrek sorunlarına ve şiddetli karın ağrısına neden olur. Bu yüzden evlerinizde bu bitkiyi besleyecekseniz evcil hayvanlardan uzak bir köşede yer vermelisiniz.
Özellikle cilt kusurları için kullanılan Aloe Vera bitkisi, hassas ciltler için zararlı olabilen bir yapıdadır. Bu yüzden kullanırken dikkat etmek fazlasıyla önemli.
Cilde uygulamak dışında yaprakları tüketildiğinde ishal ve karında kramplar oluşmasına sebep olabilir, böbrek hasarına neden olabilir. Ayrıca hamilelerin düşük yapmasına neden olabileceğinden uzak durulması gerekenlerden.
Çiçekleri gibi kökü de zehirli olan sıklamen, evcil hayvanlarda kalp ritim bozuklukları yaşatabilir. Oldukça tehlikeli ve ölümcül bu bitkiyi evcil hayvanlarınızdan uzak tutmalı, onların bulunduğu ortamlarda çok fazla tercih etmemelisiniz.
Evdeki küçük dostlarınızın yanında bir de çocuğunuz varsa dikkat etmeniz gereken zehirli bitkilerden biri de yelken çiçeği. Yapraklarında çok fazla miktarda bulunan kalsiyum oxalat yüzünden zehirli etkiler oluşturur.
Zehirli çiçekler konusunda duyarlı olduğunuz takdirde bitkilerin herhangi bir zararları olmayacak. Ancak çocuklarınız ve evcil hayvanlarınız varsa dikkat etmeniz gereken bitkiler bunlar. Evinizde daha zararsız bitkileri barındırabilirsiniz.
BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
#vd-467#