Bebeklerde öksürük bazen basit nedenlerden kaynaklansa da bazen ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle bebeğin öksürüğünün sebebini iyi anladıktan sonra müdahale etmek gerekiyor. Öksürüğü iyi teşhis etmek, tedavi sürecini de hızlandırıyor.
Anneler ve babalar bebeklerinin öksürdüğünü gördüklerinde aşırı derecede endişelenebiliyorlar. Bebeklerin minik bedenleri olması sebebiyle, öksürüğün tehlikeli olabileceğini düşünürler. Ancak bebeklerin öksürmeleri her zaman tehlikeli olmayabilir. Tehlike arz eden öksürük tiplerinin bilinmesi ve önlem alınması bu yüzden önemlidir. Bebeklerde ve çocuklarda öksürüğe ne iyi gelir? Çocuklarda kuru öksürük sebebi olabilecek durumlar neler? Uzmanlar bu konuda neler söylüyor ve neler yapılmalı?
Bakım verenleri endişelendiren, bazı sağlık endişelerini gün yüzüne çıkaran bebek öksürükleri bazı nedenlerden kaynaklanır. Bebeklerde öksürük nedenleri birçok farklı maddeden oluşur. Özellikle bebeklerde balgamlı öksürük son derece korkutan bir durumdur. Peki, neden bebeğiniz öksürüyor olabilir?
Bebek, üst solunum yolu hastalığı geçirdiği zaman özellikle geceleri tetiklenen öksürük nedeniyle mide bulantıları yaşayabilir. Bunun sebebi, bitmeyen öksürük krizleri kuru olduğu zaman boğazın tahriş olmasıdır. Kusma hissine yol açan bir diğer öksürük türü de reflüye bağlıdır. Geceleri öğürme refleksi göstererek uyanan bebekler reflü nedeniyle kusabiliyor.
Kuru, ıslak, krup, psikojenik, boğmaca ve hırıltılı olmak üzere 5 adet öksürük çeşidi bulunuyor. Kuru öksürük balgam veya mukus içermediği için akciğerlerden atılan hava boğazı tahriş ediyor. Diğer yandan, bebeklerde balgamlı öksürük ise yüksek ateşi beraberinde getiren mukus taşıyor. 6 ay ila 5 yaş arasında ortaya çıkan krup öksürüğü enfeksiyondan kaynaklanan sebepler taşıyor. Ayrıca hırıltılı öksürükler bronşit habercisi olabiliyor.
Bu öksürüklerin yanı sıra bebeklerde öksürük şu durumlarda daha da tehlikeli oluyor:
Bu durumlar ortaya çıktığında bebeğin acilen doktora götürülmesi ve muayene edilmesi gerekiyor. Ayrıca bebeklerde balgamlı öksürük görüldüğünde, bu balgamı çıkarmak için bebeği çok fazla sırt üstü yatırmamanız da önemli bir faktör.
Sabah.com.tr’nin haberine göre; yetişkinlerin öksürerek vücut dışına attığı balgamı, bebekler kolayca vücut dışına atamazlar. Bebeklerin balgamı vücut dışına atabilmesi için yapılması gereken, izlenilmesi gereken yollar vardır. Bu yolları şöyle sıralayabiliriz:
Bebeklerde öksürük ateşli ve hırıltılı olduğu zaman krup, bronşit, larenjit, pnömoni gibi enfeksiyona yakalanma riski artıyor. Bu enfeksiyonlar bebeğin beslenme düzenini bozacağı ve nefes almasında zorluk yaratacağı için en risk taşıyan öksürük türüdür. Bunun dışında, öksürüğün yanında ateşin seyretmesi ve uzun süredir geçmeyen öksürükler de bebeklerin sağlığı açısından önem taşıyor.
Bebeklerde ve çocuklarda öksürüğe ne iyi gelir diye merak ediyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu sayede öksürüğün miktarını azaltabilirsiniz. Bebeklerde ve çocuklarda öksürüğe çözümler şu şekilde:
Doğal yollarla öksürük azaltılmaya çalışılsa da bazen evdeki çözümler yeterli gelmiyor. Eğer bebekte öksürük varsa çocuk doktoru size yardımcı olacaktır.