Kadınlar kurban kesebilir mi? Kadının kurban kesmesi caiz mi? İlahiyatçı Osman Ünlü hoca açıklıyor

27 Haziran 2023
0 Yorum
kadinlar kurban kesebilir mi kadinin kurban kesmesi caiz mi ilahiyatci osman unlu hoca acikliyor

Kurban bayramının gelmesiyle beraber bazı dini hususlar da tekrar gündeme geldi. Vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de “Kadının kurban kesmesi caiz mi? Kadınlar kendi kurbanını veya vekil olduğu kişinin kurbanını kesebilir mi?”sualidir. İlahiyatçı Osman Ünlü hoca bu konuda şu ifadelerde bulundu:

Mukim, akıl-baliğ ihtiyacından fazla nisap miktarı malı yahut parası olan kadın ve erkek Müslümanlara kurban kesmek vaciptir. Deve, sığır, koyun veya keçi kurban olarak kesilebilir. Ülkemizde ve tüm dünyada fiziksel güç avantajından ve kuvvetli kas yapısından dolayı erkeklerin kurban kesmesi adet olmuştur. Peki kadınlar da kurban kesebilir mi? İşte çok merak edilen bu sorunun cevabı:

KADINLARIN KURBAN KESMESİ CAİZ Mİ?

İlahiyatçı Osman Ünlü hoca: “Kadının da kurban kesmesi caizdir. Kadın da, kendi kurbanını ve vekil olarak başkasının kurbanını kesebilir. Kurban, Zilhicce ayının onuncu günü bayram namazından sonra başlayıp, onikinci günü güneş batıncaya kadar devam eden üç gün ve aralarındaki iki gecede kesilen deve, sığır, koyun veya keçidir. Bildirilen bu üç günden önce veya sonra kesilen hayvan, kurban olmaz. Bir deveyi veya sığırı yedi kişiye kadar birkaç kimse ortaklaşa kesebilir. Koyun ve keçiyi bir kişi kesebilir. “dedi.

Erkekler fıtraten ve fiziki yapı itibariyle kadınlardan daha güçlü bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kurbanı kadınların değil erkeklerin kesmesi adet olmuştur. Ancak bu dini bir zorunluluk değildir. Kurbanı kesebileceğine inanan, güçlü ve iradesi sağlam kadınlar da kurban kesebilir.

kadinlar kurban kesebilir mi 4

KURBAN NASIL KESİLİR?

Kadın olsun erkek olsun kurbanı kim kesecekse şu şartlara riayet etmelidir:

  • Öncelikle diz boyu çukur kazmalı.
  • Kurbanın gözlerini tülbentle bağlamalı. Hayvan kıbleye dönük olarak sol yanı üzerine yatırılır.
  • Boğa, tosun gibi büyük baş hayvanların kolay kesilebilmesi için çengele asılması caizdir. Boğazı çukurun kenarına getirilir. İki ön ve bir arka ayakları, uçlarından bir araya bağlanır. Üç kere bayram tekbiri okunur. Sonra, bismillahi Allahü ekber diyerek, deveden başka hayvanın, boğazından kesilir. Bismillahi derken, h’yi belli etmek gerekir. Belli edince, Allahü teâlânın ismi olduğunu düşünmek lazım olmaz. h’yi açıkça belli etmezse, Allahü teâlânın ismini söylediğini düşünmek gerekir. Bunu da düşünmezse hayvan leş olur, yenmez. Bismillahirrahmanirrahim demek de caizdir. Fakat evlâ olanı, (Bismillahi Allahü ekber) demektir.
  • Besmele çektikten sonra bıçağı bilerse, Besmeleyi tekrar etmesi gerekir. Besmele çektikten sonra, hayvan yerinden kalkarsa, yatırdığı zaman tekrar Besmele çekmesi gerekir; fakat bir kelime söylemek, bir lokma yemek ve bir yudum su içmek gibi az bir ara vermenin zararı yoktur. Besmele çektikten sonra, elindeki bıçağı bırakıp, başka bir bıçak alsa, Besmeleyi tekrar çekmesi gerekmez.
  • Hayvanın boğazında yemek, nefes borusu ve iki yanda birer kan damarı vardır. Bu dört damardan üçü bir anda kesilmelidir.
  • Kurban kesenin, kıbleye karşı dönmesi sünnettir.