Kurban bayramının gelmesiyle beraber bazı dini hususlar da tekrar gündeme geldi. Vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de “Kadının kurban kesmesi caiz mi? Kadınlar kendi kurbanını veya vekil olduğu kişinin kurbanını kesebilir mi?”sualidir. İlahiyatçı Osman Ünlü hoca bu konuda şu ifadelerde bulundu:
Mukim, akıl-baliğ ihtiyacından fazla nisap miktarı malı yahut parası olan kadın ve erkek Müslümanlara kurban kesmek vaciptir. Deve, sığır, koyun veya keçi kurban olarak kesilebilir. Ülkemizde ve tüm dünyada fiziksel güç avantajından ve kuvvetli kas yapısından dolayı erkeklerin kurban kesmesi adet olmuştur. Peki kadınlar da kurban kesebilir mi? İşte çok merak edilen bu sorunun cevabı:
İlahiyatçı Osman Ünlü hoca: “Kadının da kurban kesmesi caizdir. Kadın da, kendi kurbanını ve vekil olarak başkasının kurbanını kesebilir. Kurban, Zilhicce ayının onuncu günü bayram namazından sonra başlayıp, onikinci günü güneş batıncaya kadar devam eden üç gün ve aralarındaki iki gecede kesilen deve, sığır, koyun veya keçidir. Bildirilen bu üç günden önce veya sonra kesilen hayvan, kurban olmaz. Bir deveyi veya sığırı yedi kişiye kadar birkaç kimse ortaklaşa kesebilir. Koyun ve keçiyi bir kişi kesebilir. “dedi.
Erkekler fıtraten ve fiziki yapı itibariyle kadınlardan daha güçlü bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kurbanı kadınların değil erkeklerin kesmesi adet olmuştur. Ancak bu dini bir zorunluluk değildir. Kurbanı kesebileceğine inanan, güçlü ve iradesi sağlam kadınlar da kurban kesebilir.
Kadın olsun erkek olsun kurbanı kim kesecekse şu şartlara riayet etmelidir: