Et, vitamin ve mineral içeriği ile gebeler için süper gıda olarak kabul ediliyor. Hamilelikte et yemek bebeğin cilt, saç, tırnak ve kas gelişimine yardımcı oluyor, kan yapıyor, enerji veriyor… Hamilelikte et yemenin bebeğe ve anneye faydaları şöyledir:
Et denildiğinde genellikle çoğumuzun aklına kırmızı et yani dana eti gelir. Ancak dana eti, kuzu eti, koyun eti dahil yenilmesi her meşru et insan sağlığı özellikle hamile ve anne karnındaki bebeğin sağlığı için çok mühimdir. Kırmızı et, kalsiyum, bakır, demir, potasyum, fosfor, selenyum, çinko, magnezyum, mangan, B12, B2, B3, B6 vitaminleri içeriği ile hem hamile kadının hem de bebeğin ihtiyaç duyabileceği tüm vitamin ve mineralleri karşılıyor, bebeğin beyin gelişimini destekliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, halsizliğe iyi geliyor… Hamilelikte et yemenin bilinen faydaları şöyledir:
Kırmızı et, tavuk, diğer kümes hayvanları ve balık da dahil olmak üzere et, mükemmel bir protein, demir ve diğer vitamin ve mineral kaynağıdır. Bu vitamin ve mineraller gebelikte sizin sağlığınız ve bebeğinizin gelişimi için önemlidir. Hürriyet’in haberine göre Prof. Dr. Osman Müftüoğlu hamilelerin düzenli olarak kırmızı et tüketmelerinin sağlıksal bir zorunluluk olduğunu, her hamilenin sebzelerle birlikte haftada üç-dört kez yağsız kırmızı et tüketmesini öneriyor.
Et yemenin hamile kadına ve anne karnındaki bebeğe faydaları için buyurun devam edelim:
PROTEİN İHTİYACINI KARŞILAR
Protein, hem hamile hem de bebek sağlığı için gerekli en önemli minerallerden. Protein, hücreler için yapı taşı temin edip bebeklerde cilt, saç, tırnak ve kas gelişimine yardımcı olur. Hamilelik sırasında, kilonuza, fiziksel aktivite seviyenize ve trimesterinize bağlı olarak her gün 60 ila 100 gram proteine ihtiyaç duyarsınız. Et, bol miktarda tam protein kaynağı olarak bilinir. Medicalpark’ın haberine göre 100 gram et yaklaşık 20 gram protein, 8 gram yağ ile B12, B1 ve B6 vitaminleri, demir, çinko ve fosfor elementleri içeriyor. Bu temel besin, gelişmekte olan bebek vücudu için ihtiyaç duyduğu enzimleri ve hormonları, bağışıklık sistemleri için antikorlar ve daha fazlasını üretilmesini mümkün kılar.
BEBEĞİN BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLER
B9 vitamini olarak da bilinen folat, kan hücrelerinin oluşumu ile RNA ve DNA üretimi için gereklidir, özellikle hamilelik sırasında ihtiyaç duyulan önemli bir mineraldir. Anne vücudundaki uygun miktarda folat, bebeğin beyninin ve omurgasının doğru şekilde oluşmasına yardımcı olur. Yiyeceklerin çoğunda farklı oranlarda folik asit bulunur. Folik asitçe en zengin besinler baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et şeklinde sıralanabilir.
KAN YAPAR
Hamilelik döneminde kadın vücudu bebeğin büyümesini desteklemek için daha fazla kan üretir. Gebelikte demir içeren besinleri yeteri kadar tüketmediğimizde, vücudumuz bu ilave kanı yapmak için ihtiyaç duyduğu miktarda kırmızı kan hücresi üretemeyebilir. Bunun sonucunda gebelikte kansızlık meydana gelir. Kırmızı et gebelikte kansızlıkla savaşan kan yapan yiyecekler arasında yer alıyor. Hamile kadınların günde yaklaşık 27 miligram demire ihtiyacı vardır. Kaliteli kırmızı et, bitki bazlı gıdalardan çok daha yüksek seviyelerde demir içeriyor, özellikle heme-demir olarak bilinen yüksek oranda emilebilir formu dana etinde yer alıyor. Hatta heme-demir yalnızca ette bulunmakta.
KALSİYUM İHTİYACINI KARŞILAMAYA YARDIMCI OLUR
medicinenet.com sitesinin haberine göre Dana eti, hamsi, sığır eti, alabalık, tavuk göğsü ve konserve ton balığı gibi et türleri yüksek oranda kalsiyum içeriyor. Gebelik döneminde kalsiyumun yeterli miktarda alımı, bebeğin iskelet yapısının gelişimine, annenin de kemik kitlesinin korunmasına yardımcı olmakta. Gebelik süresince yeterli miktarda kalsiyum tüketimi ayrıca osteoporoz riskinden de sizi koruyor.
Hamilelikte yenmemesi gereken, hamilelere yasak olan 20 besin Tıklayınız