Yapay zekâ ne için kullandığınıza ve nasıl kullandığınıza göre hem güvenilir hem de zararlı olabiliyor. ChatGPT de bunlardan biri.
Yapay zeka tabanlı sohbet botu ChatGPT günlük hayatta sık sık başvurduğumuz araç halini aldı. Aklımıza gelen birçok sorunun cevabını ona soruyoruz. Ancak yapay zekâ araçları hayatımızı her ne kadar kolaylaştırmış olsa da bu onların güvenilir olduğu anlamına gelmiyor. Uzmanlar sorulan soruların sınır içerisinde olmasını, kişisel verileri tehlikeye atmamamız gerektiğini vurguluyor.
Gizlilik politikasında değişiklik yapan Google, yapay zekâ eğitiminde internetteki tüm verileri kullanacağını açıkladı. ChatGPT’ye sorduğunuz sorular da yapay zekanın eğitimine destek oluyor.
Uzmanlar başta kişisel bilgileri olmak üzere bu tarz verileri yapay zekâ araçlarıyla paylaşılmaması gerektiğinin altını çiziyor.
Kullanıcı adları ve parolalar, kredi kartı ve internet bankacılığı hakkında detaylar, şirket veya iş sırları, sağlık verileri hakkında veriler konuşulmamalı. Şaka yollu bile ‘Cesedi nereye gömeyim?’ ya da ‘Banka nasıl soyulur?’ tarzı sorular sorulmamalı. Her soruyla birlikte kullanıcı verilerini toplayan ChatGPT, bu konularda sizi tehlikeye atabilir.
Yapay zekâ, insanın yapabileceği bazı görevleri daha fazla veriyle hızlı şekilde yapılmasına imkân sunuyor. İhtiyacınızı ne kadar düzgün sorularla iletirseniz o kadar çok fayda görürsünüz. İşte ChatGPT’ye sorabileceğiniz soruları sıralayalım: