Yazın en sıcak günlerini yaşadığımız şu günlerde soğuk ayran aşı çorbası içinizi ferahlandıracak, hararetinizi giderecek tadı damaklarda kalacak. Yapılması çok kolay olan bu çorbayı soğuk soğuk içmek size büyük bir keyif verecek. İşte tüm püf noktalarıyla Beslenme Uzmanı Diyetisyen Orçun Kürüm’den ayran aşı çorbası tarifi:
Ayran aşı çorbası aşurelik buğday, nohut, süzme yoğurt malzemeler ile yapılan özellikle yaz aylarının sevilen soğuk servis edilen çorbalarından. Bu çorba yalnızca çok lezzetli değil çok da faydalı. Çorbada yer alan yoğurt ve nane kemikleri güçlendiriyor, aşurelik buğday yüksek lif içeriği ile sindirim sistemini çalıştırıyor, nohut ise kolesterol ve kötü (LDL) kolesterolü azaltmaya yardımcı oluyor. İşte Beslenme Uzmanı Diyetisyen Orçun Kürüm’den tadına doyum olmayan ayran aşı çorbası tarifi:
DİYETİSYEN VE BESLENME UZMANI ORÇUN KÜRÜM’DEN AYRAN AŞI ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı haşlanmış aşurelik buğday
- 3 su bardağı soğuk su
- Kuru nane
- Tuz
Tarifi:
- 1 su bardağı aşurelik buğdayı ve 1 su bardağı nohutu bir gece önceden ayrı ayrı tencerelere koyup ıslatalım. (Üzerlerini örtecek kadar suyun içinde bekletelim)
- Ertesi gün yine ayrı ayrı tencerelerde yumuşayana kadar haşlayalım.
- Bir kaseye 2 su bardağı süzme yoğurt, 3 su bardağı suyu ve 1 yemek kaşığı kuru naneyi ekleyip iyice karıştıralım.
- Haşlanmış buğday ve nohutların sularını süzerek ılık yahut soğuk olacak şekilde yoğurda katalım.
- Çorbayı buzdolabına koyup iyice soğutun. Yemek istediğiniz zaman servis kaselere alıp üzerine taze nane yahut dereotu serpip afiyet ve keyifle yiyin. Afiyet olsun.
AYRAN AŞI ÇORBASI YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
- Ayran aşı çorbasını yapmadan 1 gece önceden buğday ve nohudu suda bekletirseniz, ertesi gün daha kısa sürede haşlanacaktır.
- Buğday ve nohudu aynı tencerede değil ayrı tencerelerde suyun içinde bekleyip, ayrı tencerelerde haşlayın.
- Normal yoğur yerine süzme yoğurt kullanmak çorbanın daha lezzetli ve kıvamlı olmasını sağlar.
- Ayran aşı çorbasının bir diğer önemli püf noktası da yoğurdun çok iyi çırpılmasıdır. Bu amaçla mikserl kullanabilirsiniz.
- İsteğe göre çorbayı pişirdikten sonra içerisine dere otu, nane, sumak, kırmızıbiber vs. gibi istediğiniz baharatları katabilirsiniz.
- Ayran aşı çorbasını sıcak havalarda soğuk su katarak soğuk havalarda sıcak suyla yapabilirsiniz.
- Ayran aşı çorbasını servis ederken üzerine sızma zeytinyağı gezdirip bu şekilde servis edebilirsiniz.
- Ayran aşı çorbasında hazır olarak satılan haşlanmış nohut ve haşlanmış buğday aşı ile yaparsanız aynı gün içerisinde hiç beklemeden çorbayı hazırlayabilirsiniz.
AYRAN AŞI ÇORBASININ FAYDALARI NELERDİR?
Acıbadem’in haberine göre ayran aşı çorbası şu gibi faydalar temin ediyor:
- Ayran aşı çorbası yoğurt içeriği sayesinde güçlü probiyotikler ihtiva ediyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalık ve enfeksiyonla savaşıyor.
- Bağırsak hareketlerini hızlandırıp kabızlığa şifa oluyor.
- Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsaklardan yağ emilimini azaltarak kolesterolün düşürülmesinde önemli rol oynuyor.
- İçerdiği kalsiyum sayesinde yağ yakımını destekliyor, kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
- Buğday ve nohut protein içeren besinler olduğundan kötü kolesterolün düşürülmesine destek olurken, kanserden koruma vazifesi görüyor.
- Ayran aşı vitamin, mineral, lif ve proteinden zengin olduğu için besin değeri oldukça yüksek bir gıda olarak çocuklarda büyüme ve gelişmeyi hızlandırıyor.