Klima yüzünden sık sık hasta oluyorsanız düzenli aralıklarla klima temizliği yapmayı ihmal etmeyin. Klimanın evde nasıl temizleneceği ve bakımı hakkında bilmeniz gereken genel bilgileri derledik.
Klimalar, sıcak yaz günlerinde serinlememizi, kış aylarında ise ısınmamızı sağlayan ev aletlerinden biri. Ancak kirin ve tozun artmasıyla birlikte zamanla klimanın performansı düşebilir ve istediğimiz serinliği ya da sıcaklığı sağlamayabilir.
Posta.com sitesinde yer alan içerikte pratik klima temizliği ile ilgili detaylar paylaşıldı. Klima temizliğine dikkat etmediğiniz taktirde kirli hava sirkülasyonu nedeniyle solunum problemlerine ve klima hastalığına yol açabilir. Peki, klima temizliğinin nasıl yapıldığını biliyor musunuz? İşte klimanın performansını artırmak için bilmeniz gereken püf noktalar!
DÜZENLİ ARALIKLARLA FİLTREYİ TEMİZLEYİN
Filtreler, havadaki toz, polen ve diğer partikülleri tutar ve zamanla tıkanabilir. Bu durum da klimanın performansını düşürebilir. Sık kullanılan klimaların filtrelerini düzenli olarak temizleyerek klimanın hava akışını iyileştirebilirsiniz.
KLİMAYI DOĞRU ŞEKİLDE KULLANIN
Klimayı doğru şekilde kullanmak performansını artırmak için önemli bir adım. Klimayı kullanırken kapı ve pencereleri açık tutmayın ve kullanmadığınız odaların kapılarını kapatın. Klimayı sürekli olarak açık bırakmak yerine ihtiyaç duyduğunuz zamanda çalıştırın.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ YÜKSEK KLİMALAR TERCİH EDİN
Enerji verimliliği yüksek klimalar, daha az enerji tüketir ve daha verimli çalışır. Enerji tasarrufu sağlamak ve klimanın performansını arttırmak için enerji verimliliği yüksek klimaları tercih edin.
KLİMAYI BAKIMA SOKUN
Klimanın iç ünitesinin temizlenmesi, fan motorunun yağlanması ve gaz basıncının kontrol edilmesi gibi işlemler, klimanın daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Klimanın performansını artırmak için yetkili servise götürerek bakımını yaptırın. Damla tutucular belirli aralıklarda temizlenmeli ve eskiyenler değiştirilmelidir.
Klima kullanımında dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şöyle:
Klima filtre temizliği nasıl yapılır ve klima nasıl sökülür? Sorusunun cevabı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Klima temizliği yaparken şu adımları takip edebilirsiniz:
Not: Cep filtre adı verilen filtreler yıkanmamalı ve yenisiyle değiştirilmelidir.
“Klima filtresi hangi aralıklarla temizlenmelidir?” Sorusu halk arasında en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Klima filtresi, yaz ve kış mevsimde sürekli kullanıldığı için mutlaka ayda 2-3 defa temizliğinin yapılması gerekmektedir.
Peki, klima filtresi temizlenmezse ne olur? Eğer klima filtresini düzenli olarak temizlemezseniz ısıtma veya soğutma işlemini tam anlamı ile yapamaz, verimli çalışamadığı için faturanın da ikiye katlamasına neden olur. Klima çalışırken ortama kötü koku yayar ve solunum yolları enfeksiyonu, klima hastalığı gibi çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir.
Lejyoner zatürresi olarak da bilinen klima hastalığı yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerin yanında ateş, üşüme, nefes darlığına sebep olan, bakterinin neden olduğu pnömoni yani zatürre hastalığı olarak tanımlanır. Özellikle bahar ve yaz aylarında görülür. Bu rahatsızlığın büyük ölçüde binalardaki hava içerisindeki küçük su damlacıkları solunması aracılığıyla bulaşır.
BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
#vd-472#