Güneş yanığı, güneşte uzun süre kalmanın sonucunda ciltte kızarıklık, ağrı, su toplaması, kaşıntı, şişme gibi belirtilerle anlaşılıyor. Silverdin krem, fito krem, hametan krem, stilex jel gibi reçetesiz kremleri güneş yanığı tedavisinde kullanabilirsiniz. Dr. Neil Sadick güneş yanığı tedavisi için yoğurt kullanımını öneriyor. Peki güneş yanığı için yoğurt nasıl kullanılmalı?
Güneş yanığı, güneş ışınlarının cildi tahriş etmesi sonucu ortaya çıkan ciltteki iltihaplanmadır. Parasetamol ve ibuprofen içerikli ağrı kesici kullanmak, ılık suyla duş almak gibi yöntemler ilk yapılması gerekenlerdir. Ardından güneş yanığına iyi gelen şu doğal yöntemler uygulanabilir:
Güneş yanığının neden olduğu ağrı ve yanma hissini ancak çeken bilir ki hemen hemen herkes hayatında bir kere güneş yanığı ile karşılaşmıştır. Özellikle güneşten korunmadan, güneş kremi sürmeden bol bol yüzdükten sonra güneşlendiyseniz geçmiş olsun! Neyse ki evde doğal yöntemler sayesinde güneş yanıklarına şifa bulabilirsiniz! İşte güneş yanığına anında iyi gelen, ağrıyı gideren, kısa sürede iyileşmenize yardımcı olacak doğal tarifler:
YOĞURT
Yoğurt güneş yanıklarının tedavisinde yüzyıllardır kullanılan en etkili yöntemlerden. Thelist.com’un haberine göre protein içeriği ile cildi yatıştırıyor, laktik asit özleri sayesinde cilde peeling uygulayıp cildin üst katmanlarını kaldırarak su toplama görünümünü azaltıyor. Dr. Neil Sadick güneş yanığı olan cilde yoğurdun sürülüp 15 dakika bekletilmesi gerektiğinde her iki ila dört saatte bir tedavinin tekrarlanmasını öneriyor. Çok daha yüksek konsantrasyonda daha yoğun bir ürün olmasından dolayı süzme yoğurt sürmek iyileşme hızını artırabilir.
SİYAH ÇAY
Hemen hemen her mutfakta bulunan siyah çay ile de güneş yanığı derdinden kurtulabilirsiniz! Siyah çay, tahriş olmuş ve güneş yanığı olan cildi tedavi etmek için çok faydalı olan antioksidanlarla doludur. Çay, cildi UV radyasyon hasarından korumaya ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan tanenlere sahiptir. Ayrıca cildin pH dengesinin geri kazanılmasında da etkili olabiliyor. Çayı demleyip süzün, çayın suyunu ılık hale gelince temiz bir bezi bu çay suyuna batırıp cildinize tutun. Tamamen kuruyana kadar bırakın, gerekirse üç veya dört kez yeniden uygulayın; yıkamanıza gerek yok. Durumunuz düzelene kadar bunu birkaç gün boyunca her gün yapın.
ALOE VERA JEL
Güneş yanığına şifa olabilecek bir diğer yöntem de aloe vera jeldir. Aloe vera jel anti-inflamatuar ve nemlendirici içeriği ile cildi yatıştırmaya yardımcı oluyor. Aloe vera jeli kozmetikçilerden temin edebilir yahut evde aloe vera bitkisi varsa bu yaprağı uzunlamasına kesin içinden jeli çıkarıp cildinize sürün.
SOĞUK KOMPRES
Güneş yanığına bağlı iltihaplanma ve ağrıyı azaltmak için etkilenen bölgeye soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Soğuk kompresler, küçük kan damarlarının daralmasına neden olur ve bu da iltihaplanmayı azaltır. Güneş yanığı olan bölgeye soğuk kompres uygulamak, cildinizi serinleterek yanığın neden olduğu ağrı ve tahrişe iyi gelebiliyor. Temiz bir havluyu ıslatıp biraz sıkın, bunu yanığın üzerinde bekletebilirsiniz. Yahut buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarın, bunu cildinize tutun.
ELMA SİRKESİ
Elma sirkesi, güneş yanığı ağrısını hafifletebilir, ayrıca iyileşme sürecini hızlandırabilir. Ayrıca elma sirkesinde bulunan asetik asit kaşıntı ve iltihabı gidermeye yardımcı olabiliyor. Ilık suyla dolu küvetinize bir bardak elma sirkesi ekleyin. Yaklaşık yarım saat bu suda bekletin. Bu, güneş yanığı olan cildin pH seviyesini dengelemeye ve iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olacaktır. Bu doğal ilacı günde bir kez uygulayın.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi yağı doğal antioksidan görevi görür, cilt tarafından hızla emilir ve güneş yanığına kısa sürede şifa olur.
SÜT
Sütteki yağ, protein ve pH, cilt üzerinde sizi güneş yanığının çeşitli semptomlarından kurtarabilecek yatıştırıcı, iltihap önleyici bir etkiye sahiptir. Bir bardak yağsız sütü dört bardak suyla karıştırın. Karışıma birkaç buz küpü ekleyin. Temiz bir bezi solüsyona batırın ve güneş yanığı olan bölgeye yarım saat kadar uygulayın. Ağrı ve tahriş geçene kadar işlemi birkaç gün boyunca her dört saatte bir tekrarlayın.