Hamilelik öncesi hangi testleri neden yaptırmalısınız?

24 Temmuz 2023
0 Yorum
hamilelik oncesi hangi testleri neden yaptirmalisiniz

Anne olma hayaliyle yaşayan kadınların hamileliğe hazır olup olmadığını anlamak ve sağlıklı bir gebelik için belli başlı testleri yaptırmaları gerekiyor. İşte hamilelik önce yapılması gereken testler.

Kadınlar hamile kalmayı planladığında gebeliğin sağlıklı geçmesi için kendileri ve doğacak bebekleriyle ilgili bazı önlemleri önceden almaları gerekiyor. Bedeninizde yoluna gitmeyen durumları öğrenmek ve gebeliği zorlaştıracak durumları tespit etmek için uzmanlar bazı testler yaptırmayı öneriyor. Bu sayede düşük, gebelik problemleri, erken doğum gibi anormalliklere müdahale edilmesi mümkün hale geliyor.

ANNE OLMAYI DÜŞÜNÜYORSANIZ BU TESTLERE DİKKAT

KAN GRUBU TESTİ

Kan grubu testi, eşinle kan uyuşmazlığı yaşayıp yaşamadığını söyler. Kan uyuşmazlığı durumunda hamile kalınırsa bebeğinin kanı senin kanın ile karışıp tehlike oluşturabilir.

KAN SAYIMI (HEMOGRAM) TESTİ

Tam kan sayımı yani diğer adıyla hemogram testi Kan hücre sayısını ve konsantrasyonu gösteren kan tahlilidir. Bu tahlil anne adayının anemi olup olmadığını, beyaz kan hücreleri ve trombosit sayısını değerlendirerek ortaya konulmasını sağlar.

TİROİT HORMON TESTLERİ

Tiroid bezinin ürettiği hormonların düzeylerini kontrol eden tsh serbest t3, serbest t4 testleri yapılmalı. Şayet tiroid bezi ile ilgili hastalıklarda yumurtalama fonksiyonu etkileyeceği için bu bezin fonksiyonlarını gösterecektir.

AÇLIK KAN ŞEKERİ TESTİ

Şeker hastalığı olan gebelik riskli gebeliktir. Dolayısıyla hamilelik öncesinde tespit edilmeli, kan şekeri seviyeleri düzenlenmeli ve risk mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

ÜRE KREATİNİN BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ

Böbrek rahatsızlıkları gebelerin hayatını etkileyebileceği gibi bebeğin sağlığını da olumsuz etkiler. Böbrek fonksiyonlarının normal olduğundan mutlaka emin olunmalıdır.

VİTAMİN DEĞER TESTLERİ

 Vitamin eksiklikleri üreme sitemi sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir diğer faktör Dolayısıyla dvit 3, b12, ferritin, demir ve folat değerleri belirlenmeli eksiklik durumunda vitaminler ile anne adayına takviye yapılmalıdır.

3 1690206774

TRANSVAJİNAL ULTRASON

Karın bölgesinden yapılan transvajinal ultrason rahim ve yumurtalıkların değerlendirilmesi için yapılır.  Rahim ve yumurtalıkların durumu incelenerek herhangi bir kist ya da kitle varsa tedavi altına alınabilir.

AST ALT KARACİĞER ENZİM TESTLERİ

Hamilelik öncesinde anne adayı mutlaka karaciğer ile test yaptırıp hastalık durumu kontrol edilmelidir. Yüksek karaciğer enzimleri hamilelik sırasında tedavi edilmezse erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi komplikasyonlara yol açabilir.

BULAŞICI HASTALIK TESTLERİ

Elisa, hepatit B-C, hiv ve vdrl testi anne adayının bulaşıcı hastalığının olup olmadığını ortaya konulmasını sağlar. Test sonucuna göre bulaşıcı hastalık varsa önlem alınır.

PAP-SMEAR TESTİ

Rahim ağzı kanseri kadınlarda meme ve akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser. Pap-smear testi ile erken dönemde kontrol altına alınabilir. Rahim ağzında oluşan lezyonlar varsa hamilelik planlanmadan 3 ay öncesinde tanı konulmasını ve erken müdahale edilmesini sağlar.

KAPSAMLI JİNEKOLOJİK MUAYENE

Hamilelik süreci öncesinde genital cinsel yolla bulaşan hastalıklar, siğil gibi dış genital lezyonlar incelenmeli ve tedavi edilmelidir.

HAMİLELİK ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Hamilelik öncesi yapılması gereken aşıları sıralayalım:

Suçiçeği ve kızamık aşısı

Gebelik sürecinde suçiçeği ve kızamık geçirmek pnömoni (zatürre) gibi çeşitli komplikasyonlara neden olabilir.

Kabakulak aşısı

Hamileliğinin ilk 3 ayında kabakulak olunursa düşük riskini arttırabilir.

Kızamıkçık aşısı

Hamileliğinin ilk 3 ayı içerisinde kızamıkçık bebeğinin ölümüne yol açabilir.

BCG (VEREM) AŞISI

Düşük ya da erken doğum ile karşılamamak için verem aşıcı hamilelik öncesinde yapılmalı.