Bebeğinizin ek gıdaları kolayca ve keyifle yemesini mi istiyorsunuz? Öyleyse 8 aylık bebek kahvaltısı ile ilgili bu yazımız tam size göre! Minik yavrunuzun kahvaltısını doya doya yapmasını istiyorsanız bu yazıyı okumaya devam edin…
Bebeklerin ilk bir yıl hatta bazen iki yıl, temel besini anne sütüdür. Bebek büyüdükçe sütün yanında ek gıda da tüketmeye başlar. 8 aylık bebek kahvaltısı da bebeğin şekillenmeye başlayan beslenme biçimini gösteren bir öğündür.
Besinlerde bulunan faydalı enzimlere vücutları artık hazır olan bebekler 8 aylık olduklarında hayvansal gıdaları tüketmeye başlar. Ancak bebek bu tüketime et, balık gibi gıdalar yerine yumurta sarısı gibi besinlerle adım atar. Bebeğin bir şeyleri keşfetmeye başladığı bu zaman diliminde her gıda önem taşır, bebek merak ettiği şeyleri ağzına alarak tanıma gibi bir içgüdü sergiler. Bu konuda dikkatli olması gereken ebeveynler bebeği beslerken hem onun tüketmekten zevk alacağı hem de faydalı olan besinleri tercih etmelidir.
Kaşık ile beslenmeyi istemeyen bebeklerin bir mama sandalyesinde ya da ebeveynlerinin gözetiminde bir noktada oturması gerekir. Böylece bebek istediği şekilde, eliyle ya da kaşıkla özgürce beslenmektedir. BWL yöntemi olarak tanımlanan bu yöntem bebeğin beslenmesinde kullanılan yaygın bir yoldur. Bu yol ayrıca bebeğin yiyecekleri kendisinin kavramasına imkân verir.
Bir bebeğin kahvaltısı esnasında da bu şekilde beslenmesi mümkündür. Bebek ebeveyninin ona verdiği besinler arasında kendi tercihini yapar, besinleri kendisi tanır. 8 aylık bebek kahvaltısı da bebeğin tüketmekte ve kavramakta zorlanmayacağı gıdalardan oluşmalıdır.
Beslenme alışkanlığının ilk düğümü bebeğin ek gıdaya geçtiği dönem atılır. Anne sütünün büyümekte olan bebek için tek başına yeterli gelmediği zaman dilimine girildiğinde bebeğe uygun olan gıdalardan faydalanmaya başlamalısınız. 8 aylık bebek kahvaltı menüsü de bebeğe uygun olan gıdalar ile hazırlanır.
Yumurta sarısı bir bebeğin tüketeceği en uygun protein dolu besindir. Bebek alerjik bir reaksiyon göstermediği sürece yumurtanın sarısı güne başlaması için ideal bir kahvaltılıktır. Fakat bebek kahvaltıda yalnızca protein odaklı besinler yemek zorunda değildir. Parmak gıdalar bebeğin eliyle yediği, zorlanmadığı yiyecekleri ifade eden bir kalıptır.
Bu kalıp altında yer alan haşlanmış havuç, patates, karnabahar, brokoli gibi vitamin bakımından bonkör olan sebzeler de bebeğin tüketebileceği gıdalardır. Bunun yanı sıra meyve püreleri de bebek için doyurucu ve faydalı besinlerdir. Muz, şeftali, armut gibi yumuşak meyvelerden yapılan püreleri bebek rahatlıkla yutar.
Ek gıdaya geçmiş bir bebeğin kahvaltı sırasında tüketmesinin uygun olduğu besinler bunlardır. Bebeğin ek gıdadan sahiden yarar alabilmesi için ebeveynlerin doğru besini seçmesi önem taşır.
Bebeklerin beslenme biçimi onların sindirim sisteminin gelişimiyle paralel ilerler. Altı aydan sonra katı gıdaları tüketmeye başlayan bebek yavaş yavaş birçok besinle tanışır. 8 aylık bebek kahvaltısı bebeğin bildiği ya da öğreneceği besinlerden oluşur.
Bu besinler bebeğin zorlanmadan yutacağı yumuşaklıktadır. Ağız ve diş yapısı henüz gelişmekte olan bebeklerin bu zaman diliminde sert bir şey yememesi gerekir. Çünkü bebek sert yapılı besinleri ağzında öğütemez. Ekmek de bebeğin tek başına yiyemeyeceği bir sertliktedir. Fakat süt ya da suyla yumuşatılan ekmeğin iç kısmının ufak parçalarla bebeğe verilmesinde bir sakınca yok.
Yine de bebeğin kahvaltısı için ekmek yerine daha kolay tüketilen besinleri tercih etmek doğru olur.
Yeni beslenme alışkanlıkları ile tanışan bebek için en iyi kahvaltı faydalı enzimlere sahip besinlerden oluşur. 8 aylık bebek kahvaltısı bebeğin protein, vitamin gibi yararlı minerallerle tanışması için uygundur.
Bu yüzden protein bakımından zengin yumurta sarısı ya da bir meyve püresi bebeğin doyması için ideal bir kahvaltı olarak görülebilir. Bu kahvaltının parmak gıdalar ile de renklenme şansı vardır. Bebek için sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve ek gıdalarla tanışması için bu kahvaltı idealdir.
Ek gıdalara merhaba diyen bir bebeğin 8 aylıkken tatmaya başladığı kahvaltı besinleri bebeğin gelişiminde büyük bir role sahiptir.
Kaynak: dergipark.org.tr, www.cshd.org.tr