Bebeğinizin bitmeyen ağlama krizleri varsa dikkat edin! İşte bilinmeyen o hastalık…

3 Ağustos 2023
0 Yorum
bebeginizin bitmeyen aglama krizleri varsa dikkat edin iste bilinmeyen o hastalik

Bebeğinizin birdenbire ağlaması ve uzun bir süre susmaması sizi endişelendiriyor mu? Neden ağladığını bilmiyor ve bir çare bulamıyor musunuz? Endişeye gerek yok. Çünkü kolik bebek durumu ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bu tabiri daha önce duymadınız mı? Öyleyse gelin ayrıntıları beraber öğrenelim.

Doğumdan sonra bebeklerin ilk haftalarda başlayan ağlama nöbetleri kolik olarak tanımlanır. Ebeveynleri oldukça korkutan bu nöbet hali bir yetişkinin geçirdiği nöbetler kadar ciddi bir durum değildir. Hayatlarına yeni başlayan bebeklerin vücutlarında hissettikleri herhangi bir kasılmaya karşı gösterdiği tepkidir. Yenidoğan bebeklerin yaklaşık %20’si bu durumu yaşar. Fakat ebeveynlerin endişelenmesine gerek yoktur. Çünkü ağlama durumu bir hastalığın habercisi değildir.

Ağlamak bebeğin enerji sarf ettiği, derdini dışarı vurduğu biraz şiddetli bir süreçtir. Kolik durumunda bebekler neredeyse yorulana kadar ağlar. Hissettikleri kasılma ya da gaz sancısı geçene kadar bu ağlama serüveni sürer. Bebeğin sırada ağlamalarından çok daha uzun süren kolik ağlama durumunda bebeklerin kollarını ve bacaklarını kendilerine çektiği gözlemlenir. Bebek aniden başlayan bu ağlama krizlerini kendisini kasarak sürdürür.

Anne ve babaların endişelenmesine sebep olan kolik bebek, bebek büyüdükçe yok olan bir durumdur. Bebeğin ilk üç ayında daha belirgin olan bu sıkıntının ne olduğuna biraz daha detaylı bakalım. Böylece bebeklerin ağlamalarının normal mi yoksa kolik mi olduğuna daha sağlıklı bir biçimde karar vermek mümkün olur.

KOLİK BEBEK NEDİR?

Bebeklerin ağlamak için pek çok sebebi vardır. Acıktıklarında, gazları olduğunda, annelerini göremediklerinde ağlama ihtiyacı duyarlar. Kolik bebek ise bu ihtiyacın en üst seviyeye çıkmış halidir. Bebeğin aniden başladığı bir ağlama sürecidir. Oldukça uzun süren bu ağlama anne ve babaları korkutsa da kimi bebekler için normaldir.

kolik bebek 1691048886

Yaklaşık üç saat kadar süren ağlama nöbetleri çoğunlukla bebeğin gaz çıkarması ile sonlanır. Bebek ağlarken yumruklarını sıktığı, bacaklarını kendisine çektiği için bu durum kolik olarak adlandırılır. Bebeğin hem vücudunun kasılması hem de ağlamasının bir türlü sonlanmaması ebeveynler açısından cidden endişe verici bir durumdur. Fakat bu süreçte ebeveynin yapması gereken şey bebeği rahatlatmak, hissettiği sıkıntıya çare bulmaktır.

Genellikle öğleden sonra ya da akşam saatlerinde başlayan ağlama krizleri bir hafta içinde en az üç defa tekrarlanır. Hatta bazı bebeklerde bu süreç günde birkaç kez de meydana gelir. Anne ve babaların bu ağlama krizlerine kolik adını koyması için bu durumun nasıl anlaşıldığını bilmesi gerekir.

KOLİK BEBEK NASIL ANLAŞILIR?

Anne ve babalar bebeklerinin sıklıkla ağlamasına anlam vermediğinde kolik bebek durumundan şüphelenir. Bebeklerinin kolik ağlama krizlerine girip girmediği öğrenmek için ebeveynlerin takip etmesi gereken bazı belirtiler vardır;

  • Bebekler ağlarken ellerini yumruk yapar, kol ve bacaklarını şiddetle sallar.
  • Ağlama süresi günde 3 saat ya da daha fazla olur.
  • Kolik bebek çoğunlukla bacaklarını karınlarına doğru çeker.
  • Ağlama şiddeti normalde olduğundan daha fazla olur.
  • Bebeğin yüzü ağlarken acı çekiyormuş gibi görünür ve kıpkırmızı bir hal alır.
  • Ağlama krizine giren bebeğin karnı şiştir. Bu nedenle ağlama çoğunlukla kaka yaptıktan ya da gaz çıkarttıktan sonra sona erer.
  • Meme arayan bebek, memeyi emerken birden bırakarak ağlamaya başlar.
  • Ağlama krizleri sırasında sırtını yay gibi gerer.

Bebekleri bu belirtileri gösteren ebeveynler kolik bebek durumu ile karşı karşıyadır. Bu ağlama krizlerine bulunabilecek tek çözüm ise bebeğin şikayetlerine çare olmaktır.

kolik bebek sendromu

KOLİK BEBEĞİN ŞİKAYETLERİ NELERDİR?

Ağlama krizlerinden muzdarip bebeklerin belli başlı şikayetleri vardır. Kolik bebek durumu da bu şikayetler ile ortaya çıkar;

  • Gaz bebeğin ağlamasına neden olan en öncelikli şikayettir.
  • Kakasını yapamayan bebeklerde de şiddetli ağlama durumu görülür.
  • Uykusunu alamayan bebekler ağlayarak şikayetlerini belli eder.
  • Vücutlarında herhangi bir kasılma hisseden bebekler tepkilerini ağlayarak dışarıya vurur.

Bu şikayetler üç saat ya da daha fazla süren ağlama krizlerine giren bebeklerin ortak sıkıntılarıdır.

BEBEKTE KOLİK NE ZAMAN BİTER?

Bebeklerin doğduktan sonraki ilk iki haftalarında çok daha belirgin bir şekilde gözlemlenen kolik bebek durumu bebekler üç aylık olduğunda kendiliğinden sonlanır. Üç ayın ardından bebeklerin ağlaması normale döner. Saatler sürmez, sıklıkla tekrarlanmaz.

Ebeveynleri endişelendiren ağlama krizleri kolik bebek tanısı ile çözülür. Biraz sabır isteyen bu süreç bebeğin sağlığını etkileyen bir hastalık değildir. Bir tepki olan kolik ağlamanın zamanla geçmesi ile de anne ve babalar rahat bir nefes alır.

Kaynak: dergipark.org.tr

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

#vd-401#