Çocukken yatağın üstünde doyasıya zıplamanın verdiği keyfi hatırlıyor musunuz? Çocukluk yıllarında sık yaptığımız bu egzersiz, aslında çok faydalıymış. O zaman gelin, zıplamanın ne gibi faydaları varmış öğrenelim:
Ünlü diyetisyen Hatice Nur Ege, sosyal medya hesabından zıplamanın faydalarını paylaştı. ‘Günde 20 defa zıplamak ömrünüzü 5 yıl uzatıyor, ispatlandı. Aynı zamanda zayıflatıyor, bağışıklık güçlendiriyor, vücudu temizliyor.’ diyen Ege, günde 20 defa zıplamanın faydalarını sıraladı.
Zıplamanın vücudun ve zihnin daha genç ve dinç olmasına imkân tanıdığını söyleyen Diyetisyen Hatice Nur Ege, aynı zamanda stres seviyesini de azalttığı ifade ediyor. Zıplamanın diğer faydaları şöyle:
Zıplamak, vücudun dengeli olmasına yardımcı olur. Sağlıklı ve kuvvetli bir bünyeye sahip olmaya yardımcı olur.
Hücre ve dokuların yenilenmesine katkı sağlar. Zayıf hücreleri güçlendiren bu aktivite, bağışıklığı da güçlendirir.
Zıplamak yapısal ve fiziksel güçlenmeyle sağlığın devamlı olmasında etkilidir.
Kemikleri güçlendirir. Bu aktivite, kemiklerin daha yoğun ve kuvvetli olmasına yardımcı olur. Bilhassa çocukların kemik yapısını güçlendirir. İncelemeler kemiklerin kuvvetlenmesini sağlayarak, kırılma riskini en aza indirdiğini göstermekte.
Eklemleri ve bağışıklığı güçlendirme, detoksu destekleme gibi pek çok faydaya sahip. Ayrıca sinir sistemine de fayda sağlar.
Posta.com sitesinde yer alan içerikte; zıplamanın hızlı bir şekilde kalori yaktığından, kilo vermeyi de sağladığı paylaşıldı. Yapılan araştırmalara göre zıplamak hızlı bir şekilde yağ yağmayı sağlar. Kilo problemi yaşayanlar zıplama hareketini tercih edebilir. İp atlayarak hızlı bir şekilde kalori yakabilir ve bölgesel olarak zayıflayabilirsiniz. Zıplamak vücutta birçok bölgeyi çalıştırarak vücudun ısı derecesini arttırır. Isınan vücut daha hızlı enerji ve kalori yakmaya başlar ve bu şekilde terleme gerçekleşir.
Zıplamak vücutta pek çok kasları çalıştıran etkili bir egzersiz hareketi. Bacak kasları düzenli zıplama egzersiziyle birlikte daha hızlı gelişir ve bu bölgedeki yağlanma oranı düşer. Aynı zamanda zıplamayla birlikte karın ve kalça kasları da çalıştığından hızlı bir şekilde kilo verilir. Zıplarken çalışan bir diğer kas grubu ise sırt ve kol kasları. Duruş bozukluğu gibi şikâyeti olan kişiler de sırt kaslarının gelişmesi ile birlikte bu şikâyetlerden hızlıca kurtulabilir.