Stres ve kaygılardan kurtaran yöntem! 4-7-8 tekniği nasıl kullanılır?

14 Ağustos 2023
0 Yorum
stres ve kaygilardan kurtaran yontem 4 7 8 teknigi nasil kullanilir

Gün içerisinde birçok konuda stres yapabilir veya kaygılanabiliyoruz. Yaşam koşulları, duygu ve düşüncelerde ani değişimler hayatımızı oldukça etkiliyor. Bu konuda size yardımcı olacak 4-7-8 solunum tekniğiyle stres ve kaygıyla başa çıkabilirsiniz. 4-7-8 solunum tekniği nedir? Uykunun düzenlenmesine yardımcı olur mu? İşte detaylar…

Günlük hayatın koşuşturmacası her yaştan bireyi farklı şekillerde etkiler. Kiminin derdi geçim sıkıntısıyken kiminse okulda yaşadıkları olumsuzluklar olabilir. Bu gibi ani duygu değişimi beraberinde stres ve kaygıyı getirir. Bu durumlar da günün geri kalanını olumsuz etkileyebilir.   

Dr. Andrew 2015 yılında bu gibi durumlarla başa çıkabilmek için rahatlatıcı bir nefes egzersi tekniğini ortaya atmıştır. 4-7-8 olarak bilinen bu teknik, düzenli uygulandığında kaygıları azalttığı, daha kolay ve kısa sürede uykuya dalmaya yardımcı olduğunu belirtmiştir. 

1017086 411222813

4-7-8 SOLUNUM TEKNİĞİ NEDİR VE NASIL UYGULANIR?

4-7-8 solunum tekniğinin kökenleri antik nefes düzenleme geleneğine dayanır. Bedeni ve zihni gevşeterek kolayca uykuya dalmanıza yardımcı olur. Teknik 2015 yılında Arizona Üniversitesi Bütünleştirici Tıp Merkezi’nin kurucusu ve yöneticisi nörobilimci Dr. Andrew tarafından 2015 yılında geliştirilmiştir. 

4-7-8 solunum tekniğinin uygulanışı;

  • Dilinizin ucunu ağınızın çatısına yani üst ön dişlerinizin arkasına yaslayın. Uygulama boyunca dilinizin orada kalması gerek.
  • 4 saniye burnunuzdan nefes alın.
  • 7 saniye boyunca nefesinizi tutun.
  • Dudaklarınızı büzerek “vıh” sesi çıkartarak 8 saniye boyunca nefes verin. 
  • Bu işlemi 2 veya 4 kez tekrar edin. 

4-7-8 SOLUNUM TEKNİĞİNİ NE SIKLIKLA YAPILIR?

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi bu tekniği de günde 2’den fazla yapmamanız gerekir. Böylelikle uykuya daha kolay dalabilir ve kaygılarınızdan uzaklaşabilirsiniz. Teknik bazı hastalarda baş dönmesi gibi yan etkisi yaratabilir. Bu yüzden ilk denemenizde durup durumunuzu kontrol etmeniz daha iyi olabilir. 

Kaynak: Independent